Lapsen kehitys 23.05.2024 Päivitetty 31.05.2024

Puolitoistavuotias taapero kiipeilee itsevarmana ja kyselee loputtomasti kysymyksiä

1,5-vuotias lapsi on voimakastahtoinen energiapakkaus, joka testaa jatkuvasti fyysisiä rajojaan.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Puolitoistavuotias lapsi kehittyy hurjaa vauhtia. Hänen luottamuksensa omia taitoja ja muita ihmisiä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Tässä iässä taapero alkaakin tarvita uudella tavalla vuorovaikutusta myös ikätovereidensa kanssa.

Fyysinen kehitys | Lapsen luottamus omiin taitoihin kasvaa

Puolitoistavuotias lapsi osaa yleensä jo kävellä. Aluksi kävely on epävarmaa ja tasapainon pitäminen on vaikeaa, mutta taito vahvistuu vähitellen. Kun itseluottamis vahvistuu, lapsi alkaa kiipeilemään ja juoksemaan.

Vaikka kävely sujuisi, lapsi hakeutuu edelleen usein aikuisen syliin. Tämä voi johtua siitä, että lapsi kaipaa läheisyyttä ja tuntee sylissä olonsa turvalliseksi, ei jaksa kävellä pidempää matkaa tai haluaa muuten aikuisen huomiota.

Puolitoistavuotiaan puheen kehitys | Loputtomat kysymystulvat alkavat

Puolitoistavuotiaana lapsen sanavarasto on keskimäärin jo 30–50 sanaa. Hän saattaa osata myös yhdistää kaksi sanaa toisiinsa ja tokaista esimerkiksi: ”anna lelu”.

Tässä iässä taapero alkaa ymmärtää, että jokaisella eri esineellä on eri nimi. Tämä aiheuttaa usein kysymystulvia, kun lapsi kysyy monia kertoja eri esineistä, mitä ne ovat. 1,5-vuotias taapero sisäistää paljon uusia sanoja, mutta ei osaa vielä sanoa niitä kaikkia.

Vaikka lapsi ei osaa vielä monia sanoja, vanhemmat ymmärtävät usein melko helposti, mitä lapsi haluaa. Viestiminen saattaa tapahtua esimerkiksi äänensävyn kautta tai kehonkielellä, joka auttaa aikuista ymmärtämään lapsen tarpeet.

Taaperon terveys | Puolitoistavuotiaalle tehdään laaja terveystarkastus

Puolitoistavuotiaalle taaperolle tehdään neuvolassa laaja terveystarkastus. Tarkastuksessa lapsi tutkitaan perusteellisesti ja läpi käydään esimerkiksi pituus, paino, keuhkot, sydän ja kuulo. Myös lapsen puhetta ja liikkumisen taitoja seurataan.

Terveystarkastuksessa käydään fyysisen kehityksen lisäksi läpi perheen hyvinvointia, kuten vanhempien ajatuksia lapsen kehityksestä ja kasvatuskäytännöistä. Tämän takia suositellaan, että molemmat vanhemmat olisivat puolivuotistarkastuksessa mukana.

Puolitoistavuotiaan uni | Onko aika siirtyä isojen lasten sänkyyn?

Lapsen siirtyminen pinnasängystä isojen lasten sänkyyn tapahtuu perheissä eri aikoihin, eikä sille ole niin sanotusti oikeaa aikaa. Jos lapsi täytyy siirtää pois pinnasängystä esimerkiksi pienemmän sisaruksen takia, kannattaa siirtymä aloittaa rauhallisesti ja hyvissä ajoin.

Sängyn vaihtamisella ei ole kiire, eikä sitä välttämättä kannata tehdä, jos ei ole pakko. Optimaalinen aika pinnasängystä lastensänkyyn siirtymiselle on vasta noin 2,5–3 ikävuoden kohdalla. Tämä johtuu siitä, että lapsen kyky vastustaa mielitekoja, kuten sängystä poistumista keskellä yötä, kehittyy vasta lähempänä kolmea ikävuotta.

