Lapsen kehitys 23.10.2015 Päivitetty 26.06.2023

Pomottava lapsi? Tämän takia se voi olla hyvä piirre

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Colourbox

Joskus lasten leikkejä seuratessaan huomaa, että joku lapsista pyrkii johtamaan leikkejä jatkuvasti. Johtajia tarvitaan, eikä leikki ilman heitä onnistuisi. Mutta millaista on hyvä ja millaista huono pomotus?

Hyvä pomottaja ottaa vastuuta

Leikkiessään lapsi oppii neuvottelemaan vertaistensa kanssa, jakamaan, vuorottelemaan ja ottamaan toiset huomioon. Kaverisuhteet ovat tärkeitä empatian kehittymiselle.

Keskustele: Onko lapseni liian sosiaalinen?

– Jos johtaminen on myönteistä toisten ohjaamista ja vastuunottoa, se voi ennakoida johtajuutta myös aikuisiässä, kuvaa psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Paha pomottaja alistaa

Pomottaminen voi kuitenkin olla myös vahingoittavaa. Jos pomottaminen on toisia alistavaa ja muille vastenmielistä, sen voi nähdä yhtenä aggression muotona.

Lue: Miksi taapero raivoaa? Näin selviät kiukuttelevan lapsen kanssa.

Aggressio näyttäytyy muun muassa vihamielisyytenä, hyökkäävyytenä ja äärimmäisenä kilpailullisuutena.

– Silloin aikuisen pitää katkaista tilanne alkuunsa, sillä aggressio on luonteeltaan itseään vahvistavaa. Jos lapsi oppii turvautumaan aggressiiviseen käytökseen, hän tekee sen yhä uudelleen, Liisa Keltikangas-Järvinen
kuvaa.

Lue: Apua, taaperoni lyö!

Puutu aggressiiviseen käytökseen

Liisa Keltikangas-Järvinen rohkaisee puuttumaan lasten leikkeihin, jotta viidakon lait eivät saisi ylivaltaa. Alkava aggressio tulkitaan liian usein vain pärjäämiseksi.

– Riidan tai itkun tullen täytyy kysyä, mitä lapsi teki ja miksi? Kun lapsen kanssa juttelee siitä, miten kannattaa toimia ja miksi hän toimi tietyssä tilanteessa tietyllä tavalla, hän oppii sosiaalisia taitoja.

Johdonmukaisuus ja samojen asioiden toistaminen on tärkeää.

Lue myös:

Näin autat lasta saamaan ystäviä.

Stop kiusaamiselle! Näin saat kiusaamisen loppumaan.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X