Lapsen terveys 13.05.2020 Päivitetty 07.03.2023

Miksi lapsen nenä vuotaa koko ajan? Lääkäri kertoo, mistä pitkittynyt nuha voi johtua

Pienen lapsen nenä voi tuntua vuotavan jatkuvasti. Mutta milloin siitä pitää olla huolissaan? Kysyimme lääkäriltä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Alle 4-vuotiaat lapset ovat herkkiä nuhalle. He eivät vielä ole ehtineet kohdata pöpöjä ja kartuttaa vasta-aineita, ja usein he ovat päiväkodissa jatkuvasti altistuksessa erilaisille taudinaiheuttajille. Monesta vanhemmasta voi tuntua siltä, että lapsen nenä vuotaa koko ajan.

– Pienellä lapsella, joka on iältään 6 kk-3 vuotta, voi olla jopa 100 päivää vuodesta jonkinlaista flunssaa päällä ilman, että se olisi merkki immuunipuutoksesta tai vakavasta sairaudesta, Mehiläisen valtakunnallinen lastentautien vastuulääkäri Petri Koponen kertoo.

Lasten nuhat johtuvat useimmiten virustaudeista. Vaikka lapsen jatkuva nuhaisuus voi olla perheelle raskasta, sillä on toisaalta myös positiivinen puolensa.

– Lapsen vasta-ainetuotanto kehittyy koko ajan, kun hän kohtaa erilaisia tauteja. Tämä tieto voi lohduttaa väsyneitä vanhempia edes vähän.

Kun lapsen nenä vuotaa koko ajan vain ulkona, kyse ei välttämättä ole sairaudesta

Lapsen nenä voi toisaalta vuotaa myös ilman, että hän olisi kipeä.

Vauvoilla ja taaperoilla ei vielä ole siitepölyallergiasta johtuvaa nuhaa, mutta 3-vuotiaan tukkoisen nenän takana voi olla allergia.

Kaikenikäisillä lapsilla, kuten myös aikuisilla, voi myös olla vasomotorista nuhaa eli yliherkkyysnuhaa. Vasomotorinen nuha tarkoittaa sitä, että nenä vuotaa esimerkiksi kuivan huoneilman, lämpötilan vaihtelun, pakokaasujen tai pölyn vuoksi. Myös tunnereaktiot voivat aiheuttaa nenän vuotamista.

Pitkittynyt nuha voi johtaa korvatulehdukseen.

Pienen lapsen nenää on hankala niistää kunnolla, mikä voi olla osasyynä nuhan pitkittymiseen ja esimerkiksi korvatulehdukseen.

Lapsen pitkittynyt nuha: milloin lääkäriin?

Lapsen nuhan syyn voi paljastaa se, millaista räkä on. Läpinäkyvä erite on harvoin tautiperäistä. Vasomotorisessa nuhassa nenästä vuottaa kirjasta ja vetistä nestettä.

Mitä paksumpaa räkä on, sitä todennäköisemmin se viittaa bakteeri- tai virusinfektioon.

– Monesti virustaudeissa, etenkin jo ne pitkittyvät, erite voi tulla paksummaksi ja nenä tukkoisemmaksi.

Tavallinen nuhaflunssa kestää usein keskimäärin 5-6 päivää. Jos nuha on kestänyt yli viikon, räkä on paksua ja tukkoisuus on vain lisääntynyt, lapselle on voinut kehittyä korvatulehdus. Tällöin korvat voi olla hyvä käydä lääkärissä tarkistuttamassa

– Tärkeä mittari sille, milloin kannattaa lähteä lääkäriin, on myös lapsen yleisvointi. Onko hänellä esimeriksi ollut kuumetta ja miten nukkuminen on onnistunut?

Pienellä lapsella nuha voi pitkittyä siksi, että hänen nenäänsä ei saa kunnolla niistettyä. Vaikka lapsen nenää ei saisi kunnolla tyhjennettyä, hänen oloaan voi helpottaa esimerkiksi keittosuolatipoilla ja lapsille tarkoitetuilla nenäsuihkeilla.

Saako nuhaisena mennä päiväkotiin?

Koronapandemian jälkeen päiväkodeissa on ollut tavallista tiukempi linja sille, saako lapsi olla päivähoidossa vai ei. Pahimpaan korona-aikaan vähäisimpienkin hengitystieinfektioiden oireiden, kuten nuhan vuoksi, oli jäätävä kotiin.

Virukset voivat tarttua pisaratartuntana esimerkiksi nenäeritteen välityksellä. Hyvällä käsihygienialla voidaan päiväkodeissa välttää kaikenlaisten virusten leviämistä.

– Sairasta lasta ei tietenkään tule viedä hoitoon. Mutta jossain vaiheessa voidaan varmasti palata maalaisjärkisyyteen. Koska lapsella voi olla nuha 100 päivää vuodessa, olisi kohtuutonta, että nuhan takia pitäisi aina olla päiväkodista pois.

Lue myös: Onko teillä kotona pieni nuhanenä? Näin opetat hänet niistämään

Artikkelia päivitetty 7.2.2023.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X