Flunssa, kuume, enterorokko... Lue kattava tietopaketti lastentaudeista!
Sairastaminen kuuluu lasten elämään, sillä heidän on rakennettava vastustuskykynsä alusta alkaen. Tämä tietopaketti sisältää yleisimmät lastentaudit ja niiden hoito-ohjeet.
Sairastaminen on välttämätön osa lapsiperheen elämää. Kokosimme kattavan tietopaketin sairauksista, joita lapsiperheissä esiintyy useimmin.
Flunssa
Erityisesti päiväkotilapset sairastavat talvisin useita flunssia, joista suurin osa on virusperäisiä. Oireita ovat kurkkukipu, kuume, nuha ja nenän tukkoisuus, joskus myös yskä. Flunssia voi esiintyä 6–8 kertaa vuodessa, ja ne kestävät yleensä 4–10 päivää. Jos lapsella on kuumetta yli 38,5 astetta, kannattaa hänelle antaa lapsille tarkoitettua kuume- ja kipulääkettä. Juotavaa on annettava niin paljon, kuin lapsen saa juomaan. Nuhaista lasta kannattaa nukuttaa sängyn pääpuoli korotettuna, jotta hengitys pääsee kulkemaan paremmin. Höyryhengityksestä kylpyhuoneessa voi myös olla apua. Lapsi viedään kylpyhuoneeseen, ja siellä valutetaan kaikista hanoista kuumaa vettä jonkin aikaa, ovi suljettuna. Tällöin huoneesta tulee höyrykoppi.
Flunssaa hankalampi tauti on influenssa. Sitä vastaan on olemassa kuitenkin rokote, jonka alle kolmevuotiaat lapset saavat maksutta neuvolasta. Rokote annetaan loppusyksystä ennen kuin epidemia alkaa.
Yskä
Yskä voi kestää pari kolme viikkoa. Jos lapsen vointi on muuten hyvä ja hän pystyy nukkumaan normaalisti, voi paranemista odotella rauhassa. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, jos yskä jatkuu vielä neljän viikon jälkeen. Tällöin on käännyttävä lääkärin puoleen, sillä sen syynä voi olla esimerkiksi astma, nenän sivuonteloiden tulehdus tai refluksiyskä. Tarkkaile lapsen yskää myös äkillisen kurkunpääntulehduksen varalta: siitä viestivät lapsen käheä ääni, kumea haukkuva yskä ja äänekäs sisäänpäinhengitys. Tauti alkaa usein äkillisesti yöllä ja on yleisempi pojilla kuin tytöillä. Jos lapsi herää yöllä hankalaan hengenahdistukseen, nosta hänet syliin pystyasentoon ja mene ulos viileään ilmaan. Jos oireet eivät helpota 5–10 minuutissa, on syytä lähteä lääkäriin.
RS-virus
RS-virus aiheuttaa hankalaa hengitysteiden tulehdusta erityisesti alle puolivuotiaille lapsille. Tauti on etenkin keskosena syntyneille ja alle kolmikuisille vauvoille vaarallinen, joten taudin riehuessa on paras pysyä kotosalla. Virus aiheuttaa keuhkokuumetta sekä imeväisikäisille keuhkoputkien tulehdusta. Imeväisikäisille se voi aiheuttaa keuhkoputkien tulehduksen. Tukkoisuus voi vaatia myös sairaalahoitoa imemisvaikeuksien ja jopa hengityksen taukoilun vuoksi. Imetysikäistä tulee syöttää taudin aikana tiheästi. Hengittäminen helpottuu vauvan pääpuolta kohottamalla, mutta tukkoista vauvaa ei saa nukuttaa sitterissä yötä valvomatta, sillä asento on keuhkoille huono.
Muuten RS-virus voi ilmetä aivan tavallisena flunssana. Sille ei ole lääkkeitä tai rokotetta, mutta riskiryhmiin kuuluville lapsille voidaan antaa ennaltaehkäisyksi vasta-ainetta pistoksina.
Kuume
Kuume on merkki infektiosta. Tarkalleen ei kuitenkaan tiedetä, mikä nostaa kuumeen. Lapsella kuumeen raja on 38 astetta. Alle 2-vuotiaalta kuume mitataan peräsuolesta, sillä se antaa luotettavimman tuloksen. Vanhemmilta lapsilta kuumeen voi mitata kainalosta, suusta tai korvakuumemittarilla korvakäytävästä. Lasten kuumelääkkeet voivat helpottaa oloa. Kuumeista lasta olisi hyvä nukuttaa viileässä huoneessa ja huolehtia runsaasta nesteen saannista.
Lapsi saattaa jaksaa leikkiä ja vauva seurustella, vaikka hänellä olisi korkeakin kuume. Jos lapsi on kuumeinen ja itkee voimattoman oloisesti, nyyhkyttäen ja heikosti, lapsi on vakavasti sairas. Lääkäriin on lähdettävä heti myös, jos vauva on käsittelyarka. Silloin lapsi parahtaa itkuun, vaikka oma isä tai äiti vaihtaa vaippaa tai ottaa syliin.
