Lapsen terveys 20.12.2018 Päivitetty 18.10.2022

Lapsiperheen lääkekaappi: lääkkeet & tavarat, jotka sieltä pitäisi löytyä

Lapsiperheissä kuluu sidetarpeita metritolkulla. Mutta mitä muuta lääkekaapissa olisi hyvä olla? Listasimme tärkeimmät – onhan teilläkin nämä?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Laastari auttaa moneen. Kivat, kuviolliset laastarit voivat vuotavan haavan lisäksi helpottaa pahaa mieltä ja kiukkusuoneen osunutta kolahdusta. Joskus kuitenkin tarvitaan hieman tukevampaa troppia. Lääkekaappi onkin hyvä tarkastaa aika ajoin: löytyyhän sieltä kaikki oleellinen? Onko jokin päässyt loppumaan?

Kun arsenaali on kunnossa, selviytyy niin yöllä alkavasta korvakivusta kuin pihaleikissä syntyneestä isosta haavastakin. Selvitimme, mitä lääkkeitä ja tarvikkeita lapsiperheen kotoa pitäisi löytyä.

Kipuun ja kuumeeseen

Kuume- ja kiputilojen hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat olla lapsen iästä riippuen joko nestemäisiä, tabletteja tai purutabletteja. Pienille lapsille sopii parhaiten nestemäinen kipulääke, sillä se tehoaa nopeasti ja on helppo annostella.

Peräpuikkoja eli suppoja ei nykyään enää suositella käytettäviksi. Ne tehoavat hitaasti, annostelu on epävarmaa ja käyttö epämukavaa. Suppoja kannattaa käyttää vain silloin, jos kipu- ja kuumelääkkeiden annostelu ei onnistu suun kautta huonovointisuuden ja oksentelun takia.

Korvatulehdukset ovat pienillä lapsilla varsin yleinen vaiva. Siksi kodin lääkekaapissa olisi hyvä olla korvakivun paikallishoitoon käytettäviä puuduttavia korvatippoja. Niiden ansiosta voi välttyä yölliseltä lääkärireissulta, jos kipu iskee kesken yöunien.

Myrkytysten varalle

Lääkehiili on ainoa tehokas kotihoitokeino myrkytystapauksissa. Sitä olisi hyvä löytyä valmiiksi lääkekaapista, jotta sen voi tarpeen tullen antaa lapselle kotona ennen lääkäriin hakeutumista.

Lääkehiili tehoaa sitä paremmin, mitä nopeammin se annetaan.

Nuhanenälle

Pienille lapsille sopivat nuhan aikana parhaiten keittosuolapohjaiset nenäsumutteet, jotka auttavat nenän tukkoisuuteen.

lääkekaappi

Kun vatsa on sekaisin

Vatsataudin yllättäessä lapselle kannattaa antaa tavallisen ruuan ja juoman ohella oksennus- ja ripulitauteihin suunniteltuja neste- ja suolatasapainoa korjaavia ripulijuomia.

Niiden lisäksi voi käyttää suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen tarkoitettuja maitohappobakteereita, jotka voivat vähentää ripulin kestoa.

Reissaajalle

Matkapahoinvointi on lapsilla varsin tavallista. Se johtuu useimmiten nestekierron häiriöstä sisäkorvassa. Vaivaan on onneksi saatavilla apteekista pahoinvointilääkkeitä.

Suurin osa lääkkeistä on tarkoitettu yli 12-vuotiaille. Myös nuoremmille on reseptivalmisteita, joita voi kysyä lääkäriltä, mikäli lapsi kärsii matkapahoinvoinnista toistuvasti. Allergialääkkeenä käytetystä antihistamiinista voi myös olla apua lievässä matkapahoinvoinnissa.

Allergiaoireisiin

Etenkin allergioista kärsivien perheiden lääkekaapista tulisi löytyä allergian hoidossa käytettävää antihistamiinia. Antihistamiinista voi olla apua myös hyttysten ja ampiaisten pistäessä. Kyypakkauksen tehoon ei kannata luottaa kyyn tai ampiaisen pistäessä, sillä sen vaikutusaika on varsin hidas.

Mikäli ampiaisen pistoksesta aiheutuu allerginen reaktio, kannattaa ottaa antihistamiinia ja voimakkaamman reaktion kohdalla hakeutua pikaisesti lääkäriin. Vakavasti allergisilla on hyvä olla reseptillä saatava adrenaliinikynä lääkekaapissa. Kyyn puremasta pitää hakeutua aina lääkäriin.

Haavereiden hoitoon

Haavat ovat lapsilla varsin yleisiä, siksi joka kodin tärkeimpiin lääkekaappitavaroihin kuuluvat haavan puhdistukseen tarkoitetut antiseptiset desinfiointiaineet, sidetarpeet ja laastarit. Mahdollisten palovammojen varalta kotiin voi hankkia myös palovammageeliä.

Käsidesiä on myös hyvä olla. Sen avulla kädet puhdistuvat vaivattomasti esimerkiksi matkoilla. Lisäksi käsidesiä kannattaa käyttää flunssaepidemioiden aikana normaalin käsipesun ohella, sillä se vähentää taudin aiheuttajia ja vaikeuttaa niiden siirtymistä käsien välityksellä.

Hyttysen pistoihin

Kortisonivoide voi auttaa ihoärsytykseen, kuten hyttysen piston aiheuttamaan allergiseen ihottumaan. Hajusteeton ja väriaineeton perusvoide sopii koko perheen käyttöön.

Huom! Käytettyjä ja vanhaksi menneitä lääkkeitä ei saa koskaan heittää roskiin. Lääkkeet tulee aina viedä apteekkiin, jossa ne hävitetään asianmukaisesti.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X