D-vitamiininpuutoksen epäillään olevan yhteydessä autismin yleisyyteen maahanmuuttajaperheiden lapsilla
Raskaudenaikaisen D-vitamiininpuutoksen tiedetään lisäävän autismin riskiä.
Uuden lastensairaalan autismiyksikön vaikeasti autistisista potilaista suuri osa on maahanmuuttajataustaisia.
Asiaa tutkittiin vuosina 2019 – 2020 keräämällä 455 autismi- ja kehityshäiriö-päiväkeskuksessa käyneiden 3–6-vuotiaiden potilaiden tiedot.
Lääketieteen tutkijat havaitsivat, että vain seitsemällä prosentilla kyseisistä potilasta vanhemmat ovat syntyneet Suomessa. Potilaista kuitenkin 90 prosenttia on syntynyt Suomessa.
Nyt tutkijat epäilevät, että syynä on D-vitamiininpuute. Samanlaisia havaintoja tutkijat ovat tehneet Ruotsissa.
Suurin autismiriski on Lähi-idästä ja Afrikasta Suomeen muuttaneiden äitien Suomessa syntyneillä lapsilla. Heidän riskinsä saada vaikea autismikirjon häiriö on tutkimuksen mukaan noin 50-kertainen verrattuna suomalaisten äitien lapsiin.
Riski oli kohonnut kaikilla maahanmuuttajaryhmillä lukuun ottamatta Pohjoismaista tulleita.
– Jokin tekijä aiheuttaa muualta tänne Pohjolaan muuttaneiden lapsilla autismiriskiä. Kyseessä on sekä inhimillisesti että kansanterveydellisesti merkittävä asia, joka edellyttää lisätutkimusta. Vaikeasti autistisen ja kehitysviiveisen lapsen vanhemmuus on haastavaa etenkin vieraassa kieli- ja kulttuuriympäristössä. Perheet tarvitsevat tukea, sanoo tutkija, lastenneurologian erikoislääkäri Mirjami Jolma HUSin tiedotteessa.
Suomessa aikuisille suositellaan D-vitamiinilisää
Asia kaipaa kuitenkin vielä lisää tutkimista. Varmuutta ei ole siitä, miksi juuri maahanmuuttajataustaisten vanhempien lapsilla vaikeaa autismia esiintyy enemmän. Riski ei kuitenkaan koske muista Pohjoismaista muuttaneita.
Tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneita, että geneettiset syyt eivät ole syy suurempaan autismin esiintyvyyteen.
Tutkimuksessa suljettiin pois myös kielitaidon puutteellisuuden ja kulttuurierojen vaikutukset.
Päiväkeskukseen keskimäärin kolmen vuoden iässä lähetettäessä lapset eivät tyypillisesti puhuneet tai osoittaneet ymmärtävänsä mitään kieltä.
Äidin raskaudenaikaisen D-vitamiininpuutoksen kuitenkin tiedetään olevan yhteydessä kohonneeseen autismiriskiin.
Suomessa on aiemmin todettu D-vitamiininpuutoksen olevan yleistä maahanmuuttajanaisilla. Tummempi ihonväri ja peittävä pukeutuminen suojaavat auringon haitalliselta UV-säteilyltä, mutta samalla myös vähentävät auringonvalon aiheuttamaa D-vitamiinisynteesiä.
Lisäksi D-vitaminoidut maitotuotteet eivät useissa kulttuureissa ole osa perusruokavaliota.
Suomi kuuluu niihin harvoihin maihin, joissa suositellaan aikuisille D-vitamiinilisää, mutta tieto sen tarpeesta Suomessa ei tavoita kaikkia.
– D-vitamiininsaannin parantaminen maahanmuuttajilla on tärkeää huomioiden sen mahdollinen vaikutus autismiriskiin. Riittävä D-vitamiininsaanti olisi tärkeää tarkistaa jo alkuraskaudessa, Jolma sanoo.
Jaa oma kokemuksesi