Lapsen terveys 16.09.2016 Päivitetty 29.09.2021

Helpota lapsen ensimmäisen hammaslääkärikäynnin jännitystä

Lapset kutsutaan ensimmäiselle hammaslääkärikäynnille noin yksivuotiaina. Käynti voi jännittää sekä vanhempaa että lasta, mutta älä tartuta omaa hammaslääkäripelkoasi lapseen. Käyntiin on hyvä valmistautua etukäteen.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock

Lapsen ensimmäinen hammaslääkärikäynti on noin yhden vuoden iässä. Tarkastuksen voi tehdä hammaslääkärin sijaan myös hammashoitaja tai suuhygienisti. Vaikka ainuttakaan hammasta ei olisi vielä puhjennut, tarkastukseen voi silti mennä.

Tarkastuksessa katsotaan, miten hampaat ovat puhjenneet sekä keskustellaan ruokailu- ja hammashoitotottumuksista. Ensikäynnillä lapsi myös tutustuu hammaslääkärin tiloihin.

Lue lisää: Lapsen hampaiden reikiintyminen: näin ehkäiset sen

Miten valmistautua hammastarkastukseen, jos tilanne jännittää?

Älä siirrä omaa hammaslääkäripelkoasi lapseeen. Jos lapsi kuitenkin jännittää hammaslääkäriin menoa, voitte harjoitella tilannetta kotona leikkimällä hammaslääkäriä vanhempien ja sisarusten kanssa. Voitte tutustua aiheeseen myös lukemalla hammaslääkäristä kertovia satukirjoja.

Jos perheessä on isompi sisarus, jolle hammaslääkärikäynnit ovat tuttuja, hän voi tulla vastaanotolle mukaan näyttämään esimerkkiä. Kerro myös hammaslääkärille heti, jos lasta jännittää. Joskus ensikäynniksi riittää pelkkä tutustuminen vastaanottotilanteeseen ja laitteisiin.

Lue lisää: Näin sokeri vahingoittaa lastasi

Asiantuntijana hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X