Sängyn vaihtaminen voi hetkellisesti heikentää lapsen unta. Iltaisin nukahtamisesta voi tulla haastavaa ja yöheräilyt saattavat lisääntyä. Lisäksi lapsi saattaa alkaa karkailla sängystä. Huonot yöt voivat myös heijastua päiviin ja heikentää päiväunia, jolloin väsymyksen kierre on valmis.

Kun vaihto kuitenkin tapahtuu, se täytyy tehdä turvallisesti. Jos lapsi pyörii paljon unissaan, voi sängyn viereen lattialle levittää tyynyjä ja vilttejä.

Lue lisää: Pinnasängystä lastensänkyyn – älä vaihda liian varhain! Näin siirtymä sujuu helpoiten

1,5-vuotiaan sosiaalinen kehitys | Taapero tarvitsee vuorovaikutusta muiden lasten kanssa

Puolitoistavuotias taapero alkaa usein olla hyvin kiinnostunut muista lapsista ja ihmisistä. Hän haluaa luoda suhteita varsinkin oman ikäistensä lasten kanssa. Tämän ikäinen lapsi ei kuitenkaan yleensä vielä pidä ikätovereitaan leikkikavereinaan, vaan on kiinnostunut enemmän heidän tarkkailemisestaan.

Suomalaislapsi aloittaa päivähoidon keksimäärin 1,5–2-vuotiaana. Päivähoidossa taaperolle tarjoutuu paljon tilanteita, joissa hän voi kehittää taitojaan muiden lasten kanssa.

Vaikka lapsi ei olisi vielä päivähoidossa, on taaperolle hyvä tarjota mahdollisuuksia leikkiä muiden lasten kanssa, koska näin hän pääsee kehittämään sosiaalisia taitojaan. Vanhemman kannattaa siis mahdollisuuksien mukana järjestää leikkitreffejä muiden saman ikäisten lasten vanhempien kanssa.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että puolitoistavuotiaina lapset edelleen leikkivät lähinnä rinnakkain eivätkä yhdessä – silti tarkkailu ja yhdessä oleminen opettavat hänelle paljon.

Taaperon tärkeimmät ihmiset | Lapsi saattaa suosia toista vanhempaa

Joskus lapsesi roikkuu sinussa loputtomasti ja toisena päivänä vain toinen vanhempi kelpaa seuraksi. Älä huolestu, tämä on aivan normaalia ja lapset tekevät sitä usein ilman syytä. Asetelma voi tuntua kuormittavalta niin suositusta kuin syrjitystäkin vanhemmasta, mutta tilannetta ei kannata ottaa henkilökohtaisesti.

Toisen vanhemman suosiminen voi olla täysin irrationaalista ja ennakoimatonta. Lapsi saattaa suosia vanhempaa, joka on arjessa enemmän läsnä – tai sitten vanhempaa, joka on vähemmän kotona ja joutuu harvemmin konfliktitilanteisiin taaperon kanssa.

Joskus lapsi saattaa suosia jompaa kumpaa vanhempaa osoittaakseen mieltään: jos toinen vanhempi on ollut esimerkiksi pitkään pois kotoa ja lapsi ei pidä siitä, saattaa hän näyttää sen suosimalla toista vanhempaa.

Lapsen suosimiseen ei ole syytä lähteä liikaa mukaan, sillä se voi vain pahentaa tilannetta. Lasta ei myöskään kannata yrittää lahjoa tai puhua häntä ympäri: paras tapa hoitaa tilanne on antaa sen mennä ohitse itsestään. Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on tärkeä molemmille vanhemmilleen.

Lue myös: Miksi lapsi suosii toista vanhempaa? Toimi näin tasapainottaaksesi tilannetta

Lähteet: Babycenter, Päijät-Hämeen hyvinvointialue. Lisäksi lähteinä on käytetty Kaksplussassa aiemmin julkaistuja asiantuntijahaastatteluja.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X