Lapsen terveys 21.12.2021

Kurkunpäätulehdus aiheuttaa erikoisen yskän ja hengenahdistusta – näin tunnistat ja hoidat syys-talvikauden virustaudin

Kurkunpäätulehdus eli laryngiitti on etenkin päiväkoti-ikäisten tauti. Usein kotihoito riittää, mutta jotkin oireet ovat syy hakeutua lääkäriin.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kurkunpäätulehdus on tiettyjen virusten aiheuttama tauti, jota on liikkeellä erityisesti loppusyksyisin ja talvisin. Myös laryngiitti-nimellä tunnettu tauti aiheuttaa limakalvon turvotusta kurkunpäässä.

Virustautia esiintyy eniten 1–5-vuotiailla, joten on tavallista, että päiväkotiryhmissä oireita on samanaikaisesti useammalla lapsella.

– Pojilla kurkunpään tulehdus on yleisempi kuin tytöillä, mutta erityisestä poikien sairaudesta ei ole kysymys. Karkeasti ottaen kymmenestä laryngiittilapsesta 6 on poikia ja 4 tyttöjä, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen Mehiläisestä.

Kurkunpäätulehdus lapsella – näin tunnistat oireet

Kurkunpäätulehdus aiheuttaa äänen käheytymistä, yskää sekä hengityksen raskautta. Lapsella voi olla myös kuumetta. Oireet alkavat usein yöllä, sillä makuuasento tyypillisesti pahentaa oireita.

Pienellä lapsella erityisesti kumea ja kuiva yskä on kurkunpäätulehduksen selkein merkki. Yskää kuvaillaan usein haukkuvaksi, ”hylkeen yskäksi”, sillä se on hyvin tunnistettava, jos sen on kerran aiemmin kuullut.

Hengityksen vinkuna ja rohina ovat tärkeitä oireita huomioida, sillä hengitysvaikeudet ovat syy hakeutua herkästi lääkäriin. Kohoasento voi auttaa lapsen oloa.

– Istuma-asennossa suun ja nielun alueen ilmatiet pysyvät paremmin auki ja liman nieleminenkin on helpompaa. Sen vuoksi pystyasento on usein miellyttävämpi, mikäli on hengitysvaikeutta, Juutilainen kertoo.

Kurkunpäätulehdus on kuitenkin yleensä lieväoireinen ja paranee itsestään kotihoidon avulla. Hankalin taudin vaihe kestää noin 2–3 vuorokautta, yskä noin viikon ajan.

Kotona voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä lapsen oloa. Myös viileä ulkoilma voi auttaa, eli välillä kannattaa avata ikkuna tai lapsen voi lämpimästi puettuna viedä ulos istumaan ja hengittelemään.

laryngiitti lapsella voi helpottua ulkoilmaa hengitellessä.

Höyryhengittelyn sijaan viileän ulkoilman on todettu auttavan kurkunpäätulehduksen oireita.

– Kurkunpäätulehduksen yhteydessä kylmä hengitysilma rauhoittaa hengitystä. Lapsen hengityksen helpottuminen on hyvä indikaattori sopivasta ajasta ulkona, esimerkiksi vartti voi olla realistinen aika talvikaudella.

Lapsen hengenahdistus on syy hakeutua lääkäriin

Jos hengenahdistus ei helpota kotikonstein korkeintaan puolessa tunnissa tai lapsi on väsähtänyt ja ahdistunut, on lähdettävä lääkäriin.

Myös silloin, jos kurkunpäätulehdus ei ala hellittää muutaman vuorokauden kuluessa, vaan yskä ja kuume jatkuvat tai syöminen ei onnistu, on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lääkärin vastaanotolla hengenahdistusta voidaan hoitaa suun kautta annettavalla kortisonilla. Itse kurkunpäätulehdusta ei kuitenkaan voi hoitaa esimerkiksi antibiooteilla, sillä kyse on virustaudista.

– Jotkin lapset ovat alttiimpia laryngiiteille kuin toiset, mutta syytä tähän ei tiedetä. Kurkunpäätulehdusten ilmaantuminen vähenee kuitenkin tyypillisesti viiteen ikävuoteen mennessä, Juutilainen toteaa.

Kurkunpäätulehdukset vähenevät, kun lapsen ilmatiet kasvavat luonnollisesti iän mukana.

Jos taas imeväisikäisellä esiintyy toistuvaa hengityksen vinkunaa tai rohinaa, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Siellä voidaan tarkistaa, johtuvatko toistuvat oireet rakenteellisesta viasta ylähengitysteissä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X