Lapsen terveys 10.09.2022 Päivitetty 03.03.2023

Napatyrä on kaiken ikäisten vaiva – Nämä yleiset tekijät lisäävät riskiä

Navan kohdalle muodostunutta pullistumaa kutsutaan napatyräksi. Imeväisikäisistä lapsista vähintään joka kymmenennellä on napatyrä, joka lähes aina paranee itsekseen. Naisilla raskaus lisää riskiä altistua joskus kivuliaaseenkin napatyrään.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Napatyrä on navan kohdalle muodostunut pullistuma, jota ilmenee kaiken ikäisillä ihmisillä.

Napatyrässä vatsaontelon sisältöä työntyy napa-aukosta vatsanpeitteiden läpi. Pullistuman syynä on usein napatyrään työntynyt rasvakudos. Joskus ihopussiin on työntynyt suoliston osia, jotka voivat kiertyä tyräaukkoon ja estää suolen normaalin toiminnan.

Napatyrä voi olla kivulias ja joissain tapauksissa myös vaarallinen. Useimmiten haitta on myös esteettinen, sillä napatyrä työntyy ulos navan kohdalta.

Napatyrä lapsella

Syntymän jälkeen napatyrä on melko yleinen. Sitä ilmenee 1–4 prosentilla lapsista. Tyrä on halkaisijaltaan yleensä reilun sentin kokoinen, pehmeä kohouma. Usein napatyrä jäykistyy ja pullistuu ulospäin aina silloin kun vatsaonteloon muodostuu syystä tai toisesta painetta. Se erottuu helposti etenkin lapsen huutaessa.

Napatyrä ei ole esteenä normaalille leikkimiselle, maassa makaamiselle tai liikkumiselle. Napatyrä harvemmin aiheuttaa lapselle kipua.

Napatyrän syynä on lapsilla vatsapeitteiden puutteellinen sulkeutuminen alkionkehityksen aikana.  Tyrä on huomattavasti yleisempi vaiva keskosilla. Mitä varhaisemmilla viikoilla lapsi syntyy, sitä yleisempi tyrä on.

Lapsista yhdeksällä kymmenestä napatyrä paranee itsestään.

Napatyrä voi kuitenkin ilmaantua myös myöhemmin lapsuudessa merkkinä vatsan seinämän paikallisesta heikkoudesta. Nämä myöhemmin ilmaantuvat napatyrät eivät yleensä parane itsestään.

Napatyrän ehkäisy ja hoito lapsella ja aikuisella

Napatyrät ovat kaiken ikäisten vaiva ja ne ovat tyypillisimpiä miehillä. Naisilla etenkin raskaus ja sen seurauksena suuret painonvaihtelut voivat rasittaa ja vaurioittaa vatsanpeitteitä ja muodostaa niihin vaurion, tyrän.

Raskaus lisää riskiä saada napatyrä.

Painonhallinta on isossa roolissa napatyrien ehkäisyssä. Etenkin keskivartalolihavuus on isossa yhteydessä napatyriin.

Lapsilla tyrät häviävät monesti itsestään, mutta joissain tapauksissa leikkausta tulee pohtia, jos tyrä ei itsestään poistu neljään ikävuoteen mennessä.

Napatyrät hoidetaan pääosin leikkauksella. Jos tyrä on pieni eikä se oireile juurikaan, napatyrää ei kannata välttämättä leikata, sillä leikkausalueelle voi jäädä kosketusarkuutta. Tällöin tyrää on syytä seurata.

Pieni, oireileva tyrä voidaan ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla jopa paikallispuudutuksessa. Toimenpide tehdään usein päiväkirurgisesti, ja siitä toipuminen vie 1–2 viikkoa.

Suuret ja uusiutuneet tyrät korjataan tukiverkolla, joka asetetaan lihaskerrokseen tai sen taakse tai vatsaontelon sisäpuolelle. Kookkaiden napatyrien paras hoitomenetelmä on yleensä tähystysleikkaus.

Koska lääkäriin?

Napatyrä aiheuttaa vaihtelevissa määrin kipua, paineen tuntua ja venytyksen tunnetta.  Jos napatyrä häiritsee toistuvasti, kasvaa tai on kipeä, se kannattaa hoitaa leikkauksella.

Lääkäriin pitää ottaa yhteyttä heti, jos tyrä kureutuu niin, että sitä ei saada enää painettua takaisin tyräportin läpi, ja se on kova ja kivulias. Muita oireita voivat olla mahakipu ja oksentelu.

Pitkään jatkunut kuroutuma voi johtaa suolen kuolioon, puhkeamiseen ja vatsakalvotulehdukseen.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X