Näin pikkulapselta otetaan koronatesti – ei välttämättä nenän kautta
Koronatesti on inhottava aikuisellekin, kun testitikku on työnnettävä kauas nenäonteloon. Suun kautta näyte on myös tarpeeksi herkkä, THL:stä kerrotaan.
Jos kärsii flunssaoireista, edessä on todennäköisesti koronatesti. Tämä koskee myös pieniä lapsia. Näytteenotto ei kuitenkaan ole hehkeää hommaa, kuten moni vanhempi on joutunut sydän sykkyrällä toteamaan.
Miten näytteenotto onnistuu pieneltä lapselta?
Tärkeää on, että mukana oleva vanhempi tsemppaa ja rauhoittelee lasta. Tällöin näytteenotto sujuu yleensä hyvin, kertovat bioanalyytikot Laura Tikka ja Jasmin Lukkala Pikkujätin laboratoriosta.
Siellä näyte otetaan aina nenän kautta. Nukkatikku laitetaan nenänieluun ja pyöräytetään ainakin muutaman kerran, jotta näyte saadaan varmasti otettua.
Näytetikku työnnetään yleensä nenään noin 15 senttimetrin syvyyteen, mutta alle 2-vuotiailla noin 6 senttimetrin syvyyteen. Jokainen koronatestissä käynyt tietää, että sekunnit ovat testauksessa pitkiä.
– Lasten kohdalla harvoin onnistuu, että tikkua pyöritellään useampi kymmenen sekuntia. Muutama huolellinen pyöräytys riittää, sanoo Tikka.
– Aikuiset kertovat usein hurjia tarinoita, miltä näytteenotto tuntui. Se ei kuitenkaan ole niin karmivaa.
Vanhempi pitää lasta paikallaan käsistä ja otsasta, jotta nukkatikku saadaan myös turvallisesti pois nenästä.
– Lisäksi lapset unohtavat nopeasti koko näytteenoton, vakuuttaa Jasmin Lukkala.
THL:n asiantuntija: Koronatestin voi hyvin ottaa suusta
THL:n ohjeistuksen mukaan näyte voidaan kuitenkin ottaa myös nielusta suun kautta. Kaksplussan tietojen mukaan osalle lapsista koronatesti on tehty tällä vaihtoehtoisella tavalla ainakin julkisessa terveydenhuollossa.
Osa kokee, ettei se ole lapselle yhtä kivuliasta kuin nenään tökkääminen.
Ensisijaisesti suositellaan nenänielutikkunäytettä, kertoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen. Tapaan kuitenkin vaikuttaa se, millaisia näytteenottovälineitä testauspaikalla on. Nenänielunäyte vaatii erityisenlaisen, joustavan tikun.
– Epidemian alussa nenänielutikkujen kysyntä kasvoi voimakkaasti, jonka takia on ollut suuria saatavuusongelmia. Saatavuusongelmien takia jouduttiin harkitsemaan muitakin näytteenottotapoja, ja nielunäytteen herkkyys onkin ihan riittävä, Ikonen kertoo.
Ikosen mukaan joissakin tapauksissa on saatu parempikin testiherkkyys, kun näyte on otettu nielusta suun kautta. Pieniltä lapsilta voidaan ottaa jopa imulimanäyte, mutta tätä näytetyyppiä lähinnä käytetään sairaalapuolella eikä terveyskeskuksissa.
Miten hoidan flunssaista lasta korona-aikana?
Ennen kuin testitulos on valmis, on pidettävä etäisyyttä muihin. Testitulos voi valmistua jo seuraavana päivänä, mutta julkisessa terveydenhuollossa kannattaa varautua parin päivän odotteluaikaan.
Virustestauksen kapasiteettia on kesän mittaan nostettu selvästi. Vielä toukokuussa Suomessa pystyttiin tekemään 8000 koronatestiä päivässä, nykyisellään jo 13000.
THL ohjeistaa, että negatiivisen testituloksen saanut voi palata esimerkiksi päivähoitoon, kun oireilu on selvästi vähenemässä. Oireiden ei siis tarvitse olla kokonaan väistyneet.
Uuteen testiin täytyy hakeutua silloin, jos oireet palaavat tai alkavat lisääntyä.
Mikäli oireet lievittyvät allergialääkityksellä, voidaan ajatella niiden johtuneen allergiasta. Oireiden pitää kuitenkin olla lieviä, ennen kuin lapsi voi palata hoitoon.
Jaa oma kokemuksesi