Lapsen terveys 17.04.2020

Lapsia tuodaan sairaaloihin nyt selvästi vähemmän - ”Asia on huolestuttava”

Lasten sairastavuus ei ole muuttunut, vaikka koronarajoitukset ovat voimassa. Ulkomailla muun kuin koronan vuoksi lääkäriä tarvitsevia lapsia on tuotu haitallisen myöhään hoitoon.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
OM-arkisto

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on huolissaan lasten normaalia vähäisemmistä päivystyskäynneistä. HUS muistuttaa, että lapsen voi tuoda sairaalaan turvallisesti koronarajoitusten aikanakin eikä hoitoon hakeutumista tulisi tartuntapelossa viivästyttää.

Sekä Uudessa lastensairaalassa että Jorvissa infektiopotilaat ohjataan eri tilaan kuin muut. Kyseessä ovat Suomen suurimmat lasten päivystykset.

Päivystyksen kävijämäärät sairaaloissa ovat olleet selvässä laskussa jo kuukauden. Myös varattuja aikoja on peruttu poikkeuksellisen paljon. Lasten sairastuvuus tai syyt päivystykseen hakeutumiselle eivät kuitenkaan ole muuttuneet.

– Toistaiseksi ei ole havaittu, että lapsi olisi tuotu viivästyneesti hoitoon koronavirukseen liittyvien pelkojen vuoksi, mutta asia on huolestuttava, sillä maailmalla on julkaistu tällaisia tapauksia, sanoo osastonylilääkäri Mikael Kuitunen tiedotteessa.

Korona: Ei yhtään lasta vuodeosastolla

Koronavirustartuntoja on todettu lapsilla HUSin mukaan vähän. Sairaanhoitopiirissä ei ole ollut toistaiseksi yhtään lapsipotilasta vuodeosastolla tai tehohoidossa koronaviruksen takia.

Esimerkiksi Lastensairaalassa ja Jorvissa viikon aikana otetuista lasten koronavirusnäytteistä alle kolme prosenttia oli positiivisia ja niitä oli määrällisesti kolme kappaletta.

– Tulokset noudattelevat kansainvälisiä ja Suomessa THL:n julkaisemia vasta-ainepohjaisia tuloksia, Mikael Kuitunen sanoo.

Äkillisesti sairastuneen lapsen ja nuoren ensisijainen hoitopaikka on arkisin kello 8–16 oma terveysasema ja klo 16 jälkeen sairaalan yhteispäivystys. Ennen päivystykseen hakeutumista tulee soittaa Päivystysavun numeroon 116 117.

Lapset sairastavat koronaviruksen tyypillisesti aikuista vähemmillä oireilla. Koronaviruksen sairastuttamat lapset tarvitsevat hyvin harvoin sairaalahoitoa. 

Lue myös: Vauvaneuvolan näkemys 7 koronahuoleen: Saako isovanhempi tulla katsomaan vauvaa? Pääseekö vauva neuvolaan?

Sadat naiset kapinoivat synnytyssairaaloiden puolisokieltoa vastaan

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X