Lapsen kehitys 15.05.2024 Päivitetty 31.05.2024

Vuoden ja viiden kuukauden ikäinen taapero puhuu omiaan ja valikoi ruokansa tarkasti

Taapero ei tarvitse ruutuaikaa, vaan hyötyy parhaiten vuorovaikutustilanteista.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Kohta puolitoista vuotias lapsi kasvattaa vauhdilla sanavarastoaan ja tarkkailee uteliaana ympäristöään. Usein tässä iässä taapero näyttää vahvasti myös oman tahtonsa, mikä saattaa ajoittain aiheuttaa vaikeita tilanteita.

Puheen kehitys | Sanavarasto laajenee omaan tahtiin

Taaperon sanavarasto laajenee tässä iässä vähitellen, yksilölliseen vauhtiin. Lapsi matkii usein muiden puhetta ja kokeilee erilaisia sanoja. Joku saattaa tässä vaiheessa muodostaa lauseita siinä, missä toinen vasta tapailee sanoja. Puhe saattaa tulla ulos hieman epäselvänä ja usein vanhemmat voivat olla ainoita, jotka kunnolla ymmärtävät, mitä lapsi sanoillaan tarkoittaa.

Puheen oppimisen nopeuteen vaikuttavat ympäristön virikkeet kuten esimerkiksi se, kuinka paljon lapsen puhetapailuun vastataan ja miten paljon lapselle puhutaan, nimetään esineitä ja asioita ja luetaan kirjoja. Myös lapsen yksilölliset ja perinnölliset ominaisuudet vaikuttavat puheenkehityksen vauhtiin.

Puheenkehityksen kannalta on hyvä, että lapselle jutellaan paljon ja selkeästi. Jos tuntuu siltä, ettei lapsi ymmärrä mitä sanot, muotoile asia selkeämmin ja toista se uudestaan. Arjessa kannattaa myös aktiivisesti havainnoida asioita lapsen kanssa ja sanoittaa niitä hänelle. Ulkona voi esimerkiksi kertoa: ”Tuossa on koira ja tuossa on keltainen talo.” Tämä auttaa lasta yhdistämään sanat ja havainnot toisiinsa.

Taaperon uhma | Tahtoikä saattaa tuottaa hankalia tilanteita

Lähemmäs puolitoistavuotias lapsi on usein vahvassa tahtoiässä. Hän katselee päivittäin vanhempiensa puuhia ja haluaa itse tehdä asioita samalla tavalla, kuten pestä hampaat itse tai avata autonovet avaimella.

Taaperon voikin hyvin antaa satunnaisesti kokeilla erilaisia asioita itse, kun se on vanhemman mielestä turvallista ja hän voi seurata tilannetta vierestä.

Tahtoikäiselle voikin hyvin antaa valtaa pienissä asioissa: lapsen voi antaa harjoitella päätösten tekemistä antamalla hänen esimerkiksi valita kahdesta paidasta mieluisamman. Muista kuitenkin, että liian monet vaihtoehdot turhauttavat lasta.

1 v 5 kk lapsen ravinto | Nirsoilua ruokapöydässä

Vuoden ja viiden kuukauden ikäinen lapsi on usein hyvin valikoiva syöjä. Koska lapsi voi tässä iässä syödä jo hyvin monenlaisia ruokia, hän osoittaa varmasti mieltään joitakin niitä kohtaan. Usein syömisessä ei ole kyse ruoan mausta, vaan sen rakenteesta. Jotkut ruoat, joita taapero saattoi syödä hetki sitten, eivät maistu enää, koska niiden rakenne ei tunnukaan hyvältä.

Kun tarjoat lapsellesi monipuolisesti terveellisiä ruokavaihtoehtoja, hän luultavasti valitsee niistä itselleen mieluisimmat. Taaperoa ei kannata pakottaa syömään tai kokeilemaan kaikkea. Lapsi yleensä osaa itse hyvin säädellä syömistään tarpeidensa mukaan, kun hänelle antaa tarjolle monipuolisesti terveellisiä vaihtoehtoja.

Taaperon ruutuaika | Lapsi ei tarvitse älylaitteita kehittyäkseen

Taapero on utelias ja havainnoi ympäristöään aktiivisesti, joten tässä iässä häntä luultavasti alkaa kiinnostaa myös erilaiset median muodot kuten musiikki, kuvat ja laitteet. Lähemmäs puolitoistavuotias lapsi saattaa kiinnostua televisiossa olevista väriestä ja äänistä, mutta aikuisen on hyvä tiedostaa, että monet lastenohjelmat saattavat silti olla pienen lapsen kehittyville aivoille liian monimutkaisia ja kuormittavia.

Suositusten mukaan alle 2-vuotiaat eivät tarvitse ruutuaikaa, sillä sen hyötyjä on ollut tutkimuksissa vaikea todentaa. Digimedioiden sijaan taapero hyötyy tilanteista, joissa hän voi harjoittaa tunne- ja vuorovaikutustaitojaan sekä motorisia kykyjään.

Tässä iässä lapsen ruutuaika kannattaakin pitää mahdollisimman lyhyenä. On hyvä huomioida myös se, että kun lapsi on älylaitteella, hän on usein paikoillaan. Silloin on hyvä muistaa, että kehittyvä lapsi tarvitsee päivässä paljon liikettä ja motoristen taitojen harjoittelua.

Lähteet: MLL ja BabyCenter

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X