Lapsen kehitys 21.09.2019 Päivitetty 29.01.2021

Tiukassa aikataulussa vai spontaanisti milloin missäkin? Lasten päiväunirytmi jakaa mielipiteitä

Toiset pitävät lapsensa kellontarkassa rytmissä ja muistuttavat ennakoitavien rutiinien helpottavan arkea ja kasvatusta. Toiset arvostavat joustavuutta ja sitä, että lapsi osaa nukkua missä vain, milloin vain.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Päiväunet ovat asia, joka jakaa vanhemmat helposti kahteen puolueeseen. Mihin aikaan päiväunet tulisi nukkua – vai onko kysymys itsessään ihan turha?

Kuopiolaisen Riian leikki-ikäinen Peetu-poika on aina mennyt samaan kellonaikaan päiväunille. Hän nukahtaa kahdeltatoista ja herää kahteen mennessä. Iltaunilleenkin poika nukahtaa kahdeksan ja puoli yhdeksän välissä.

– Noudatamme näitä aikoja maksimissaan 30 minuutin heitolla. Pyrimme sopimaan neuvolat, lääkäriajat ja muut menot automaattisesti niin, että tämä onnistuu, Riia selventää.

– Peetu hyötyy selkeästi rytmistä ja rutiineista. Hän tietää itsekin, että kohta lounaan jälkeen on päiväunet ja sen jälkeen sitten pääsee taas esimerkiksi pihalle.

Sitooko tiukka päiväuniaikataulu pysymään kotona tai palaamaan sinne vain päiväunien takia?

– Koskaan ei ole jätetty menemättä päikkäriajan takia jonnekin, minkä ajankohtaan ei itse ole voitu vaikuttaa, vaikkapa synttäreille. Ollaan vain sovellettu niin, että Peetu on nukutettu esimerkiksi kyläpaikassa rattaisiin terassille, että unet tulivat nukutuksi totuttuun aikaan, Riia vastaa.

”Kun mennään aina samalla kaavalla, välttyy kiistoilta.”

Riia työskentelee lasten ja nuorten parissa. Hänen mielestään moni lapsi, joitten elämästä puuttuu rytmi ja rutiini, näyttäisi olevan enemmän tai vähemmän hukassa.

– Rutiinit tuovat lapselle turvaa ja säännönmukaisuutta. Niitten ansiosta he osaavat sitten itsekin hahmottaa helposti päivän kulun ja ennakoida mitä tehdään milloinkin. Kun mennään aina samalla kaavalla, välttyy kiistoilta.

Lue myös: Herääkö vauva aamuisin aivan liian aikaisin? Käy läpi 6 kysymystä

Kiistoja on syntynyt, jos lapset ovat tottuneet tekemään asiat spontaanisti milloin heitä huvittaa. Riia kertoo nelivuotiaasta, joka päätti alkaa katsoa televisiota kello 23, ja siihen suostuttiin, koska “ei jakseta vääntää”.

– Syöminen voi myös olla heikkoa, kun on syöty mihin kellonaikaan tahansa. Työn kautta olen oppinut, että aina kun lapset ovat saaneet säännölliset ruoka-ajat, niin syöminen on aina parantunut joka lapsen kohdalla, Riia sanoo.

– Ja kun on olemassa säännöllinen, rutinoitu arki, poikkeukset silloin tällöin ovat sitten lapsen mielestä hauskoja, erilaisia ja jänniä. Jos vaikkapa lomamatkalla hotellissa syödäänkin iltapala ravintolassa vasta 20–21 ja nukkumaan mennään myöhemmin.

Milloin lapsen päiväunet?

Lapsen nukkumisiin suhtautumisessa on kahta koulukuntaa – kellorutiineihin luottavaiset ja he, joita aikataulutus stressaa.

Mona-Riikka: Aikuinen päättää spontaanisti, ei lapsi

Pirkanmaalaisäiti Mona-Riikalla ei ole olemassa vastausta kysymykseen, mihin aikaan päiväunet nukutaan.

Hänen lapsensa Tuure on samaa ikäluokkaa kuin Riian poika Peetu. Mona-Riikka eli yksin Tuuren kanssa tämän ensimmäiset elinvuodet.

