Lapsen terveys 29.12.2015 Päivitetty 29.11.2021

Näin ammut ilotulitusraketit lasten kanssa

Vietä uusivuosi iloisesti ja vailla riskejä – huolehdi ilotulitteiden turvaetäisyydestä ja suojaa lasten silmät taivaalta satavilta rakettiroskilta.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun ammutaan raketteja, ja paikalla on lapsia?

Lue tarkoin käyttöohje ja noudata sitä. Tarkista turvaetäisyys ihmisiin ja rakennuksiin. Ilotulitteiden joukossa voi olla myös viallisia, ja myös siksi turvaetäisyys on tärkeä. Käytä sopivaa tukea tai telinettä rakettien ampumiseen, ja ammu ne aukealta paikalta vaarattomaan suuntaan.

Ilotulitteita ammuttaessa tuotteista tulee alas erilaista roskaa: savitulppia, pahviroskaa ja raketeista lisäksi keppi tai sen osia. Nämä osat tulevat alas melko korkealta ja vapaalla pudotuksella.

Keskustele: Vauva ja uuden vuoden raketit

Mihin aikaan ilotulitteita saa käyttää?

Ilotulitteiden käyttäminen on sallittua vuoden viimeisen päivän kello 18.00 ja uudenvuodenpäivän kello 2.00 välisenä aikana.

Ovatko suojalasit pakolliset?

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle luokan 2 ja 3 osalta (ilotulitteen luokka on merkittu pakkaukseen, luokitus on 1–4 melutason ja vaaran mukaan). Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittaa kuitenkin myös ilotulitusta seuraaville suojalaseja. Taivaalta tippuvat rakettien roskat aiheuttavat silmään osuessaan melko varmasti vahinkoa, jopa vakavaakin vaaraa. Nykyään saa jo myös lasten suojalaseja ilotulitteiden myyntipisteistä.

Keskustele: Uudenvuoden tekstareita

Ottaisinko lapsille mukaan kuulosuojaimet?

Tuotteilla on 120 desibelin äänenpaineraja, mutta pauke kuulostaa kohtalaisen kovalta etenkin pienimpien lasten korvissa. Kuuloakin kannattaa siis suojata.

Millaisen etäisyyden päässä tulisi pysyä, kun raketteja ammutaan?

Tuotteissa on kerrottu turvaetäisyydet, ja ne vaihtelevat kahdeksasta jopa 25 metriin. Tuotteessa ilmoitettu turvaetäisyys riittää silloin, kun tuote toimii oikein. Jos tuote esimerkiksi kaatuu tai räjähtää maassa, ilmoitettu turvaetäisyys ei välttämättä riitä. Maahantuoja Suomessa saattaa siksi laittaa käyttöohjeisiin suuremman turvaetäisyyden kuin valmistaja.

Ilotulitteiden turvaetäisyysohjeita säätelee EU-direktiivi.

Onko yleisesti myynnissä olevissa ilotulitteissa mukana paljon viallisia?

Valmistajat ja maahantuojat on velvoitettu varmistumaan tuotteiden laadusta valvonnalla. Valmistaja ja maahantuoja tekevät laadunvalvontaa tuote-erille, mutta kaikkia ilotulitteita ei voi ampua laadunvalvonnassa, ei edes suurta osaa. Siksi suuressa tuote-erässä olla joitakin väärin toimivia tuotteita. Täysin varmaa ilotulitetta ei ole.

Onko ilotulitteiden virittely vaarallista?

Ilotulitteiden purkaminen, virittely tai yhdistäminen on vaarallista ja ajattelematonta, ja lisäksi se on lainvastaista. Vakuutusyhtiö voi myös evätä kokonaan korvaukset onnettomuustilanteessa, joka johtuu omatekoisen tai muunnellun tuotteen käytöstä.

Ilotulitteiden ikäraja on 18, onko tähtisadetikuilla ja papateilla sama ikäraja?

Kaikki ilotulitteet ovat K-18, myös tähtisadetikut ja papatit. Ilotulitteita saavat ampua vain täysi-ikäiset ja selvät.

Keskustele uuden vuoden tarjoiluista: Miksi tarjolle nakkeja, lihapullia ja perunasalaattia?

Keskustele: Koira ja uusi vuosi 

Juttuun on haastateltu turvallisuusinsinööri Mikko Ojalaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. Lähteenä on käytetty myös Tukesin opasta Ilotulitteet – valmistus, maahantuonti, myynti, varastointi ja käyttö (2015).

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X