Lapsen terveys 31.05.2022

Lasten ja nuorten ihomelanoomat nelinkertaistuivat 2010-luvulla – syystä ei täyttä varmuutta

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin. Lasten toipumisennuste on aikuisia parempi.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Auringonpaisteen voimistuessa etenkin lasten iho pitää suojata auringolta – siitäkin huolimatta, että lasten ihomelanoomat ovat onneksi harvinaisia.

Ihon palaminen lapsuudessa nostaa riskiä sairastua aikuisena ihosyöpään. Palaminen nuorella iällä saattaa myös selittää sitä, miksi etenkin teinien ihomelanoomien määrä kasvoi 2010-luvulle tultaessa.

Lue myös: Vauva vihaa aurinkolaseja? Optikko tietää 5 kikkaa, joilla rillit pysyvät jopa taaperon päässä

Tutkija ja lääketieteen lisensiaatti Emma Rousin väitöstutkimuksessa selvisi, että lasten ja nuorten ihomelanoomien määrä suunnilleen nelinkertaistui tutkimusjaksolla. Se ajoittui vuosille 1990–2014.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa ihomelanoomaa esiintyi 1,4 tapausta miljoonaa suomalaista kohden. Vuosien 2010–2014 välillä lukema oli noussut 5,8 tapaukseen.

Pienten lasten eli 0–10-vuotiaiden kohdalla lukema pysyi melko tasaisena, mutta kokonaisuudessaan sitä nosti teinien, 11–19-vuotiaiden, lisääntyneet melanoomatapaukset.

Tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja Suomen syöpärekisteristä, ja potilaiden kasvainten sekä etäpesäkkeiden kudosnäytteet analysoitiin uudelleen.

Aurinkorasvalla on hyvä suojata iho silloin, kun vaatteita on hankala käyttää, kuten uimarannalla. Toisaalta lapsille löytyy myös UV-asuja, jotka soveltuvat myös vesileikkeihin ja uimiseen.

Ovatko lasten ihomelanoomat vähemmän aggressiivisia?

Lapsilla ja teineillä melanoomat olivat aikuisten melanoomia useammin vaaleita ja ihosta koholla olevia kasvaimia, mutta myös tyypillisiä tummia ihomuutoksia todettiin.

Kun patologit tarkastelevat melanoomaa mikroskooppisen tarkasti, on siitä mahdollista havaita erilaisia alatyyppejä.

– Tärkeä ja mielenkiintoinen kysymys jatkotutkimusta varten on se, käyttäytyvätkö jotkut alatyypit vähemmän aggressiivisesti kuin toiset, Emma Rousi toteaa.

Asia on tärkeä, jotta huolestuttavien iholöydösten hoito voidaan suunnitella mahdollisimman hyvin. Jo nyt sairaaloissa melanoomapotilaan hoitoa suunnittelee moniammattillinen tiimi, ja jokaisen potilaan hoitosuunnitelma on hyvin yksilöllinen.

Lasten ja aikuisten melanoomaa hoidetaan hyvin samalla tavoin.

– Lapsilla kuitenkin on havaittu aikuisia enemmän niin kutsuttuja spitzoideja melanoomia. Tiedetään, että epätyypilliset spitzoidit luomet saattavat edetä imusolmukkeisiin, mutta eivät kuitenkaan sieltä laajemmalle. Silloin ne eivät myöskään ole yhtä vaarallisia, Rousi toteaa.

Voi siis olla, että osa spitzoideista melanoomista saattaa käyttäytyä vähemmän aggressiivisesti kuin jotkut toiset alatyypit.

Varmuutta siitä, miksi lasten ja etenkin nuorten melanoomien määrä on kasvanut 2010-luvulle tultaessa ei tutkijoilla ole.

Rousi suosittelee joka tapauksessa suojaamaan niin lasten kuin sitä vanhempien ihon hyvin auringolta, koska palamisen tiedetään olevan yksi melanoomalle selkeästi altistava tekijä.

Lue myös: Lääkäri neuvoo: Näin suojaat pikkulapsen ihon hyvin auringolta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X