Lapsen kehitys 27.01.2017 Päivitetty 18.11.2020

Näin opetat lapsen luistelemaan – vältä tätä virheasentoa

Luistelemaan opettelussa voi tukea monin eri tavoin, mutta yhtä yleistä tapaa kannattaa välttää. Lue asiantuntijan vinkit vanhemmille.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
Istock

Ensi kerta luistimilla on kaikkea muuta kuin liitelyä jään pinnalla. Moni vanhempi tekee paljon töitä, jotta saisi lapsen edes pysymään pystyssä. Kysyimme Keravan luistinseuran päävalmentajalta Piitu Uimoselta, miten luistelemaan opettelussa kannattaisi tukea lasta.

Minkä ikäisenä luistelemaan opettelun voi aloittaa?

– Kolmivuotiaana voi hyvin aloittaa, ja aiemminkin, jos varusteet ovat kunnossa.

Suositus on, että aloittelijan olisi oltava kolmivuotias, mutta jotkut lapset voivat jo aiemminkin olla valmiita luistimille. Se riippuu siitä, miten aikaisin on oppinut kävelemään ja miten vahvat jalat ovat.

Luistelukoulussamme on kolmivuotiaille ryhmiä, joissa aikuinen luistelee mukana. Neli-viisivuotiaat luistelevat jo yksinään.

Onko luistimilla väliä?

– Alkutaival on miellyttävämpi, jos luistimet ovat oikeankokoiset ja tukevat jalkaa. Niin nilkka pysyy suorassa, eikä lapsi joudu liikkumaan jäällä nilkan sisäsyrjällä. Siten oppiminen käy nopeammin.

Luistimissa on hyvä olla nahkakengät, jotka ovat moninkertaista nahkaa. Urateroitetut terät taas mahdollistavat kaartamisen.

Kunnolliset taitoluistimet säilyttävät pienillä käyttäjillä hyvin myyntiarvonsa, ne pystyy myymään eteenpäin lähes ostohintaan. Siksi kannattaa satsata laadukkaisiin luistimiin. Uutena perusluistimet maksavat noin satasen.

Mistä lähdetään liikkeelle?

– Ensimmäinen taito, joka on opeteltava, on kaatuminen. Oikea tapa kaatua on kyykystä pepulle leuka rinnassa. Se on turvallinen tapa niin lapselle kuin aikuisellekin. Monesti aikuiset ottavat ranteella vastaan, mitä en suosittele. Pehmeästi kinkulle vaan!

Ylös noustaan toispolviseisonnan kautta. Liikkeen hienompi nimi on prinssiliuku: siinä toinen polvi nostetaan eteen ja saadaan siitä tukea. Muksahduksia tulee kaikille, ja ensimmäisillä kerroilla lapselle on tosi tärkeää osata nousta ylös.

Luistelussa on tärkeää myös joustaa polvista, joten ihan paikallaankin tai jään ulkopuolella voi harjoitella kävelemistä ja kyykkyä.

Luistelemisen opettelu on oikeastaan samanlaista kuin kävelemisen opettelu. Aluksi mennään pingviini- tai ankkakävelyä. Laitetaan kantapäät yhteen ja viedään varpaita sivulle päin. Näin opitaan taitoluistelun  T-potkutekniikka ja vältetään kärkipiikkipotkuista aiheutuvat kaatumiset.

Miten lasta voi tukea harjoittelussa?

– Aikuinen tukee lasta parhaiten, kun liikkuu itsekin luistimilla eikä kengillä. Silloin aikuinen kulkee samassa rytmissä, ja lapsi oppii matkimalla terän ja kropan oikean asennon.

Tärkeätä on, että aikuinen pitää selkänsä suorassa ja joustaa kunnolla polvista. Kumarassa ei kannata olla.

Vertaisin aikuisen ohjausta slalom-kouluun, siihen kun alkeisrinteessä aurataan eteenpäin lapsen kanssa. Kannattaa seisoa lapsen takana ja pitää molemmista käsistä kiinni: omat kädet alla ja lapsen kädet päällä. Ihan pientä lasta voi tukea lantiosta.

Mitä pitäisi välttää luistelemaan opettelussa?

– Usein näkee, että lasta roikotetaan kainaloista. Niin ei kannata tehdä, koska silloin lapsi ei saa jääkontaktia haltuun. Lapsen pitää löytää tasapaino omilla jaloillaan.

Mitä ominaisuuksia luisteleminen kehittää?

– Tasapaino on tärkein taito, jota luistelu kehittää. Lisäksi kehittyvät muun muassa ketteryys ja koordinaatio.

Luisteleminen antaa lapselle ison ja monipuolisen liikepankin. Esimerkiksi yhdellä jalalla seisominen ja pyöriminen ovat aika harvinaisia liikkeitä muissa lajeissa. Piruetit näyttävät hurjilta, mutta luistelukoulussa niihin aletaan totutella jo alkumetreillä.

Mitä hauskaa jäällä voi tehdä lapsen kanssa?

– Jäällä kannattaa käyttää mielikuvitusta. Pienten lasten harjoittelu on leikkiä ja pelaamista. Kun vauhtia tulee lisää, voi ottaa mukaan jumppakepin ja vetää sillä lasta. Voi heitellä superlonpalloa, kuljettaa hernepussia pään päällä tai pujotella radalla, joka on tehty nurin käännetyistä ämpäreistä. Oikeastaan kaikki kesäiset hiekkalaatikkolelut ja vaikka hyppynarutkin voi ottaa talvileikkikäyttöön!

Lue myös:

Lasten aktiivisuusmittari testissä

Sisäleikkipuistot vertailussa

Vaunusukset ja aisamuhvi. Näin liikut vauvan kanssa hangessa

Lue lisää luistelukouluista Suomen Taitoluisteluliiton sivuilta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X