Lapsen terveys 23.04.2023 Päivitetty 02.01.2024

Adenovirus sekoittuu helposti angiinaan tai noroon – herkästi tarttuva tauti voi aiheuttaa moninaisia oireita

Adenovirus on hyvin yleinen taudinaiheuttaja, jonka oireet vaihtelevat suuresti. Lääkäri kertoo, millaisia oireita adenovirukseen kuuluu ja miten sitä voi hoitaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Adenovirusta on liikkeellä vuoden ympäri, mutta ajoittain se aiheuttaa myös laajempia epidemioita. Adenovirus tarttuu herkästi, koska sillä on pitkä itämis- ja tartuttamisaika ja viruksen puhdistaminen pinnoilta on hankalaa.

Adenoviruksen aiheuttamat oireet vaihtelevat virustyypistä ja ihmisestä riippuen. Oireiden voimakkuus voi myös vaihdella suuresti. Jotkut sairastavat viruksen täysin oireettomana, toisilla se aiheuttaa päivän kestävän nuhan ja toisilla taas rajumman, pitkäkestoisen taudin.

Tavallisimpia adenoviruksen oireita ovat silmätulehdus, flunssa, hengitystieoireet ja vatsatauti.

– Jotkut virustyypit aiheuttavat silmätulehduksen, jotkut taas ylähengitystieoireita. Vatsaoireet ovat tavallisimpia alle viisivuotiailla, mutta niitä voi ilmetä aikuisillakin. Tavallisesti adenoviruksen aiheuttama vatsatauti nostaa korkean kuumeen ja aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Siksi se sekoitetaan helposti muihin vatsatauteihin, kuten norovirukseen, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

– Lapsilla adenoviruksen aiheuttama ripuli voi pahimmillaan kestää useita viikkoja. Pieni lapsi saattaa joutua hankalan taudin vuoksi sairaalaan, jos raju ripuli saa lapsen kuivumaan, hän jatkaa.

Adenovirus on varsin yleinen tauti, sillä se aiheuttaa suurimman osan silmätulehduksista niin lapsilla kuin aikuisillakin. Se tarttuu pisaratartuntana, pinnoilta ja vatsataudissa uloste-suu-tietä riippuen virustyypistä ja sen aiheuttamista oireista.

– Pienillä lapsilla tauti tarttuu hyvin helposti, koska lapset eivät pese käsiään jatkuvasti, koskettelevat toisiaan ja laittavat käsiä suuhunsa. Virusta on vaikea nitistää, koska sen puhdistaminen pinnoilta ei ole helppoa. Läheskään kaikki puhdistusaineet eivät pure virukseen, Lagus kertoo.

– Adenoviruksen aiheuttamassa silmätulehduksessa on myös valtavan pitkä itämisaika, peräti 24 päivää. Se tarkoittaa sitä, että olet voinut kohdata adenovirusta sairastavan kolme viikkoa sitten ja kun alat itse oireilla, tartutat tautia lähes pari viikon ajan.

Vaatiiko adenovirus lääkärikäyntiä?

Perusterveen henkilön ei tarvitse tietää, sairastaako hän nimenomaan adenovirusta. Jos sairastunut käy esimerkiksi syöpähoidoissa tai hänen on oltava jonkin muun syyn takia varovaisempi tulehdusten suhteen, tieto virustyypistä voi olla tärkeä.

– Adenovirus, kuten muutkin tavalliset virukset, voi pahimmillaan olla vaarallinen tauti pienille, alle kolmekuukautisille lapsille. Tauti voi aiheuttaa keuhkokuumeen tai rajun ripulin, joka voi pienillä lapsilla johtaa kuivumiseen. Se voi myös aiheuttaa jälkitautina sydänlihastulehduksen tai aivokalvontulehduksen, Lagus muistuttaa.

Perusterveille, yli kolmekuukautisille lapsille adenovirus on harvemmin vaarallinen tauti. Lagus muistuttaa, että etenkin lapsille erilaisten virusten kohtaaminen on jopa suotava asia.

– Lasten diabetesmäärien on viime aikoina havaittu olevan nousussa. Helsingin yliopiston PEDIA-tutkimusryhmän selvityksen mukaan yhtenä mahdollisena syynä tähän on pidetty sitä, etteivät lapset ole koronapandemian aikana sairastaneet riittävästi tauteja, jotka normaalisti kiertävät väestössä jatkuvasti.

