Lapsen terveys 08.03.2022

Aivokalvontulehdus lapsella: Tunnista vakavan ja lievän tautimuodon oireet

Aivokalvontulehdus voi olla lievä infektio tai vakava, sairaalahoitoa vaativa tauti riippuen siitä, mikä taudin aiheuttaa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Aivokalvontulehdus on nimensä mukaisesti tauti, jossa aivoja peittävä kalvo tulehtuu. Infektio voi olla niin virusten kuin bakteerien aiheuttama, ja nämä kaksi versiota eroavat toisistaan merkittävästi.

Bakteerien aiheuttamat aivokalvontulehdukset ovat vähentyneet viime vuosikymmenten aikana rokotteiden ansiosta – Suomessa tapauksia on vuosittain noin 110–160.

Sen sijaan yleisempää ja tautimuodoltaan lievempää, virusten aiheuttamaa aivokalvontulehdusta aiheuttaa esimerkiksi enterovirus, joka leviää etenkin syksyisin.

Lievä aivonkalvontulehdus voikin olla osa esimerkiksi influenssaviruksen aiheuttamaa ylähengitystieinfektiota.

Lievän aivokalvontulehduksen sairastavia lapsia on vuosittain jopa satoja.

Lue myös: 9 keinoa torjua lapsen flunssa, joista yksi on ylivoimaisesti tehokkain

Aivokalvontulehdus lapsella: tunnista oireet

Bakteeriperäistä, rajuoireista aivokalvontulehdusta voi esiintyä jopa vastasyntyneillä ja muutaman viikon ikäisillä lapsilla, jolloin infektio voi johtua esimerkiksi meningokokki- tai listeriabakteerista.

Bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen oireet:

 • korkea kuume
 • päänsärky
 • oksentelu
 • väsymys
 • tajunnan häiriöt, sekavuus
 • valonarkuus
 • isommilla lapsilla niskajäykkyys
 • pienillä lapsilla käsittelyarkuus tai velttous

Joissakin tapauksissa myös kouristelu voi olla ensimmäinen aivokalvontulehduksen oire. Iholle saattaa myös ilmestyä pieniä tai suuria punaisia läiskiä. Myös kasvohermohalvaus tai karsastus ovat mahdollisia.

Lue myös: Karsastaako lapsi? Näin karsastus havaitaan ja hoidetaan

Virusten aiheuttaman aivokalvontulehduksen oireet:

 • kuume
 • päänsärky
 • silmien valonarkuus
 • niskajäykkyys

Koska virusten aiheuttama infektio on yleensä lieväoireisempi, pysyvät lapset yleensä sairastaessaan hyväkuntoisina. Virusperäinen tauti paranee muutaman päivän kuluessa itsekseen.

Aivokalvontulehduksen oireet lapsella vaativat lääkäriä

Epäilys aivokalvontulehduksesta on syy lähteä lääkäriin viipymättä, sillä tiettyjen bakteerien aiheuttamana tulehdus voi edetä hengenvaarallisesti jopa muutaman tunnin kuluessa.

Jos lapsella on korkea kuume ja hänen yleistilansa huononee nopeasti, raajat tuntuvat viileiltä ja ihonvärissä on huomattavissa vaihtelua, on lähdettävä kiireesti arvioon, sillä tauti vaatii sairaalahoitoa.

Diagnoosin varmistamiseksi ja bakteeriperäisen taudin toteamiseksi joudutaan usein ottamaan verikokeet sekä selkäydinnestenäyte. Näyte otetaan sairaalan poliklinikalla.

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus lapsella hoidetaan aluksi sairaalassa suoneen annettavalla antibioottilääkityksellä sekä oireita lievittävällä hoidolla, ja valtaosa lapsista paranee hoidon ansiosta hyvin.

Viruksen aiheuttamaa aivokalvontulehdusta hoidetaan oireita kuten kuumetta ja särkyä lievittäen tulehduskipulääkkeillä. Tällöin pieni potilas voi parannella oloaan hyvin myös kotona.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X