Punkkikausi alkoi – katso, asutteko riskialueella
Punkkien määrä on lisääntynyt, ja niitä tavataan jo Kemijärven korkeudella asti. Punkit tarttuvat ihoon todennäköisimmin meren tai järven rannalla, mutta myös muualla.
Punkkien levinneisyys Suomessa on kasvanut vuosi vuodelta. Punkkeja havaitaan nykyään Suomessa jo Kemijärven korkeudella, kun vielä 1960-luvulla punkkiraja kulki Kokkolan kohdalla.
Punkit ovat levinneet pohjoiseen ilmaston lämpenemisen myötä ja hirvieläinten kuljettamina.
Punkkien levinneisyys Suomessa
Punkkien levinneisyys on suurinta merenrantojen ja vesistöjen äärellä. Punkkien lempipaikkoja ovat muun muassa Ahvenanmaa, Kotkan edusta ja Turun saaristo.
Punkki viihtyy hyvin myös metsäisillä alueilla, esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Rantalepikot eivät siis ole suinkaan ainoa mahdollinen paikka, jossa punkin voi saada.
Katso punkkien eli puutiaisten levinneisyyskartta Suomessa.
Punkista voi saada borrelioosin tai aivotulehduksen
Punkit voivat tartuttaa joko borrelioosia tai puutiaisaivotulehdusta. Molemmat ovat vakavia sairauksia, ja viimeksi mainittuun ei ole olemassa tehokasta parantavaa hoitoa.
Lue myös: Näin suojaat lapsesi punkeilta, borrelioosilta ja puutiaisaivokuumeelta
Borrelioosia aiheuttavaa bakteeria kantaa 15–20 prosenttia Suomessa esiintyvistä punkeista, puutiaisaivotulehdusta taas taudin riskialueilla 1,5 prosenttia punkeista.
Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta tautia voidaan hoitaa sen alkuvaiheessa tehokkaasti antibiooteilla.
Puutiaisaivotulehdusta kantavia punkkeja on suppeammalla alueella kuin borrelioosia kantavia punkkeja.
Ison riskin alueita ovat Ahvenanmaa, Turun saaristo ja Parainen. Lisäksi tautia esiintyy Lappeenrannan, Kemin, Simon ja Kuopion seudulla sekä Kokkolan, Raahen ja Kotkan saaristossa.
Katso levinneisyyskartasta puutiaisaivotulehduksen (TBE) riskialueet.
Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote, joten jos asut pysyvästi punkkialueella tai matkustat sinne, rokote voi olla aiheellinen.
Vaatteilla ja karkotteilla voi suojautua
Punkkien levittämiä sairauksia voi torjua käyttämällä maastossa liikkuessaan kumisaappaita sekä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyönteiskarkotteita.
Punkkialueilla ulkoilun jälkeen kannattaa myös tehdä huolellinen punkkisyyni käymällä läpi iho ja vaatteet.
Punkit hakeutuvat paikkoihin, joissa on iho on ohutta, eli esimerkiksi niveltaipeisiin. Päänahka ja korvantaustatkin kannattaa tutkia.
Aivotulehdus tarttuu punkista hetkessä, borrelioosi vuorokauden kuluessa.
Koira tai kissa voivat välittää punkin ihmiseen, joskin tämä on harvinaista.
Lähteet: Punkkiklinikka.fi, Terveyskirjasto
Miten lasta lääkitään kotona? Vinkit sairaan lapsen kotihoitoon
Jaa oma kokemuksesi