Lapsen terveys 13.04.2018 Päivitetty 03.12.2021

Näin vaarallista kahvinjuonti voi olla! ”Yleisin pienten lasten palovammojen syy”

Pienten lasten tyypillisimmät palovammat johtuvat tavallisesti kuumasta nesteestä, kuten kupista läikkyvästä kahvista. Palovammojen syntyy liittyy myös hieman yllättävä tekijä.

Teksti
Maria Soininen

Valtaosa pienten lasten ja vauvojen palovammoista johtuu siitä, kun kuumaa nestettä läikkyy lapsen päälle. Liedelle valvomatta jätetty vesikattila tai vanhemman kädestä herpaantunut kahvikuppi ovat tyypillisiä tilanteita, joissa palovamma syntyy.

Palovammakeskuksen erikoislääkäri Heli Kavolan mukaan kahvinjuontitapamme on osasyynä siihen, että kahvista johtuvat palovammat ovat niin yleisiä.

— Nykypäivän kulttuuri on vähän sellainen, että kahvinjuonti on osa muuta olemista. Hengaillaan kahvikuppi kädessä, vauva sylissä ja tehdään ehkä vielä jotain muuta siinä ohella. Kahvihetken voisi opetella pitämään siten, että lapsi on sylin sijasta sitterissä tai syöttötuolissa.

HYKS Palovammakeskuksessa ja Lastenklinikalla hoidetaan vuosittain reilu 30 sairaalahoitoa vaativaa palovammalasta, joista alle puolet vaatii leikkaushoitoa.

— Kuuma neste aiheuttaa alle vuoden ikäiselle syvempiä palovammoja kuin vanhemmalle lapselle, koska vauvan iho on ohuempaa. Kavola kertoo.

Tarkkana takan kanssa

Toinen yleinen palovamman aiheuttaja lapsille ovat erilaiset kuumat pinnat. Kavola puhuu ”takanluukkupalovammoista”.

— Vuodenikäinen lapsi tutustuu jo kovasti ympäristöönsä ja ehtii kaikkialle. Takanreunus on yleinen vaaranpaikka. Siihen ei tarvita kuin hetki, kun lapsi on noussut takan luo ja kämmenet ovat kuumassa takanlasissa.

Käsiin voi ehtiä tulla pahatkin palovammat, sillä pienen lapsen refleksit eivät toimi vielä täysillä.

— Toisin kuin vanhempi lapsi, vuodenikäinen taapero ei ymmärrä heti irrottaa kämmeniä takanlasista, vaikka tuntisi kuumaa, Kavola sanoo.

Keskustele: Palohaava vauvalla

Keittiö on palovammojen keskus

Entä, jos vahinko tapahtuu? Ihmettelylle tai kauhistelulle ei ole aikaa, vaan palovamman saanut lapsi täytyy saada nopeasti viileän veden luo.

— Suihku tai amme, molemmat käyvät. Veden ei tarvitse olla jääkylmää, vauvan kohdalla puhutaan noin 20 asteisesta vedestä. Vasta tämän jälkeen soitetaan hätäkeskukseen.

Suomessa tapahtuvat lasten palovammat tapahtuvat tavallisimmin nimenomaan keittiössä.

— Hassua kyllä, kiuaspalovammat ole läheskään yhtä yleisiä, vaikka me suomalaiset olemmekin saunakansaa.

Palovammojen syntyyn liittyy myös hieman yllättävä tekijä. Kavola kollegoineen on huomannut, että palovammatapauksien taustalta löytyy usein tuttu tauti.

— Perheessä jyllännyt flunssakausi voi väsyttää ja viedä tehoja tavallista enemmän. Eli vanhemmille ohjeena, että olkaa nuhaisena tavallistakin skarpimpia, niin niitä palovammojakaan ei pääse käymään, Kavola muistuttaa.

Keskustele: Palovamman hoito?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X