Lapsen kehitys 02.11.2015 Päivitetty 29.09.2021

Tutista vieroittaminen – Viisi vinkkiä, joiden avulla tutista luopuminen sujuu helpommin

Tutista voi tulla pikkuhiljaa lapselle yhä tärkeämpi, ja moni vanhempi odottaakin huolissaan sitä hetkeä, jolloin tutista vieroittaminen tulee ajankohtaiseksi ja sille pitäisi jättää lopulliset jäähyväiset. Miten ihmeessä tutista luopuminen onnistuu?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tutista luopuminen on osalle lapsista helpompaa kuin toisille. Tietyistä ohjenuorista on hyvä pitää kiinni, jotta tutista vieroittaminen sujuu mahdollisimman sulavasti.

Tutista vieroittaiminen kannattaa viimeistään vuoden iässä

Ihanteellisin ajankohta vieroittaa lapsi tutista on lapsen ollessa noin 8–12 kuukautta vanha, jolloin imemisen tarve saattaa luonnostaankin vähentyä.

Tutista vieroittaminen voi tässä ikävaiheessa sujua helpommin, sillä 8–12-kuukautinen vauva ei ole vielä ehtinyt kiintyä tuttiinsa sillä antaumuksella kuin vanhempi lapsi. Vauvalla tutti tyydyttää imemisen tarvetta, isommalla lapsella tutti on jo muuttunut turvaesineeksi ja tottumukseksi. Isomman lapsen kanssa tutista luopuminen saattaakin olla työläämpää.

Tutista luopuminen on hyvä tehdä vaiheittain

Jos tutti on tosi tärkeä lapselle, on julmaa viedä se nopeasti ja väkisin. Tutista luopuminen kannattaa tehdä vaiheittain rajoittamalla sen käyttö ensin vaikkapa nukahtamiseen ja lohtutilanteisiin.

Erityisesti yli vuoden vanhojen lasten kanssa tutista vieroittaminen kannattaa toteuttaa asteittain, esimerkiksi niin, että lapsi saa tutin käyttöönsä vain yöunille. Sitten tutin voi esimerkiksi yrittää korvata jollain toisella vähemmän haitallisella turvaesineellä, kuten unirätillä tai unilelulla.

Lue: Vauvan hampaiden pesu kannattaa aloittaa aikaisin

Valitse rauhallinen elämänvaihe vieroitukseen

Kun lapsi vieroitetaan tutista, hänen elämässään ei saisi olla muita stressitekijöitä, vaan elämän pitäisi olla tasaista ja rauhallista. Tutista vieroittaminen ei siis kannata juuri silloin, kun pikkusisarus syntyy tai lapsen pitää aloittaa päiväkodissa.

Muista, että tutista luopuminen on lapselle usein haikeaa. Tutista luopuva lapsi tarvitseekin luopumishetkellä ja sen jälkeen erityisen paljon muunlaista lohduketta: lämmintä syliä ja läheisyyttä.

Veikö tutin oravanpoikanen vai porovauva?

Sopivaa vieroittamiskeinoa kannattaa miettiä oman lapsen iän ja luonteen mukaan. Voi miettiä, mitä lapsi asiasta ymmärtää. Katoaako tutti vaan yks kaks, vai jutellaanko asiasta yhdessä?

Alle vuoden ikäinen tuskin ymmärtää, että tutti pitäisi lahjoittaa oravanpoikasille. Kaksivuotias puolestaan ei välttämättä niele ”tutti meni rikki” -selitystä, vaan voi olla, että tutista vieroittaminen pitää valmistella huolella. Kun luopumisesta tehdään tärkeä hetki, lapsi voi tuntea myös ylpeyttä onnistumisesta.

Minne tutti menee? Vanhemmat vastaavat

”Rovaniemellä meillä on Joulupukin pajakylässä tuttipata, jonne monet käyvät viemässä tutin porovauvoille. Myöhemmin sitten voi muistella lasten kanssa tilannetta.”

”Tutista luopuminen onnistuu myös vaikka lähipuistossa tai -metsässä leikkien, että se viedään pupu- tai oravavauvoille.”

”Meillä leikattiin esikoisen tutti poikki 1,5 vuoden ikäisenä. Vinkiksi voi sanoa, että kannattaa leikata jo aamulla, jotta ehtii lapsi surra pirteänä, eikä huuda sitten illalla niin kovasti. Itse en uskaltanut olla paha äiti, joka leikkaa tutin, vaan tein sen salaa ja esittelin sitten lapselle ’rikki menneen’ tutin. Hetken itki ja totesi sitten toiveikkaana, että ’isi korjaa’. Mies sitten totesi iltapäivällä lapselle, ettei osaa sitä korjata, ja taas itkettiin hetki. Seuraavana päivänä ei enää tarvinnut tuttia edes näyttää, riitti, kun muistutti, että se on rikki…”

”Me otettiin kerrasta poikki, kun poika oli vähän alle vuoden. Pari yötä ja päikkäriä meni huutaessa, ja levottomasti, mutta oli vaivan arvoista. Tarjottiin kättä ja paijausta tilalle, niin kyllä se siitä.”

Tutista luopuminen: Pidä kiinni päätöksestä

Kun tutista vieroittaminen on aloitettu, ja se on otettu pois, vanhempien kannattaa pitää päätöksestä kiinni, vaikka lapsi saattaa protestoida.

Vauva sopeutuu tutittomuuteen yleensä muutamassa päivässä, eikä tutista luopuminen jätä lapselle traumaa.

Lue myös:

Tuttipullosta luopuminen kannattaa aloittaa ajoissa – Näin onnistut

Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Kommentit (1)

[…] tutti on monille vauvoille hyvin mieluinen ja siitä irtaantuminen voi olla jopa hankalaa, kokivat monet vanhemmat, ettei tutille ollut loppujen lopuksi […]

Meillä meni tutti kerrasta. Pojalla oli paha flunssa ja muutenkin oli vaikea hengittää nenän kautta, joten hengitti suun kautta ja tutti oli vain esteenä. En itse ainakaan ole huomannut, että olisi sitä sen jälkeen kaipaillut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X