Lapsen kehitys 17.02.2016 Päivitetty 27.05.2024

Kun uhmaikäinen raivoaa: 10 kiperää tilannetta ja ratkaisua

Lapsen kapinointi voi tapahtua bussissa, tarhassa, kotona tai kylässä. Miten toimia, kun lapsi heittäytyy todella hankalaksi? Tässä 10 ongelmatilannetta ja ratkaisua niihin.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
123RF

1. Lapsi raivoaa bussissa

Kun lapsi raivoaa julkisella paikalla, isä tai äiti tuntee paheksuvien katseiden kohdistuvan häneen. Vanhempi miettii, ajattelevatko muut: ”Onpa huono vanhempi, kun ei saa kakaraansa kuriin.”

Kielteiset ajatukset ovat oman pään sisällä, joten niihin ei kannata vaipua. Voihan päinvastoin olla, että muut ajattelevat myötätuntoisesti: ”Onpa tuossa lapsessa haastetta, mitenkähän vanhemmat jaksavat”.

Kannattaa muistaa, että kaikilla vanhemmilla on samanlaisia kokemuksia, kukaan ei ole välttynyt lapsen kiukulta.

Kun lapsi alkaa kiukutella bussissa, vanhemman kannattaa ottaa hänen katsekontakti ja olla läsnä. Vanhempi voi vyöryttää lapselle omaa rauhallisuuttaan. Jos aikuinen on omissa sfääreissään, lapsen kiukku jatkuu.

Olisi hienoa, jos muut aikuiset auttaisivat vanhempia kiukuttelevan lapsen kanssa. He voisivat vaikka kiinnittää lapsen huomion johonkin muuhun asiaan.

Lue myös: Kunnon kasvattaja ei koskaan karju lapselle?

2. Lapsi ei halua pukea

Usein vanhemmalla on kiire aamuisin, mutta lapsella ei. Jos pukemiseen varaa enemmän aikaa, se voi helpottaa tilannetta. Lasta voi palkita esimerkiksi tarroilla, kun hän pukeutuu reippaasti. Pukemisen voi muuttaa mukavaksi hetkeksi esimerkiksi kertomalla samalla tarinaa lapselle.

Jos lapsi ei halua laittaa pipoa, ulos voi mennä myös paljain päin, se ei ole hengenvaarallista. Pihalla lapsi huomaa nopeasti, miksi päähinettä tarvitaan.

Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa?

3. Lapsi tahtoo karkkia

Tahtominen ei ole paha asia. Vanhempi voi miettiä etukäteen, mitä hän vastaa, jos lapsi alkaa mankua karkkia. Aikuisen pitää arvostaa lapsen tunnetilaa eikä olla julma.

Voit sanoa: ”Ymmärrän, että sinun tekee mieli karkkia, mutta se menee kohta ohi. Totta kai sinua harmittaa nyt, mutta kahden päivän päästä on karkkipäivä ja sitten saat nameja.”

Lapsen huomion voi kiinnittää muualle. Voit ehdottaa: ”Ostamme karkin sijaan rusinoita tai porkkanoita sinulle. Kumpaa haluaisit syödä?”

Jos lapsi ottaa tiukasti kiinni esimerkiksi karkkihyllyn tolpasta, vanhemman kannattaa pysytellä pää kylmänä. Totea rauhallisesti: ”Tahdot karkkia, mutta nyt et saa.” Ennemmin tai myöhemmin lapsi tajuaa, että tolpan halaaminen ei kannata.

Lue myös: Miten saat lapsesi syömään kasviksia?

4. Lapsi säntäilee

Ota lapsi lempeästi syliin ja kerro, että hän ei saa juosta, koska se on vaarallista. Voit myös kantaa lapsen pois rauhallisesti.

Lue myös: Näin teet kodista turvallisen, kun lapsi lähtee liikkeelle

5. Lapsi ei halua päiväkotiin

Vanhemmat voivat markkinoida, mitä kivaa päiväkodissa on. Esimerkiksi päiväkodissa pääsee leikkimään kavereiden kanssa. Lapsen huomion voi kiinnittää myös vaikka johonkin hauskaan, mitä matkalla nähdään.

Joillakin lapsille siirtymävaiheet ovat vaikeita. Silloin kannattaa suunnitella, miten ne hoidetaan ja kysyä apua muiltakin.

Lue myös: Eikö lapsi viihdy päiväkodissa? Asiantuntija neuvoo

6. Lapsi ei pysy jäähyllä

Lapsen rankaiseminen ja hänen jättäminen yksin miettimään käytöstään ei auta. Tärkeintä olisi rauhoittaa lasta, jonka kiukku on mennyt överiksi, heti paikan päällä.

Kun lapsi on rauhoittunut, puhu hänen kanssaan raivokohtauksesta ja siitä, ettei ole mitään hätää. Sitten se jätetään taakse, eikä asiaa enää kaivella.

Lue myös: Näillä viidellä keinolla kasvatat kauhukakaroista kilttejä pilttejä

7. Lapsi sanoo kaikkeen ei

Ei-sanan käyttö on hyvä osata ja täytyyhän sitä harjoitella. Ota huumori avuksi. Kysy vaikka: ”Haluatko, että teen kuperkeikan?”

Lue myös: Lapsilähtöinen kasvatus, järkevää vai ei?

8. Kiukkukohtaus ei mene ohi

Kun lapsi on raivoissaan, hänen aivonsa toimivat alatasolla. Lapselle on vaikea hallita omaa tunnetilaansa, eikä hänen kanssaan voi keskustella järkevästi. Puutu tilanteeseen, jos lapsi satuttaa muita tai hajottaa esineitä.

Ohjaa lapsi purkamaan kiukkunsa esimerkiksi huutamalla tyynyyn tai ryttäämällä sanomalehteä. Jotkut lapset rauhoittuvat, kun heitä pitää sylissä. Toiset eivät voi sietää kiinnipitämistä, jolloin heidän annetaan purkaa kiukku omissa oloissaan. Tärkeintä on, että aikuiset eivät saa lapselle raivokohtauksia.

Toiset lapset räjähtävät helpommin. Jos lapsi saa kovia raivokohtauksia, se ei ennusta mitään hänen myöhemmästä kehityksestään eikä käyttäytymisestään.

Lue myös: Tunnista lapsen temperamentti, niin ymmärrät häntä paremmin

9. Lapsen kiukku tarttuu aikuiseen

Älä mene lapsen tunteeseen mukaan. Rauhoita itsesi, kuvittele itsesi esimerkiksi johonkin mukavaan paikkaan. Käyttäydy itse ja ole mallina.

Jos ongelmana on, että lapsella on huono päivä, muuta se hauskaksi. Mieti, mikä tekee elämän elämisen arvoiseksi. Mistä te molemmat pitäisitte, mikä olisi mukavaa?

Lue myös: Näin ratsastusterapia auttaa lapsen jaksamista

10. Lapsi ei halua nukkumaan

Jos lapsi kiukuttelee jatkuvasti päivittäin toistuvista rutiineista kuten hampaiden pesusta tai nukkumaanmenosta, kannattaa tehdä ikävästä kivaa. Lasta kiitetään ja palkitaan, kun asia sujuu hyvin.

Lapsella voi esimerkiksi antaa tarran joka kerran, kun iltapuuhat menevät ilman kiukkua. Sitten kun tarroja on riittävästi, lapsi saa jonkin palkinnon.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi pelkää painajaisia

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X