Lapsen kehitys 08.09.2019 Päivitetty 07.12.2021

Voisiko tämä olla perheesi uusi viikkorutiini? Kehittää lasta kielellisesti ja lisää empatiakykyjä

Ajan löytämistä lukuhetkelle voi helpottaa sillä, että siitä tekee tuokion, joka toistuu aina samaan aikaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lukeminen kannattaa. Se kehittää, inspiroi, innostaa, kasvattaa empatiakykyä ja lisää kielellisiä valmiuksia. Lukemisen hyviä vaikutuksia on mahdotonta kiistää.

Aina ei kuitenkaan ole helppo saada lasta kirjan ääreen, koska tarjolla on monenlaista muutakin jännää tekemistä. Ajan löytämistä lukuhetkelle voi helpottaa sillä, että siitä tekee rutiinin, joka toistuu aina samaan aikaan.

Matala kynnys on pitää yhteinen kirjatuokio kerran viikossa. Jos perheesi rakastuu rutiiniin, sitä voi tihentää vaikka jokapäiväiseksi.

Tässä muutamia vinkkejä, miten houkutella lapsi viettämään lukutuokiota:

Valitkaa lukemista, mikä kiinnostaa ennen kaikkea lasta, mutta on toki bonusta, jos kirja kiehtoo vanhempaakin. Lapsi kannattaa ottaa itse mukaan kirjastoon ja kirjakauppaan. Lainatkaa useampi kirja kerralla, jos joku ei innostakaan lukemaan.

Äänikirjat ovat mahtavaa kuunneltavaa yhdessäkin. Monien äänikirjapalveluiden valikoimasta löytyy useita lastenkirjoja. Ne toimivat hyvin myös automatkoilla.

Lukeminen vaatii rauhoittumista. Toisaalta lukuhetki itsessään voi jo rauhoittaa, mutta jos muuten lapsi on kovin energinen, ilta-aika voi olla sopiva lukemiselle. Silloin olo alkaa olla raukea.

Isompaa lasta voi innostaa lukemaan niin, että hän lukee vanhemmalle iltasadun. Roolien vaihtaminen voi tuntua hupaisalta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X