– Olen pyrkinyt elämään niin, ettei lapsi ole niin sanotusti rajoittanut elämääni. Vauva on kulkenut mukana agilityssä, patikkareissuilla, juoksulenkeillä, porrastreeneissä ja yökyläreissuilla. Lapsi on ottanut leponsa siellä, missä on liikuttu, oli se sitten auto, vaunut, kantoreppu, tai vieras sänky.

Mona-Riikka kokee liian suunnitelmallisuuden stressaavana ja rajoittavana.

– Useimmiten uni tulee luonnollisesti tiettyyn aikaan sen enempää sitä miettimättä. Kun ei mieti ja stressaa itse liikaa, kyllä päivät rullaavat omalla painollaan.

”Rutiineja voi luoda monella muulla tapaa lapsen elämään kuin päiväunirytmillä.”

Mona-Riikan kaksi koiraa rytmittävät elämää niin, ettei vapaapäivinä nukuta myöhään. Koirat on ulkoilutettava joka aamu. Jos päiväunet alkavat myöhään, Mona-Riikka saattaa herättää Tuuren eikä antaa nukkua niin pitkään kuin tämä haluaa, jotta iltaunen saanti ei viivästyisi liikaa.

– Kun työpäivä alkaa kuudelta ja koirat on lenkitettävä, nukkuva lapsi nakataan kärryihin makuupussiin nukkumaan neljän jälkeen.

Lue myös: Toimisiko monivaiheinen päikkärien ja yön unirytmi aikuiselle? Unen vaiheilla on eri tehtävät

Tarkoittaako spontaani päiväunirytmi sitä, että rutiineille nauretaan eikä niitä kaivata?

– Rutiineja voi luoda monella muulla tapaa lapsen elämään kuin päiväunirytmillä, sanoo Mona-Riikka.

– Päivässä syödään viisi ateriaa, aamuisin ja iltaisin pestään hampaat, koirat on lenkitettävä kolmesti päivässä ja jokapäiväisiä iltarutiineja seuraa nukkumaanmeno – oltiin sitten kotona tai kylässä. Uskon näiden rutiinien tekevän meidän arjesta helppoa.

Mona-Riikan mukaan yksin se, että lapsi menee päiväunille silloin kun nukuttaa, ei tee kenestäkään pomottajaa. Tilanteiden ennakointi auttaa.

– Kerron jo ennen kauppaan lähtöä, että nyt menemme ostamaan ruokaa, eikä herkkuja. Herkkupäivä on lauantai, ja silloinkin minä annan lapselle vaihtoehdot, joista hän voi valita.

Tuure osallistuu päätöksiin asioissa, jotka hänen ikäiselleen voi valtuuttaa.

– Syömmekö iltapalaksi puuroa vai leipää, menemmekö puistoon x vai y. Mutta suuret linjat ja vastuu kaikesta on vanhemmalla, Mona-Riikka summaa.

Hän ei usko, että aikataulutus auttaisi häntä lapsen tunteidensäätelyn kehittämisessä. Tuo kehitys vaatii omaa tahtoa, vanhemman kyseenalaistamista – ja oikeanlaista vastaamista siihen.

– Vanhemman tehtävä on pysyä siinä kohtaa turvallisena aikuisena ja olla se, joka kertoo lapselle, miksi asia menee näin ja kohdata lapsen negatiiviset tunteet.

Onko teillä selvät päiväuniajat ja kellorutiinit? Jätä kommentti!

Kommentit (1)

Hieno homma, mutta mites ne vanhemmat ja ennenkaikkea lapset, joiden nukkuminen ei ole ongelmatonta? Ne, joita ei ”vain nakata” tuosta vaan makuupussissa vaunuihin jatkamaan unia, ne jotka eivät kertakaikkisesti nuku muualla kuin tiettyjrn rutiinien jälkeen tietyssä paikassa? Ne jotka syntymästään saakka nukkuvat huonosti, olipa yö tai päivä? Ne joiden äidit eivät enää väsymykseltään ja silmäpusseiltaan jaksa kuulla hokemaa nukkumisesta, kun lapsikin nukkuu, kun se lapsi nukkuu 15-30min pätkiä? Siinä jää harrastukset harrastamatta, kun lapsi ei kertakaikkisesti vain nuku eikä apua ole saatavana.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X