Silmätulehdus
Lasten silmätulehdukset, joihin liittyy keltaista tai vihreää rähmää, ovat yleisiä. Flunssan yhteydessä silmien vetisyys, punoitus sekä aamuinen unirähmäisyys on normaalia. Silmän seutua pitää puhdistaa keitettyyn veteen kastetulla vanulapulla muutaman kerran päivässä. Jos rähmä kellertää, viittaa se bakteeriin, joka hoituu reseptillä saatavilla antibioottitipoilla.
Välikorvatulehdus
Kahden vuoden ikään mennessä 70 prosenttia lapsista on sairastanut vähintään yhden korvatulehduksen. Yleensä sen aiheuttaa bakteeri, ja tämä tyypillinen flunssan jälkitauti voi tulla myös täysin yllättäen. Lasta korvatulehdukselta suojaa infektioiden ja tupakansavulle altistumisen välttäminen.
Korvatulehduksen oireita ovat korvakipu ja kuulon aleneminen. Lapsi voi olla myös levoton, ärtynyt ja ruokahaluton. Syöminen ja vaakatasossa makaaminen voivat sattua kipeään korvaan. Lapselle kannattaa antaa tulehduskipulääkettä ja nostaa hänet puoli-istuvaan asentoon. Myös puuduttavista korvatipoista voi olla apua. Vaikka kipu lääkkeiden myötä hellitää, tulee lapsi viedä lääkärin vastaanotolle. Sinne ei kuitenkaan tarvitse lähteä esimerkiksi yöllä.
Virtsatietulehdus
Alle 2-vuotiailla virtsatietulehdus voi olla kavala tauti, sillä se ei usein oireile tavalliseen tapaan – joskus siitä viestii vain kuume ja käsittelyarkuus. Isommilla lapsilla virtsatietulehdusta osataan jo epäillä, sillä siihen liittyy tihentynyt virtsaamisen tarve ja kirvely pissatessa. Hoitamattomana tulehdus on vaarallinen.
Oksennus- ja ripulitaudit
Rotavirus aiheuttaa hankalaa vesiripulia, oksentelua ja kuumetta. Oireet kestävät 4–8 päivää, ja viruksen huippukausi on marraskuusta maalisuuhun. Rotavirusta vastaan on apteekeissa rokote, jonka voi ostaa lääkärin reseptillä.
Vatsatautien hoidossa tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteen saannista. Lasta uhkaa kuivuminen, jos hän ripuloi vuorokauden aikana vähintään 10 kertaa tai jos hän oksentaa vuorokauden ajan lähes kaiken minkä juo. Tällöin lapsi tulee viedä sairaalaan nestehoitoon. Lääkäriin on lähdettävä myös, jos lapsen ulosteessa on verta. Kuivumista ehkäistään juottamalla lasta tiuhaan mutta vähän kerrallaan. Makeat juomat, kuten limsat pahentavat ripulia. Nesteytykseen sopii parhaiten apteekeissa myytävä ripulijuoma, mutta jos se ei maistu, yritä tarjota lapselle vettä. Lapsen olisi myös hyvä saada syötyä niin paljon kuin mahdollista: Kokeile tarjota jogurttia, vellejä ja puuroja.
Vauvarokko
Vauvarokko eli kolmen päivän kuume tulee jossain vaiheessa melkein jokaiselle alle 2-vuotiaalle lapselle. Kuume kestää 3–5 päivää ja voi nousta korkeaksi. Kuumeen jälkeen iholle puhkeaa näppyläinen ihottuma, joka alkaa korvien seudulta ja leviää sieltä kasvoihin, niskaan ja vartaloon. Vauvarokko ei tartu lapsesta toiseen.
Vesirokko
Vesirokko on yksi herkimmin tarttuvista lastentaudeista, ja lähes kaikki lapset sairastavat sen ennen kouluikää. Vesirokon ensioireet ovat kuume, kurkkukipu ja päänsärky. Muutamassa päivässä kasvoihin ja rintaan ilmestyy näppylöitä, jotka muuttuvat rakkuloiksi. Näppylöitä voi tulla muutamia tai sata, mutta tauti on aina hyvin tarttuva ja edellyttää noin viikon eristystä. Rakkulat kutiavat ja menevät rikki, jos lapsi raapii niitä. Seurauksena voi olla tulehdus tai pysyviä arpia. Apteekista saa voidetta, jolla kutinaa voi lievittää, ja myös suihkuttelu viileällä vedellä auttaa. Lapsi toipuu vesirokosta yleensä viikossa.
Jos lapsi kärsii ihoallergiasta kuten atooppisesta ihosta, voi rokko olla vaikea. Tällöin kannatta harkita vesirokkorokotteen ottamista. Sen saa reseptillä, ja se voidaan antaa yli vuoden ikäisille lapsille.
Entero- ja parvorokot
Enterorokko ja parvorokko ovat lieviä, oireiltaan epämääräisiä lastenrokkoja. Enterorokko aiheuttaa rakkuloita käsiin, suuhun ja jalkoihin, ja suussa ne ovat kivuliaimpia. Imeväisikäisillä rakkuloita on myös vaippa-alueella. Rokko menee ohi muutamassa päivässä.
Parvorokon lapsi sairastaa vasta 5–15-vuotiaana. Ihottuma alkaa kasvoilta isoläiskäisenä ja leviää raajoihin. Parvorokkoon voi liittyä kuumetta ja päänsärkyä, mutta muuten potilaan vointi pysyy melko hyvänä.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi