Lapsen terveys 16.07.2020 Päivitetty 18.08.2023

Liikunta-aktiivisuus laskee jo 7-vuotiaana – nämä ulkoleikit lisäävät liikettä koko perheen arkeen

Lasten liikunnalle vanhemman tuki on tärkeä. Poimimme hauskoja vinkkejä vuoden jokaiseen hetkeen, joiden avulla aktivoit koko perheen liikkumaan.

Teksti
Päivi Pelkonen
Kuvat
iStock

Ulkoleikit kuuluvat ihanimpiin lapsuusmuistoihin. Tekemistä lapsille on hyvä keksiä kodin ulkopuolellakin, sillä liikunta-aktiivisuuden taso alkaa tutkitusti laskea jo ensimmäisen kouluvuoden aikana.

Jyväskylän yliopiston tutkimuskatsauksessa liikunta-aktiivisuuden taso lähti laskuun 7 vuoden iässä. Laskusuunta koskee sekä paljon liikkuvia että vähän liikkuvia lapsia. Lasten ja nuorten tulisi suositellusti liikkua vähintään kolme tuntia päivässä erilaisilla fyysisillä kuormituksilla.

Mitä vanhemmat voisivat sitten tehdä, jotta aktiivisuus pysyisi yllä?

Ensinnäkin aikuisten tuella, innostamisella ja myönteisellä liikkumiseen kannustavalla ilmapiirillä on erittäin suuri merkitys lasten liikkumiselle. Tutkimuksen mukaan lapset, jotka olivat saaneet tukea liikuntaan kotona, lisäsivät todennäköisemmin liikuntaa kuin ne lapset, jotka eivät tätä tukea perheeltään saaneet.

  • Kannusta lasta harrastamaan sekä omaehtoiseen liikkumiseen.

Toiseksi mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Aikuisten kannattaa liikkua, leikkiä ja ulkoilla lasten ja nuorten kanssa. Arjessa myös tavalliset leikit ja kotiaskareet ovat liikunnallista tekemistä lapselle.

  • Luokaa perheellenne yhteiset, arkeenne sopivat liikunnalliset rutiinit siten, että myös lapsi saa mahdollisuuden vaikuttaa päätöksiin.

Kolmanneksi kannattaa tarkkailla lapsen ja nuoren fyysisesti passiivista aikaa. Tutkimuksessa erityisesti nuorilla liikunta-aktiivisuus oli yhteydessä vähäisempään television katseluun.

  • Rajoita tarvittaessa lapsen fyysisesti passiivista tekemistä kuten television katselua.

Poimimme viisi ihanaa elämystä, joiden avulla koko perhe saa lisää liikettä arkeen. Perinteisten luontoretkien, maastopyöräilyn, hiihdon ja luistelun lisäksi ikimuistoiset ulkoleikit ovat erityistä, yhteistä kivaa – ympäri vuoden.

Ulkona hämärässäkin on vielä leikkitunteja jäljellä.

1. Tekemistä lapsille: Ulos pimeällä

Pimeät tunnit voi kääntää jännittäväksi koko perheen luontoseikkailuksi. Yhteinen pimeässä seikkailu voi olla juuri sitä mitä tarvitaan, jos päivä kiiti ohi arkipuuhissa.

Toteuta luontoseikkailu omassa lähiympäristössä ja ota mukaan riittävästi taskulamppuja ja heijastimia. Heijastinsuunnistus tai aarteenetsintä pimeässä metsässä ovat jännittäviä koko perheen aktiviteetteja.

Suomen latu: Koko perheen hämärähommat

Lumi on jalkapalloilulle vain uusi, hauska haaste.

2. Perinteisiä lajeja uudella twistillä

Suomi on erilaisten hauskojen kisailujen luvattu maa. Pieni soveltaminen perinteisiin liikuntalajeihin suo erilaista tekemistä lapsille ja saa nauruhermot toimimaan.

Jos jalkapallo on käynyt tylsäksi, se voikin olla ratkihauskaa umpimetsässä tai lumikinoksessa.

Suopotkupallo.fi: Umpihankifutiksen säännöt

Ulkolautapeliin voi keksiä isot nappulat kotitarpeistosta.

3. Voiko lautapelejä pelata ulkona?

Kyllä! Lautapelit voi toteuttaa helposti muuallakin kuin neljän seinän sisässä. Mitä jos seuraavan kerran veisittekin muistipelin, Kimblen tai Afrikan tähden ulkoilulle?

Suomen ladun ulkoleikit toteutetaan liikkuen, eikä näillä säännöillä tarvitse huolehtia nappuloiden katoamisesta tuuleen.

Suomen latu: Lautapelit pihapeleinä

tekemistä lapsille

Löytyisikö luisteluun riemua olympiaurheilijan ”kilpa-asulla”?

4. Ulkoleikit: Perheolympialaiset

Mitä jos laittaisitte liikunnan iloa kiertämään? Järjestäkää ystäväperheiden kanssa yhteiset liikunnalliset olympialaiset.

Valitkaa lajit vuoden ajan mukaan ja toteuttakaa oma unelmien liikuntapäivänne kisailun merkeissä.

Yksielama.fi: Lasten olympialaiset

ulkoleikit

Etsintätehtävä on perussamoilusta poikkeavaa tekemistä lapsille.

5. Bingo ei ole vain eläkeläisten juttu

BINGO! Luontobingossa voi yhdistää ulkona reippailun ja lähiympäristön tutkimisen.

Voit käyttää valmiita bingopohjia tai tehdä oman. Voittaja on se kuka, ehtii ensin keräämään viiden suoran vaaka-, pysty – tai poikittaissuunnassa.

Suomen latu: Luontobingo-ideoita

Lähteet: Neuvokas perhe, Liiku, Sydän.fi, Ilo kasvaa liikkuen, Innostun liikkumaan

Lue myös: 

Onko lapsen kanssa pakko ulkoilla joka päivä? 5 sallittua tekosyytä jäädä sisälle – ja näin selätät ne

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X