Näin autat lapsen puheen kehitystä – 7 vinkkiä vanhemmalle
Lapsen kieli kehittyy vuorovaikutuksessa aikuisen kanssa. Vanhempi voikin kannustaa ja ohjata lastaan sanalliseen kommunikointiin monin keinoin – esittelemme niistä seitsemän.
Lapsen puhe kehittyy yhteisessä arjessa aikuisen kanssa. Jotta lapsi oppii puhumaan, tarvitsee hän biologiset valmiudet sekä ympäristön, jossa kieltä käytetään monipuolisesti.
Kaikessa puuhailussa käytetään kieltä, joka ohjaa toimintaamme ja kehittää lapsen ajattelua. Vanhempien kannattaakin kielellistää erilaisia toimiaan niin kodin siivouksessa kuin kaupungilla asioidessa – näin lapsi kuulee paljon erilaista sanastoa.
Näin autat lapsen puheen kehitystä
- Ole läsnä. Oleskele ja juttele lapsen kanssa paljon. Tärkeintä puheen ja kielen kehityksessä on aito vuorovaikutus ja kiireetön arki.
- Kommentoi lapsen tekemisiä. Herkisty huomaamaan lapsen aloitteita ja kommentoi hänen tekemisiään: ”Jaa, löysit nallen. Kiva!”
- Sanallista asioita. Anna asioille nimi ja kerro, mitä niillä tehdään: ”Se on harava. Äiti haravoi sillä pihasta lehtiä.”
- Toisto on tärkeää. Käytä lapselle puhuessasi lyhyitä, yksinkertaisia lauseita, toista sanoja, selosta arkisia tapahtumia ja nimeä runsaasti asioita, esineitä ja tunteita.
- Loruilu kannattaa. Laula ja loruile lapselle. Rytmi, tempo ja sävelkulut ilahduttavat lasta ja tukevat puheen ja kielen kehitystä.
- Kirjat kunniaan. Lukekaa yhdessä kirjoja. Aluksi kuvakirjoja ei varsinaisesti lueta, vaan katsellaan: ”Katsopas, tässä on auto, pieni auto.” Alle 2-vuotias ei vielä välttämättä jaksa kuunnella luettuja tarinoita mutta nauttii aikuisen omin sanoin kertomista kuvakirjoista. Kuvat tukevat puheen ymmärtämistä.
- Rajoita ruutuaikaa. Mitä pienempi lapsi on, sitä tarkemmin vanhemman tulee miettiä, paljonko lapsi viettää aikaa television, videoiden ja tietokoneen parissa. Ne voivat rikastuttaa sanavarastoa, mutta eivät korvaa vuorovaikutuksellista puhetta, yhdessäoloa ja läheisyyttä.
Ennen puheen oppimista lapsi oppii viestimään vanhempiensa kanssa sanattomin keinoin, esimerkiksi osoittamalla. Lapsen kommunikointi osoittelemalla asioita ei ole millään tavalla puheen kehityksestä pois – se päinvastoin vauhdittaa sitä.
Kun lapsi oppii, että hän voi osoittamalla asioita olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja saada muut toimimaan haluamallaan tavalla, rohkaisee se häntä myös opettelemaan puhetta. Osoittelu siis osoittaa, että puhe on jo tuloillaan.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi