Lapsen terveys 25.05.2023

Myrkylliset kasvit puutarhassa ja luonnossa x 10 – Näitä lapsiperheen kannattaa välttää

Pienikin määrää kaikista myrkyllisimpiä kasveja voi viedä pienen lapsen vakavaan tilaan. Listalla mainittuja kannattaa siksi vältellä ainakin omassa pihassa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun maa keväällä alkaa versota, on pienten lasten vanhemmilla uusi huolenaihe: myrkylliset kasvit. Vanhempien vastuulla on vahtia, ettei pienokainen laita suuhunsa mitään haitallista.

Onneksi useimmat myrkylliset kasvit eivät maistu kovin maukkailta. Vakavat kasvimyrkytykset ovat myös Suomessa hyvin harvinaisia.

On kuitenkin hyvä olla tietoinen, mitä erityisen myrkyllisiä kasveja luonnosta tai puutarhasta voi löytyä.

Mikäli epäilee lapsen tai aikuisen syöneen myrkyllistä kasvia, kannattaa olla yhteydessä Myrkytystietokeskukseen. Se palvelee ympäri vuorokauden. Ilmainen numero keskukseen on 0800 147 111 ja normaalihintainen 09 471 977.

Lue myös: Nämä myrkylliset huonekasvit pois pikkukäsien ulottuvilta – trendisuosikki voi polttaa suuta ja mahaa

Ainakin nämä myrkylliset kasvit kannattaa lasten kanssa kiertää kaukaa: 

1. Myrkkykeiso

myrkylliset kasvit: myrkkykeiso rantavedessä

Kyseistä kasvia on pidetty Suomen luonnonkasveista myrkyllisimpänä. Pienikin määrä voi saada aikaa kouristuksia.

Myrkkykeisoja kasvaa pääasiassa vedessä ja ranta-alueiden tuntumassa. Pohjois-Suomessa niitä löytyy suoalueilta.

Toisin kuin monet myrkylliset kasvit, myrkkykeiso ei valitettavasti maistu erityisen pahalta tai kitkerältä. Makua voi kuvailla jopa persiljaa muistuttavaksi.

Myrkkykeiso on myös monille eläimille vaarallinen kasvi.

2. Myrkkykatko

Kasvia viljeltiin aiemmin tarkoituksella talojen seinustoille. Sittemmin myrkyllinen kasvi on levinnyt muun muassa joutomaille ja satamiin.

On onni, että kasvi haisee pahalle, hiirenpissaa muistuttavalle lemulle, sillä myrkkykatko on nimensä mukaisesti hyvin myrkyllinen. Kasvin sisältämä myrkky lamaa pahimmillaan hengityselimistön.

Kasvin erottaa koiranputkesta nimenomaan hajun perusteella mutta myös punaisista täplistä kasvin tyvessä.

3. Kielo

Kaunis, alkukesän luonnonkukka on valitettavasti myös myrkyllinen. Kielo on yleisin Etelä- ja Keski-Suomen luonnossa. Tyypillisiä kasvupaikkoja ovat muun muassa kangasmetsät ja lehdot.

Etenkin kielon punaiset marjat ovat myrkyllisiä, mutta myrkkyä on myös lehtiosassa.

Myrkytystietokeskuksen sivuilla todetaan, että alle 10 kukkaa tai marjaa syöneelle riittää kotiseuranta. Mikäli esiintyy voimakasta oksentelua, on hakeuduttava viipymättä lääkäriin.

4. Näsiä

Vaaleanpunaiset kukat ilmestyvät näsiään varhain keväällä. Tätä Ahvenanmaalla rauhoitettua kasvia tavataan muun muassa kangas- ja lehtometsissä.

Näsiä on hyvin myrkyllinen, joten puutarhaan sen istuttamista kannattaa punnita tarkoin. Lapsiperheessä myrkylliset kasvit on hyvä jättää pihamaalta kokonaan pois.

5. Ukonhattu

myrkylliset kasvit: ukonhattu vuorella

Tämä harvinainen kasvi on määritelty Suomessa rauhoitetuksi. Ukonhattu kasvaa tyypillisimmin lehdoissa. Varsi saattaa yltää jopa parin metrin korkeuteen, ja kukat ovat loisteliaita.

Kasvi on hyvin myrkyllinen. Pienenkin määrän syöminen voi olla kohtalokasta. Myös pidempi ihokontakti voi aiheuttaa myrkytyksen.

6. Syysmyrkkylilja

Tämä sipulikasvi kukkii myöhään syksyllä juuri ennen talven tuloa. Tällöin lehdet ovat jo lakastuneet pois.

Kasvi on hyvin myrkyllinen. Pienikin määrä voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Etenkin kasvin siemenet ovat hyvin myrkyllisiä.

7. Risiini

myrkylliset kasvit: risiini

Kasvia käytetään istutuksissa kesäkukkana. Risiini on kookas ja pensasmainen, punertava kasvi.

Sitä ei kannata istuttaa lasten leikkipaikan läheisyyteen, sillä pienikin määrä siemeniä voi aiheuttaa vakavan myrkytystilan.

8. Kultasadepensaat

myrkylliset kasvit: kultasade

Näyttävä, suureksi kasvava pensas tai pieni puu tekee kauniin keltaisia kukkia. Valitettavasti sen siemenet ovat hyvin myrkyllisiä.

Maahan tippuneet kuihtuneet kukinnot on hyvä kerätä pois, jos kasvin läheisyydessä liikkuu pieniä lapsia.

9. Hulluruoho

Etenkin joutomailla viihtyvä kasvi on hyvin myrkyllinen – sen lehdet mutta myös siemenet sisältävät myrkkyä.

Kasvi on tunnettu maailmallakin ominaisuuksistaan, jotka voivat viedä lopulta hengen.

10. Rohtosormustinkukka

Harmillisen monet myrkylliset kasvit ovat yleisiä kotipuutarhoissakin. Esimerkiksi rohtosormustinkukka on suosittu pihakasvi, joka on levittyään löytänyt tiensä myös luontoon. Kasvi suosii kosteaa meri-ilmastoa, mikä on rajoittanut sen kasvua Suomessa hieman.

Pikkulapsiperheiden kannattaa harkita ennen kuin kasvin pihalleen istuttaa: kasvin maanpäälliset osat ovat hyvin myrkyllisiä.

Kasvi voi aiheuttaa jo pieninä määrinä vakavan kammiovärinän. Toisaalta kasvin lehtiä hyödynnetään lääketeollisuudessa raaka-aineena sydämen vajaatoimintaa hoitaviin lääkkeisiin.

Lähteet: Luontoportti.com, Kekkilän kasvikirjasto, Puutarha.net

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X