Lapsen kehitys 19.10.2019 Päivitetty 21.10.2019

Monet päiväkodit lopettavat valokuvauksia – ”Lapsia stressaa kovasti kuvaustilanne”

Jotkut vanhemmat ovat olleet huolissaan, saavatko he enää talteen päiväkotiajoilta hauskoja muistoja. Päiväkodeilla on monta syytä jättää kuvaukset väliin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Päiväkodissa valokuvaajan nappaama otos on ollut klassinen muisto päiväkotiajoista. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa: päiväkotikuvausten lakkauttaminen näyttäisi yleistyvän.

Viime aikoina on uutisoitu muun muassa osan helsinkiläisistä päiväkodeista lopettaneen päiväkotikuvaukset. Myös Joensuun kaupungin päiväkodeissa lopetettiin lasten yksittäiskuvaaminen.

– Yksittäiskuvien ottamisen mielekkyyttä alettiin miettiä, kun tuli hetki, jolloin meidän piti miettiä kuvaajien kilpailuttamista. Päädyimme hyvin yksimielisesti siihen, ettei yksittäiskuvauksia kannata järjestää päiväkodeissa, sillä ne eivät kuulu perustehtäväämme ja  niiden järjestelyihin kuluu hirveästi aikaa, kertoo Joensuun varhaiskasvatuspäällikkö Heidi Uski.

– Lisäksi joitakin lapsia stressaa kovasti kuvaustilanne.

Uski kuitenkin lisää, että vanhemmat voivat halutessaan otattaa lapsesta kuvan vanhempainyhdistysten järjestämissä kuvauksissa tai sopia ryhmäkuvan ottavan kuvausliikkeen kanssa yksittäiskuvista heidän studiollaan.

– Kielteistä palautetta on tullut hyvin vähän. Jotkut vanhemmat ovat olleet huolissaan, saavatko he enää talteen päiväkotiajoilta hauskoja muistoja. Ryhmäkuvia Joensuun päiväkodeissa otetaan kuitenkin edelleen, Uski toteaa.

Päiväkotikuvausten lakkauttaminen jo 2012

Järvenpää lakkautti valokuvausfirmojen tekemät päiväkotikuvaukset jo vuonna 2012.

– Yksityisen valokuvaajan järjestämää kuvausta ei varhaiskasvatussuunnitelmassa mainita. Varhaiskasvatuksen kaiken toiminnan perusteena on oltava edellä mainittu suunnitelma, perustelee Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä.

Mäkelän mukaan ongelmallista on sekin, että kunnan tiloja käytetään yksityisen yrityksen palvelun tuottamiseen, joka tulee vanhempien maksettavaksi.

Lapsia kuvataan kuitenkin runsaasti päivähoitopäivien aikana, muistuttavat sekä Uski että Mäkelä. Kuvissa ei yleensä näytetä lasten kasvoja.

Näitä kuvia päiväkodit jakavat muun muassa somen välityksellä ja tulosteina vanhemmille. Nykyinen vasu jopa velvoittaa tällaiseen toiminnan dokumentointiin, Mäkelä tulkitsee.

– Itse en henkilökohtaisesti kaipaa enää pönötyskuvien aikakautta, toteaa Mäkelä.

Lue myös: Näin isä näyttää rakastavansa: Katso lukijoiden ihanat valokuvat

Kommentit (1)

Kyllä on mukava katsella lasten päiväkoti- ja koulukuvia. Lapsemme oikein odotti, että kuvaaja tulee ja pääsee kaverien kanssa kuvaan. Lapsenlapsen kuvatkin onnistuivat loistavasti. Nykyään kaikki vaikuttaa olevan niin vaivalloista, valitetaan milloin mistäkin. Ulkoistetaan laulut, leikit ja hauskanpito, ettei itse tarvitse. Aina on syy lapsissa, jotka ovat niin muuttuneet. Tämähän ei ole totta. Aikuiset ovat muuttuneet ja työpaikan periaatteet. Pitää olla niin helppoa kaikki, hiki ei saa tulla. Palavereita pidetään viikottain ja päivittäin, siihen se työaika menee. Miten ennen oli kaikki niin paljon helpompaa? Jospa kuitenkin säilyisi edes tämä kuvausperinne. Pönötyskuvat ne hauskoja ovat. Hyvin näytti tänäkin vuonna kuvaajalla homma toimivan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X