Kasvatus 13.04.2020 Päivitetty 25.10.2021

Rauhoittumispurkki auttaa raivareihin – lapsen tyynnyttävä hilesade on jättihitti ja näin teet sen helposti itse

Rauhoittumispurkin hileiden putoilua katsellessa lapselle tulee levollisempi olo.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Instagramista löytyy tuhansia kuvia itse askarrelluista, vangitsevan kimaltelevista glittersadepurkeista. Sellainen ei aina ole vain aikuisen silmänruokaa, vaan rauhoittumispurkki tunnesäätelyyn.

Rauhoittumispurkki auttaa lasta, kun vahvat tunteet ovat vallanneet pienen mielen tai kun lapsi käyttäytyy levottomasti. Kyse on purkista tai pullosta, joka on täynnä vettä ja glitteriä. Lapsen mieli tyyntyy ja kehon hälytystila laskee, kun hän katselee hileiden verkkaista, taianomaista tanssia purkissa.

Glitterpurkki on apuväline tunteiden hallintaan, ei niiden käsittelyyn. Sen jälkeen, kun lapsi on päässyt purkin avulla eroon pahan tuulen puuskastaan, tilanteesta on mahdollista jutella turvallisen aikuisen kanssa.

Purkin käyttö ei myöskään ole rangaistus. Ei siis ole tarkoituksena, että lapsi miettisi huonoa käytöstään rauhoittumispurkin parissa, vaan tavoitteena on vain saada lapsen olo tasaantumaan.

Rauhoittumispurkkia voidaan käyttää yli 2-vuotiaiden lasten kanssa, eikä sille ole yläikärajaa. Purkki voi auttaa myös äitiä ja isää rauhoittumaan, kun tunteet käyvät lapsiperhearjessa kuumina.

Rauhoittumispurkin idea pohjautuu italialaisen pedagogi Maria Montessorin ajatuksiin. Montessoripedagokiikan kulmakiviä on näkemys siitä, että lapselle annetaan mahdollisuus kokeilla ja selvitä erilaisista tilanteista itse ja tarvittaessa tarjota lapselle apua.

Rauhoittumispurkki: Ohje askarteluun

Ota lapsi mukaan askarteluun, niin purkista tulee heti hänelle mielekäs juttu.

Tarvikkeet:

  • kannellinen lasipurkki tai muovipullo (muovipullo voi olla pienten lasten kanssa turvallisempi)
  • erivärisiä hileitä
  • helmiä tai muita koristeita
  • glitterliimaa
  • elintarvikeväriä
  • vettä
  • käsitiskiainetta
  • liimaa

Poista purkista tai pullosta etukäteen etiketti.

Täytä purkki vedellä. Lisää joukkoon pari lusikallista erivärisiä hileitä ja pari helmeä tai vastaavaa painavampaa koristetta. Voit laittaa purkkiin myös elintarvikeväriä ja/tai glitterliimaa. Sekoita.

Lisää purkkiin tippa käsitiskiainetta. Näin veden pintajännitys rikkoutuu ja hileet uppoavat paremmin.

Liimaa lopuksi rauhoittumispurkin korkki kiinni.

Harjoittele lapsen kanssa hilepurkin käyttöä

Tutustu lapsen kanssa rauhoittumispurkkiin ennen kuin otat sen tositilanteessa käyttöön. Voit kertoa lapselle, että kun purkkia ravistaa, sinne syntyy myrsky, joka on kuin ihmisen myllerryksessä oleva mieli. Kun keskitytään rauhoittumaan ja hengittämään purkkia katsellen, myrsky vähitellen laantuu.

Kerro lapselle, millaisissa tilanteissa purkkia voidaan käyttää ja missä sitä säilytetään. Voit myös muistuttaa lasta siitä, että kaikkia tunteita, myös ikäviä, on sallittua ilmaista.

Kun rauhoittumispurkki otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa lapsen kiukutessa, voit olla lapsen vieressä ja sanoittaa hänelle, mitä tilanteessa tapahtuu. Ole itse rauhallinen ja tyyni.

Aluksi purkin käyttö voi vaatia harjoittelua ja totuttelua. Lapsi ei välttämättä heti malta katsella purkkia hiljaisuudessa. Ohjaa häntä vähitellen olemaan rauhoittumishetkessä aivan hiljaa.

Lähteet: Positiivinen kasvatus, Psychology SpotResussiverstas, Viivi Anthoni: Kuvataiteeseen ja satuihin perustuvia stressinhallintamenetelmiä varhaiskasvatukseen

Lue myös: Uhmaikä – kuinka kestää tunteet ja tukea lapsen kasvua?

rauhoittumispurkki

Kuin rahaa pankkiin laittaisi: rauhoittumispurkki voi säästää sekä lapsen että vanhemman hermoja.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X