Lapsen kehitys 28.04.2015 Päivitetty 29.04.2024

Meneekö yksivuotias pilalle päiväkodissa?

Teksti
Liisa Järvinen

”Vein lapseni päiväkotiin hoitoon vuoden vanhana. Vasta nyt olen lukenut tutkimuksia, joiden mukaan lapsen perusturvallisuus voi järkkyä ja lapsen ja äidin kiintymyssuhteeseen voi tulla häiriöitä, jos lapsi ei ole kotihoidossa kolmevuotiaaksi asti. Ahdistaa, koska pelkään pilanneeni lapseni elämän.”

Psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti Essi Juvakka vastaa:

”Päivähoito on varmasti ollut teidän perheessänne oikea ratkaisu, ja on turhaa miettiä, että kiintymyssuhde olisi tästä häiriintynyt. Päiväkodissa lapsi on turvallisessa ympäristössä ja uskon, että hän viihtyy siellä hyvin. Äitinä kyllä huomaisit, jos hän ”kärsisi” ja olisit siitä viihtymättömyydestä kirjoittanut myös tähän kysymykseesi.

Syyllisyys on kuitenkin niin salakavala vihollinen ja niin kova juttu kaikille vanhemmille, että se hiipii helposti mieleen. Eikä sellaista asiaa taida edes olla, josta et äitinä voisi syyllistyä. Kuitenkin työssä saamasi aikuiskontaktit ovat sinulle varmasti tärkeitä, ja niitä jokainen aikuinen ihminen kaipaa. Älä siis syyllisty myöskään siitä, että tarvitset omaa tilaa ja aikaa.”

Päivähoito ei pilaa perusturvallisuutta

”Lapsen kiintymyssuhde rakentuu normaaliksi, kun hän saa kokea turvallisia kontakteja ja olla rakastettu, eikä päivähoito millään tavalla katkaise tätä. Vuoden ikäiselle on usein jopa helpompaa tottua päiväkotirytmiin kuin isommalle lapselle tai monesti pahimmassa vierastamisiässä olevalle noin kahdeksan kuukauden ikäiselle lapselle, kun äitiysloma juuri loppuu. Äidin ja isän valokuva voi kuitenkin olla hyvä viedä päiväkotiin. Tätä voi katsoa hoitajan kanssa, jos ikävä yllättää.

Moni äiti kokee, että on jaksavampi aikuinen, kun saa myös omaa tilaa ja viihtyy työssään. ­Se on hyvä palvelus myös lapsellesi, sillä näin jaksat olla parempi äiti myös hänelle.

Jos aikainen päivähoidon aloitus traumatisoisi, tässä maassa olisi kasapäin häiriintyneitä lapsia. Et siis missään nimessä ole aiheuttanut päivähoidon aloittamisella traumoja lapsellesi. Lapsesta kyllä näkee, kun hänen kiintymyssuhteensa on kunnossa. Vauva ei vaurioidu yökylästä, ei myöskään lapsi päivähoidossa. Lapsi kyllä kertoo, jos hän ei viihdy.”

Tee omat ratkaisusi

”Päivähoitoon viedessä on kuitenkin tärkeää, että vilkuttaa aina rohkeasti lähtiessä, vaikka lapsi joillain kerroilla jäisikin itkemään perään. Tämä vahvistaa lapsen luottamusta ja kiintymystä sinuun. Koskaan ei saa vain karata paikalta, sillä tällöin lapsi voi jatkossakin olla huolissaan, että äiti häviää paikalta ilmoittamatta, kun esimerkiksi perheeseen tulee joku kylään (vaikka saman ikäinen tai saman näköinen ihminen kuin päiväkodin henkilökunnassa on).

En tiedä, oletko saanut päiväkodin aloittamisajasta myös kommentteja muilta äideiltä tai esimerkiksi isovanhemmilta. Me aikuiset saatammekin olla pahimpia toistemme syyllistäjiä, vaikka kukaan ei paremmaksi kuin riittävän hyväksi vanhemmaksi kykene itsekään.

Siksi toivonkin, että teet äitiydessäsi itse päätökset oikeasta ja väärästä omia tarpeitasi kuunnellen ja unohdat löytämiesi tutkimusten ja keskustelupalstojen näkökulmat. Hyviä tapoja olla äiti on monia.

Riittävän hyvä äiti riittää lapsellesi. Jos kuitenkin haluat purkaa tuntemuksiasi, voit halutessasi varata aikaa keskustelemaan jonkun ammatti-ihmisen kanssa tilanteestasi. Syyllisyyden voimakkaasta taakasta tärkeää päästä irti.”

Psykologi Essi Juvakka
Psykologi Essi Juvakka

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X