Kasvatus 12.09.2013 Päivitetty 11.06.2021

Näin valitset lapselle hoitopaikan – 6 tärkeää kysymystä

Esitä nämä kysymykset itsellesi.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Jonne Räsänen / SKOY

Hoitopaikka haussa?

Millainen päivähoito teille sopii? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, kun teet päätöstä.

1. Millainen ryhmä sopii lapselleni?

Jos lapsi on kovin herkkä, arka tai viipyilevä, hänen voi olla helpompi aloittaa päivähoito pienessä ryhmässä, perhepäivähoidossa tai yksityisen hoitajan kanssa. Jos lapsi hakeutuu helposti muiden lasten seuraan ja kaipaa usein uutta toimintaa, 12–20 lapsen päiväkotiryhmä saattaa sopia hänelle täydellisesti.

Päiväkodissa arvostetaan lapsen persoonaa ja yksilöllisyyttä, mutta varhaiskasvatuksen tavoitteena on myös saada lapsi sopeutumaan ryhmään: neuvottelemaan, joustamaan ja toimimaan samaan tahtiin muiden kanssa.

2. Kuinka pitkä päiväkotimatka voi olla?

Jos perheenne ei omista autoa, viiden kilometrin päässä sijaitseva päiväkoti voi olla liian kaukainen – on raskasta lähteä joka aamu liikenteeseen puolta tuntia aiemmin vain pitkän matkan takia. Jos taas auto tai pyörä kuljettaa, tai aamulla ei muuten vain ole kiire, päiväkodin sijainnilla ei ole niin suurta merkitystä. Jotkut vanhemmat tosin hakevat päiväkotipaikkaa jo tulevaa koulua silmälläpitäen. On kiva, jos kouluun tulee muutama tuttu päiväkotikaverikin.

3. Kuinka paljon hoitoa tarvitsemme?

Kunnallisessa päiväkodissa hoitoaika on joustavin: aamuhoito voi alkaa jopa kuudelta, jos vanhemmilla on aikaiset työvuorot. Myös hakuajasta voi neuvotella. Jos lapsesi tarvitsee vain puolipäiväistä tai osaviikkoista hoitoa, päiväkoti taipuu siihenkin. Toki omaksi palkatun hoitajan kanssa hoidosta sopiminen on joustavinta. Perhepäivähoitajien laissa määritelty työaika on ehkä tiukin – kun hoitajia on vain yksi, työpäivän pituus ei voi venyä.

4. Mihin meillä on varaa?

Yksityisen hoitajan palkkaaminen viideksi päiväksi on yhdelle perheelle melko kallista: hinnaksi voi tulla yli 2000 euroa kuussa, eikä Kelan tuki kata siitä kuin noin kolmasosan. Jos hoitopiiriin saa mukaan yhden tai kaksi muuta perhettä, kustannus voi olla jopa alhaisempi kuin päiväkotimaksu.
Kunnallisen päiväkodin kuukausimaksu on ansiosidonnainen, mutta korkeintaan 264 euroa.

5. Millaisia kasvatusperiaatteita meillä on?

Kunnallisissa päiväkodeissa noudatetaan valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa ja kunnioitetaan perheiden uskonnollista vakaumusta. Joulukirkkoon ei evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomien tarvitse osallistua, ja eri uskontoihin ja kulttuureihin suhtaudutaan suvaitsevaisesti. Lapselle saa usein kasvisruokavaihtoehdon, jos perhe noudattaa sitä kotonakin.

Jokaiseen perheiden periaatteeseen päiväkoti ei pysty taipumaan. Vaikka vastustaisit kemikaaleja, päiväkodista ei luultavasti siivota muovileluja pois.
Jos Steiner- tai Montessori-pedagogiikka tuntuu oikealta, kannattaa hakea kyseisten suuntausten mukaisiin päiväkoteihin.

6. Olemmeko valmiita sairastamaan jonkin verran?

Päiväkotiuran alussa on lähes mahdotonta välttää lastentauteja: ryhmässä kiertävät flunssat, vatsataudit ja toisinaan täit ja kihomadotkin. Lapsi saa pöpöistä vastustuskykyä, mutta jos perheenne ei syystä tai toisesta kestä sairastamista, yksityinen tai perhepäivähoito voi olla lempeämpi hoitomuoto.
Pöpöt tosin voivat iskeä vielä koulussakin.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X