Adenoviruksen vuoksi ei yleensä tarvitse hakeutua lääkäriin. Mikäli oireet ovat kovin ärhäkät, tauti voi vaatia käyntiä lääkärissä tai jopa sairaalahoitoa.

– Mikäli aikuisella herää huoli lapsen voinnista, se on aina riittävä syy lääkärissä käymiselle. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos lapsi on kovin uninen, kuumelääke ei laske kuumetta riittävästi, lapsi ei saa juotua tai virtsaa selkeästi vähemmän. Mitä vanhemmasta lapsesta on kyse, sitä todennäköisemmin tauti hoituu kotona lievemmillä oireilla.

Adenoviruksen hoito – Missä vaiheessa voidaan tarvita antibioottia?

Lääkärissä pyritään selvittämään, onko kyse bakteeri- vai virustulehduksesta. Adenovirukseen ei ole olemassa tiettyä lääkettä tai rokotusta, jolla virusta voisi ehkäistä.

Tautia hoidetaan oireenmukaisella hoidolla, eli tarvittaessa särky- ja kuumelääkkeillä, nuhalääkkeillä ja kosteuttavilla tipoilla, jos on kyse lievemmästä silmätulehduksesta. Riittävästä nesteytyksestä tulee myös huolehtia, sillä kuume ja ripuli saavat kehon kuivumaan.

– Antibiooteista ei ole apua, vaan tauti paranee itsestään. Adenoviruksen aiheuttamaan silmätulehdukseen ei myöskään ole olemassa tiettyä lääkettä, vaan oloa pyritään helpottamaan jääkaapissa säilytettävillä kosteuttavilla tipoilla.

Kovin rajussa silmätulehduksessa on syytä hakeutua lääkäriin, jottei silmän pintaan muodostu kiinnikkeitä ja arpia.

– Viimeksi adenovirus aiheutti rajun silmätulehdusepidemian Suomessa vuonna 2017. Silloin tauti vaikutti joillakin potilailla jopa näköön, Lagus kertoo.

Joskus tauti etenee viruksen ja bakteerin yhteistulehdukseksi, jolloin sen hoitamiseen voidaan käyttää antibioottia.

– Tämä on asia, josta potilaiden kanssa tulee keskusteltua eniten. Silloin kun olin itse pieni, kuumeista nielutulehdusta, jossa on nähtävissä peitteitä nielussa, kutsuttiin angiinaksi ja sitä hoidettiin antibiootilla. Adenovirus aiheuttaa lähes täysin saman näköisen peitteisen nielutulehduksen kuin angiinakin, mutta paranee itsestään ilman antibioottia. Adenoviruksessa tulehdusarvotkin voivat olla reippaasti koholla, samoin kuin angiinassa, Lagus kertoo.

Useimmiten adenovirus paranee hyvin itsestään, mutta se voi myös aiheuttaa jälkitaudin. Siksi etenkin rajumman virustaudin etenemistä on syytä seurata tarkemmin, jotta tauti varmasti paranee.

– Jos on ensin lievempi flunssatauti, joka ehtii jo parantua ja sitten tuleekin uudestaan kipeäksi, jälkitautia on silloin aina syytä epäillä. Ylähengitysteiden tulehdus etenee lapsilla helposti korvatulehdukseksi. Lisäksi viruksen aiheuttamassa keuhkokuumeessa voi olla kyseessä sekatulehdus, jolloin mukana on myös bakteeri.

Oireista tautia on syytä sairastaa kotioloissa ja huolehtia hyvästä hygieniasta, jottei virusta tartuttaisi eteenpäin. Adenoviruksen aiheuttaman silmätulehduksen vuoksi ei kuitenkaan välttämättä tarvitse jäädä kotiin.

–  Lapsen voi hyvin viedä silmätulehduksessa päiväkotiin, koska virusta on siellä joka tapauksessa jo kaikilla pinnoilla. Silmätulehdus ei vaadi eristäytymistä kotiin, Lagus muistuttaa.

 

Lue myös: Päiväkodin sairauskierre ei katkea koskaan, jos lapsi viedään sairaana hoitoon – milloin kipeä lapsi voi palata päiväkotiin?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X