Lapsen terveys 24.10.2022

Nirsoilun takaa voi löytyä yllättävä syy: Karttakieli on hurjan näköinen, mutta vaaraton vaiva

Toistuvasti ilmestyvät punaiset alueet kielen pinnalla kielivät karttakielestä. Karttakieli ei ole tauti eikä merkki mistään sairaudesta, vaan ilmiö kielen pinnassa. Sitä esiintyy niin aikuisilla kuin lapsillakin.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Karttakieli on vaaraton vaiva, joka saa kielen näyttämään erikoiselta.

Karttakieltä esiintyy noin 2–3 prosentilla väestöstä. Useimmiten se on oireeton, mutta kirvelyä kielen pinnalla voivat aiheuttaa esimerkiksi happamat juomat, sitrushedelmät ja voimakkaat mausteet. Myös stressi voi pahentaa oireita.

Näin tunnistat karttakielen

Kielen yläpinnalle, sivuille ja joskus myös alapinnalle ilmestyy epäsäännöllisiä, sileitä, pinnaltaan ohuita ja punaisia laikkuja, joista kielen nukka häviää.

Punaisten alueiden reunoilla on usein mutkittelevia, ohuita, valkoisia juovia. Nämä alueet muistuttavat karttakuvioita, ja kertovat karttakielestä. Kielen ”kartta” muuttuu jatkuvasti, jopa päivittäin.

Pienten lasten vältellessä tiettyjä ruokia, kannattaa tarkistaa lapsen suuhun. Joidenkin kohdalla karttakieli aiheuttaa vaihtelevasti kielen arkuutta ja kipua. Näin on etenkin tiettyjen happamien tai suolaisten ruoka-aineiden yhteydessä.

Kieli voi kertoa paljon terveydestä ja siksi onkin tärkeää tunnistaa, onko kyseessä juuri karttakieli. Asian voi varmistaa esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotolla tai lääkärissä.

Pienillä lapsilla asiaa voi kysyä myös neuvolasta. Diagnosointiin riittää yleensä pelkkä kielen katselmus.

Katso kuva karttakielestä.

Mistä karttakieli johtuu?

Karttakieli on tuntemattomasta syystä johtuva hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva kielen vaiva. Sen seurauksena kielen pinnan solut eivät uusiudu tasaisesti. Osassa kieltä pintasolukko kuoriutuu liian nopeasti, minkä vuoksi kieleen tulee karttamaista kuviota.

Karttakieli voi kehittyä missä iässä tahansa. Naisilla vaiva on yleisempää kuin miehillä.

Karttakieli ei ole infektiotauti, eikä se tartu. Alttius karttakieleen saattaa kuitenkin periytyä. Vaivan on todettu jossain määrin kulkevan käsi kädessä muiden sairauksien, kuten astman, atopian tai psoriaasiksen kanssa.

Miten karttakieltä voi hoitaa?

Karttakieleen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Parasta on oppia selvittämään, mitkä tekijät ja ruoka-aineet pahentavat oireita, ja välttää niitä.

Koska karttakieli tekee kielen pinnasta hyvin ohuen, siihen voi helpommin tarttua kielen arkuutta lisäävä sieni-infektio. Tällöin hoito lääkkeillä voi lievittää kielen oireilua. Pintapuudute tai kortisonivoide voivat joissain tapauksissa auttaa arkaa kieltä.

Suun hygieniasta on tärkeää pitää hyvää huolta. Kieltä on hyvä harjata pehmeällä hammasharjalla ja aralle suulle tarkoitetulla hammastahnalla.

Lue myös: Kireä kielijänne – Näin tunnistat ja hoidat sen

Lähteet: Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X