Lapsen kehitys 13.01.2016 Päivitetty 09.01.2023

Näin tuet ujoa lasta

Etenkin sosiaalisille vanhemmille ujo lapsi on kummastus. Pitäisikö lasta rohkaista puhumaan vieraille, vai onko hänen parempi antaa pysyä sivustatarkkailijana?

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
123RF

Ujous on osa persoonaa, ei vika, josta täytyisi oppia eroon. Niinpä ei ole mitään syytä, miksi aikuisen täytyisi pyydellä anteeksi lapsen varautunutta käytöstä. On itseasiassa parempi, jos lapsen kuullen ei puhuta hänen ujoudestaan ollenkaan. Selittely saa lapsen helposti ajattelemaan, että hänessä on jotain vikaa.

Kyläpaikkaan saavuttaessa on hyvä kertoa lapselle, mitä häneltä odotetaan. Lapselta voidaan edellyttää tervehtimistä, mutta turhia paineita ei saisi asettaa. Voivottelun tai maanittelun sijasta on parempi yrittää selittää lapselle, että on aivan normaalia ja hyväksyttävää jännittää uusien ihmisten tapaamista.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen

Pakottaminen pahentaa

Älä yritä väkisin kiskoa lasta ulos kuorestaan. Hyväntahtoisiksi tarkoitetut kehotukset saavat varautuneen lapsen vetäytymään entistä enemmän. Ujoa lasta ei myöskään pidä väkisin tuupata keskelle esiintymislavaa, sillä rehvakas ”kerran se vain kirpaisee” -asenne tekee enemmän hallaa kuin hyvää. Pakottaminen ja lapsen persoonan väheksyminen saavat hänet tuntemaan olonsa epämukavammaksi ja hän alkaa pelätä sosiaalisia tilanteita. Niinpä kysy lapselta etukäteen, haluaako hän soittaa viulua mummolle ja papalle. Jos hän sanoo ei, kunnioita päätöstä – äläkä tee asiasta numeroa.

Tutut lelut helpottavat

Uudessa kyläpaikassa ujoa lasta saattaa helpottaa muutama kotoa tuotu tuttu lelu tai kirja, joiden pariin uppoutua. Yleensä ujokin lapsi innostuu keskustelemaan lempitavaroistaan, kunhan saa ensin hetken rauhassa tarkastella tilannetta sivummalta. Lelut tuovat lapselle turvaa ja hän kokee leikkimisen hyväksyttävämpänä tekemisenä, kuin sohvan takana piileskeleminen.

Tulkaa juhliin etuajassa

Juhliin kannattaa saapua hieman etuajassa, jotta lapsi ei hämmenny jouduttuaan yhtäkkiä keskelle isoa ihmisjoukkoa. Ujo lapsi kokee olonsa epämukavaksi huomion keskipisteenä, kun vieraat tungeksivat kaikki yhtäaikaa häntä tervehtimään. Ensimmäisten joukossa lapsella on aikaa tutustua ensin juhlapaikkaan. Tuttu ympäristö auttaa häntä tuntemaan olonsa varmemmaksi toisten vieraiden saapuessa.

Lue lisää: Kasvatatko lapsestasi vahingossa tunnesyöjää?

Älä puhu lapsen puolesta

Joskus vanhemmat pahentavat lapsen ujoutta huomaamattaan. Ekstrovertti äiti saattaa omaksua tavan puhua lapsen puolesta, koska ei malta odottaa varautuneen lapsen avautumista. Kyse on temperamenttieroista. Sosiaalisesti nopeampi äiti on jo vastannut lapsen puolesta, kun tämä vasta miettii, mitä sanoisi. Ekstrovertimman vanhemman tulisi oppia antamaan lapselle tilaa ja oppia kunnioittamaan tämän tapaa kommunikoida. Ujolle lapselle lempeä katse tai hyväksyvä nyökkäys on parempi kannustin, kuin kärsimätön ”no, vastaa nyt”.

Lue lisää: Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrä häntä paremmin

Milloin ujous on haitaksi?

Joskus lapsen ujous saattaa olla oire isommasta ongelmasta. Jotkut lapset oppivat, että ujoutta voi käyttää keinona vältellä epämiellyttäviä tehtäviä. Esimerkiksi koulussa lapsi saattaa oppia verhoamaan oppimisvaikeudet ujoudeksi. Usein tällaiset lapset ovat muuten sosiaalisia ja reippaita, mutta muuttuvat ujoiksi jouduttuaan pois mukavuusalueeltaan. Tällöin vetäytyminen on merkki itseluottamusongelmista. Niiden syy on hyvä selvittää, jotta lasta voi oppia rohkaisemaan oikein.

Jos ujouteen liittyy käytöshäiriöitä, katsekontaktin välttelyä ja voimakasta vetäytymistä, taustalla on usein vihantunteita ja lapsi tarvitsee ammattiapua niiden käsittelyyn.

Lähteet: www.askdrsears.comwww.todaysparent.com

Lue myös:

Lapsi ujostelee – älä tee tätä virhettä

Lapsi ja lemmikki – eläinystävä kasvattaa lasta

Kommentit (1)

Aikuisten pitäisi kunnolla tutustua lapseensa. Onko hän erityisherkkä. Onko hän introvertti. Sellainen lapsi on ujo ja vaatii aikaa tottua uuteen. Varsinkin juuri juhliin js tapahtumiin kannattaa lähteä ajoissa, niin ettei monikaan ole vielä ehtinyt paikalle. Itse olen erityisherkkä js introvertti, joten tiedän kokemuksesta, että ekstrovertin aikuisen on vaikea ymmärtää introverttia lasta ja usein tulkitsee lapsen käytöksen jotenkin ”häiriintyneeksi”, vaikka se ei sitä todellakaan ole.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X