Lapsen kehitys 14.08.2019 Päivitetty 26.06.2023

Päiväkotien pihoista löytyi jättieroja – suomalaistutkimuksessa paremmat leikkipaikat kehittivät lasten motoriikkaa joutuisammin

Näin toteaa Jyväskylän yliopiston tekemä Taitavat tenavat -tutkimus, jossa vertailtiin päiväkotien pihojen kokoa ja monipuolisuutta ympäri Suomen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Päiväkotien liikuntaolosuhteet vaihtelevat Suomessa suuresti. Uudessa tutkimuksessa kolmasosasta päiväkodeista puuttui liikuntasali, ja myös pihojen pinta-aloissa oli suurta vaihtelua. Parhaimmillaan päiväkodin piha on jopa 11 000 neliömetriä, kun taas pienimmät pihat olivat 226 neliömetriä.

Eroilla on merkitystä lasten kehittymiselle. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan pihan koko ja maasto vaikuttavat motorisiin taitoihin. Mitä suurempi piha oli, sitä paremmat olivat lasten välineenkäsittelytaidot. Mitä enemmän pihassa oli erilaisia pinnanmuotoja, sitä paremmat olivat liikkumistaidot.

Tutkimuksessa lasten mieluisimmaksi leikkipaikaksi osoittautui metsä. Kuitenkin vain noin puolella tutkimuksen päiväkodeista oli pääsy metsään.

Pienissä ja ahtaissa tiloissa on hankalampaa järjestää lapsille monipuolisia mahdollisuuksia liikuntaleikkeihin. Tällöin merkitystä on ennen kaikkea sillä, millaisia liikuntavälineitä päiväkodissa on.

Liikuntavälineistä oli kuitenkin tutkimuksen mukaan pulaa: sisäliikuntaan löytyi kyllä välineitä kaikista päiväkodeista, mutta esimerkiksi ulkona käytettäviä mopoja ja voimistelurenkaita oli noin reilussa kolmasosassa päiväkodeista.

– Eri päiväkodeissa varhaiskasvattajat ovat hyvin eriarvoisessa asemassa toteuttaessaan varhaiskasvatussuunnitelmaa, sanoo tutkimuksen johtaja Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Kansalliseen tutkimukseen osallistui eri puolilta Suomea satunnaisotannalla valitut 37 päiväkotia ja niistä yhteensä yli tuhat 3–7-vuotiasta lasta. Lasten motoriset taidot mitattiin kansainvälisesti tunnetuilla menetelmillä, joilla selvitettiin lapsen tasapaino-, liikkumis- sekä palloilutaitoja.

Päiväkodin liikuntaolosuhteita kysyttiin varhaiskasvatusyksikön johtajalta kyselylomakkeella.

Lue myös: 10 vinkkiä sujuvaan päiväkodin alkuun

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X