Lapsen terveys 30.05.2018 Päivitetty 20.06.2023

Ovatko aikuisten meikit haitallisia lapsille? Asiantuntija kommentoi meikkileikkien turvallisuuteen

Lapsi voi kiinnostua meikeistä jo muutaman vuoden ikäisenä. Ovatko meikit turvallisia lapsille? Tukesin asiantuntija vastaa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Lapset ovat kovin kiinnostuneita aikuisten tekemisistä ja matkivat mielellään vanhempiaan. Yksi haluaisi imuroida, toinen on mukana kokkaamassa – ja kolmatta kiinnostaa äidin meikkipussi.

Kaksplussan Kaunis karuselli -blogin Tanja kertoi ostaneensa tyttärelleen oman luomiväripaletin meikkileikkejä varten ja kysyi blogissaan, onko ok antaa nelivuotiaan laittaa hiukan meikkiä.

Meikeillä ei ikärajoja

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala kertoo, että lasten ja aikuisten kosmeettisia valmisteita ei ole eroteltu kosmeettisen valmisteen määritelmässä, vaan niitä koskevat samat turvallisuusvaatimukset.

– Lainsäädännön näkökulmasta kosmeettisen valmisteen määritelmässä ei ole huomioitu ikää eikä Tukesilla ole suositusikärajoja lasten kosmetiikankäytölle.

Tuotteiden turvallisuusarvioinnit tehdään kuitenkin niin, että niissä huomioidaan valmisteen aiottu käyttötarkoitus. Jos tuote, kuten huulipuna, on tarkoitettu aikuisten käyttöön, sen turvallisuus arvioidaan kohderyhmän mukaan.

Lelumeikit lapsille turvallisempi vaihtoehto?

Tauriala-Rajalan mukaan ne tuotteet, joilla on leikkiarvoa ja jotka on tarkoitettu lapsen käytettäväksi, voidaan nähdä EU:n direktiivissä sekä leluina että kosmetiikkana.

Myös lelumeikkien kohdalla turvallisuutta valvotaan tarkasti.

– Leluilla on erityisiä turvallisuusvaatimuksia. Kosmeettisten lelujen, kuten nukeille tarkoitetun leikkikosmetiikan, on täytettävä samat kosmeettisia valmisteita koskevan lainsäädännön vaatimukset.

Jos meikkipäälle tarkoitetut meikit suditaan sittenkin omaan naamaan, tästä ei siis aiheudu vaaraa.

Huomioitava ero aikuisten ja lasten meikkien välillä on se, että lasten käyttöön tarkoitettujen lelumeikkien turvallisuusarviointi on tehty käyttäjäryhmää ajatellen.

Lasten käyttöön tarkoitetut meikit sopivat siis leikkeihin paremmin kuin aikuisille tarkoitetut meikit.

lapsi meikkaa

Tiedot löydyttävä suomeksi ja ruotsiksi

Valmisteiden turvallisuudesta vastaa tuotteen valmistaja tai EU-maahantuoja. Suomessa Tukes puolestaan valvoo pistokokein, että kosmetiikkalainsäädäntöä noudatetaan.

Lapsille suunnatuista meikkituotteista ei ole viime vuosien aikana tullut valituksia tai tutkintapyyntöjä.

– Lapsille suunnatuissa meikki- ja muissa kosmetiikkavalmisteissa on tullut yksittäinen vanhentunut tuote vastaan. Tavallisin valituksen aihe on kuitenkin suomen- ja ruotsinkielisten pakkausmerkintöjen puute.

Jos lapsen lelumeikeistä ei löydy tuoteselostetta suomeksi eikä ruotsiksi, tuotteeseen kannattaa suhtautua varauksella.

Hiusvärit ainoa poikkeus

Kosmetiikan kohdalla asetukset ovat niin tarkkoja, ettei meikkejä tarvitse kieltää lapsilta.

Ainut poikkeus ovat hiusvärit. Koska hiusvärien aiheuttamat allergiat ovat lisääntyneet, herkistäviä väriaineita sisältäviin tuotteisiin on lisätty varoitusmerkintä ”Ei tarkoitettu alle 16-vuotiaalle”.

Merkinnällä halutaan suojella erityisesti nuoria. Väriaineet voivat aiheuttaa joillekin kuluttajille esimerkiksi viivästynyttä kosketusallergiaa, Tauriala-Rajala toteaa.

Tukesin kanta on, ettei hiusvärejä ole tarkoitettu alle 16-vuotialle eikä hiusten värjäyksiä tulisi heille tehdä.

Mitä mieltä sinä olet? Ovatko lasten meikkileikit sopivia vai eivät? Kommentoi ja kerro mielipiteesi!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X