Lapsen terveys 11.11.2019 Päivitetty 10.09.2021

Kolumni: Onneksi en tiennyt päiväkodissa vaanivasta pöpöarmeijasta

Miten selviää kuumepäivistä neljän seinän sisällä pikkuvauvan kanssa? Etukäteen varautumalla, toteaa Elisa Hurtig kolumnissa.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Kristiina Kurronen

Riittäisikö yksi särkylääkepaketti­ vai pitäisikö ottaa varmuuden vuoksi kaksi? Haahuilin apteekissa valitsemassa vauvan lääkkeet, kun olin käynyt rokotuttamassa vauvaani ensimmäistä kertaa. Terveydenhoitaja oli varoitellut, että rokotuksen jälkeen saattaisi nousta kuume.

Se kuulosti pelottavalta.

Olin juuri oppinut tunnistamaan, milloin vauva itkee nälkäänsä ja milloin jonkin muun tarpeen vuoksi, mutta miten selviäisin kuumepäivistä muutaman kuukauden ikäisen vauvan kanssa? Ainakin olisi varustauduttava huolella.

Parin kuumemittarin ja ison kipulääkepaketin lisäksi hamstrasin itselleni eineskeittoja ja lehtiä: kohta sitä oltaisiin kuumepotilaan kanssa jumissa neljän seinän sisällä.

Illalla vauvalle nousi lämpö. Hirvitti. Luin lääkkeen annosteluohjeet moneen kertaan ennen kuin uskalsin antaa supon. Kuume oli laskenut jo ennen puoltayötä. Hätävaramurkinalle ei tullut tarvetta.

Onneksi en tiennyt tuolloin vielä päiväkodissa vaanivasta noroviruksen, enterorokon, kihomatojen ja täiden armeijasta.

Vaikka tuo varautuminen kuumepäiviin on naurattanut jälkeenpäin, en silti ihan väärässä ollut. Ajan tasalla oleva lääkekaappi on pelastanut monelta harmilta. Kun vauva on itkenyt korvakipua aamuyöllä, olisi ollut nihkeä arpoa, kuka lähtee etsimään auki olevaa apteekkia.

Kaksplussan lääkekaappilistan avulla voi tarkistaa, ovatko kotona olevat pikkulapsen tai vauvan lääkkeet tarpeeksi kattavat. Kun lääkekaappi on kunnossa, voi ottaa (tai ainakin yrittää ottaa) rennosti, jos päiväkodin ovessa on ilmoitus ryhmässä jylläävistä pöpöistä.

Sitten kun on kolunnut lääkekaapin läpi, on hyvä vielä tallentaa puhelimeen oman kunnan terveysneuvonnan numero, sillä ammattilaisen neuvot ovat toisinaan tarpeen. Sillä jos jonkin asian olen oppinut kantapään kautta, niin sen, että lapsen oireita ei kannata googlailla – ainakaan öisin.

Lue myös:

”Vaihdoin lapselle vaippaa ja huomasin, että siinä oli suppo” – osa vanhemmista lääkitsee lapsensa tarhakuntoon

Mira Luoti vauvan sairastumisen jälkeen: ”Pelkäsin, että vakava masennukseni uusiutuu”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X