Lapsen terveys 29.06.2023

Kuuma auto voi olla lapselle surmanloukku, lääkäri muistuttaa – Mikään ikä ei takaa, että lapsi pääsisi autosta omin avuin ulos

Lasta ei saa jättää autoon kesäkuumalla. Saman vaaran ainekset ovat kasassa kolmessa muussakin tilanteessa, joita ei ehkä äkkiseltään tule ajatelleeksi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kesähelteellä pysäköidyn auton lämpötila nousee hurjiin lukemiin lyhyessä ajassa. Kuumumisen voimakkuuteen ja nopeuteen vaikuttavat erinäiset seikat: lämpötila ulkona, auton väri ja koko, avonaisten ikkunoiden tai ovien määrä sekä se, onko auto pysäköity varjoon vai suoraan auringonpaisteeseen.

Yhtä kaikki kesäkeleillä olosuhteet ovat liian riskialttiit sille, että uskaltaisi jättää lapsen, lemmikin tai vanhuksen yksin ilmastoimattomaan autoon odottelemaan. On tutkittu, että jo viidessä minuutissa auton lämpötila voi kohota jopa 57–68 asteeseen, jos ulkona on 30 astetta lämmintä ja ajoneuvon kaikki ovet ja ikkunat ovat suljettuina.

Myös viileämpänä päivänä, ikkunoiden ollessa raollaan tai varjoon pysäköitynä auton lämpötila voi kivuta nopeasti sietämättömiin lukemiin. Lapsille seuraukset ovat usein kohtalokkaammat kuin aikuisille, sanoo ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Lasten kehon lämpötila nousee noin 3–5 kertaa nopeammin kuin aikuisilla, eivätkä he välttämättä pysty poistumaan autosta itse. Pahimmassa tapauksessa auto voi olla lapselle kuolemanloukku.

Liian pitkään kuumassa tilassa oleskelu aiheuttaa lämpöhalvauksen eli tilan, jossa keho ei enää pysty toimimaan ruumiinlämmön noustua liian korkeaksi. Ruumiinlämmön kohotessa yli 39–40 asteeseen kehon sietokyky on äärimmillään, ja ruumiinlämmön ylittäessä 45 astetta kuolemanvaara on erittäin suuri.

Kolme vaaraskenaariota, joita ei välttämättä tule heti ajatelleeksi

Lasten ja lemmikkien jättäminen autoon on kesien kestoaihe, josta uutisoidaan ja keskustellaan vuosittain. Yleistiedossa siis jo lienee se, ettei vanhemman sovi poistua kesähelteellä esimerkiksi kauppaan niin, että pikkulapsi jää yksin ilmastoimattomaan autoon virumaan.

Vaaratilanteet eivät kuitenkaan ole aina yhtä yksiselitteisiä kuin edellä mainittu kuvailu.

1. Ikä ei takaa, että lapsi pääsisi autosta ulos

Grotenfelt-Enegrenin mukaan lapsen voi ylipäätään jättää autoon hetkeksi odottamaan vasta, kun lapsi osaa ikänsä puolesta poistua autosta omin avuin. Siinäkin tapauksessa on tosin tärkeää, että vanhempi ei viivy pitkään ja että hän ei lähde näköetäisyyttä kauemmaksi.

– Sen aikaa voi esimerkiksi odottaa, että vanhempi saa heitettyä kirjekuoren postilaatikkoon. Kuitenkin jo kymmenessä minuutissa lämpötila voi kohota lapsen kannalta sietämättömälle tasolle.

Grotenfelt-Enegren huomauttaa, että lapsen ikä ei takaa, että tämä pääsisi autosta varmasti itse ulos. Jos lapsi on nukahtanut tai keskittynyt pelaamaan kännykällä vanhemman piipahtaessa jossain, ei hän välttämättä havahdu läkähdyttävään kuumuuteen ajoissa.

Tukaluus voi puolestaan lamaannuttaa niin, ettei ihminen pysty enää toimimaan. Tilanne voi laukaista myös paniikin, joka estää ajattelemasta selkeästi.

– Ja vaikka kaikki päättyisi lopulta hyvin, autoon loukkuun jääminen voi olla traumatisoiva kokemus.

2. Kuumuus on vaaraksi muulloinkin kuin pysähdyksissä

Kuumuuden vaarat eivät vaani vain silloin, kun auto on pysäköitynä. Sisälämpötila saattaa kohota korkeisiin lukemiin myös auton ollessa liikkeellä, jos ilmastointi on kehno.

Riittävä nesteen saanti matkan aikana, taukojen pitäminen sekä varmistelut siitä, että kaikki matkustajat voivat hyvin, ovat siis helteellä ajaessa tarpeen.

Grotenfelt-Enegren muistuttaa, että aikuiset sietävät kuumaa paremmin kuin lapset, koska aikuisten lämmönsäätely on kehittyneempää. Niinpä sama lämpötila voi tuntua vanhemmasta siedettävältä ja lapsesta aivan liian kuumalta.

Vauvojen lämmönsäätely on kaikista kehittymättömintä. Grotenfelt-Enegrenin mukaan vauvojen kehon nestemäärä on vähäinen, eivätkä he edes hikoa samalla tavalla kuin aikuiset.

– Lisäksi vauvan koppa on tukala paikka. Yleensä kopat ovat vieläpä tummalla kankaalla verhoiltuja, eli lämpö suorastaan imeytyy niihin.

Vauva ei pysty sanoin ilmaisemaan liiallista kuumuutta, joten vanhemman on pidettävä häntä tarkasti silmällä.

Lue myös: Lastenvaunujen lämpötila voi nousta nopeasti vaarallisen korkeaksi

3. Lapsi voi hakeutua autoon vanhemman tietämättä

Aina kyse ei ole siitä, että vanhempi jättäisi lapsen odottamaan autoon. Lapsi voi mennä autoon myös vanhemman tietämättä.

Siksi vanhemman on tärkeää tehdä selväksi lapsille, että autoon ei saa mennä leikkimään. Esimerkiksi piilosilla lapsi voi ajatella, että auto on hyvä piilopaikka.

Vaikka auton ovet eivät olisikaan lukossa, edes teini-ikäinen lapsi ei välttämättä havahdu kuumuuteen, jos hän on keskittynyt muuhun.

Kotiliesi.fi: Koira autossa kesällä – milloin ohikulkija saa rikkoa auton ikkunan? 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X