Lapsen terveys 04.02.2023 Päivitetty 04.12.2023

RS-virus tarttuu helposti ja aiheuttaa viikkojen taudin – nämä merkit kertovat, että lapsi kannattaa viedä lääkäriin

RS-virus saa usein aikaan merkittävän hengenahdistuksen. Vauvoilla oireet ovat yleensä pahimmat, eikä kotihoito välttämättä riitä.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

RS-virus saattaa olla vaikea tunnistaa varsinkin taudin alussa, sillä se muistuttaa ensioireiltaan lukuisia muita hengitystieviruksia. Joskus siinä on normaalia flunssaa muistuttava taudinkuva yskän ja nuhan kanssa, joskus taas se ilmenee korkeakuumeisen influenssan kaltaisena.

Taudin tunnusomaisin piirre on runsas limaisuus, joka korostuu kaikkein pienimillä lapsilla ja vauvoilla, selittää Pikkujätin johtava lääkäri ja lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist.

– Hyvin usein RS-virus myös aiheuttaa merkittävän hengenahdistuksen, hän toteaa.

Varsinainen taudin tunnistaminen tapahtuu laboratoriotesteillä, nenänielusta tai limaimusta otettuna.

RS-virus on vauvoilla usein raju

RS-virus aiheuttaa pienille lapsille rajuoireisen flunssan. Mitä nuorempi lapsi, sen pahemmat oireet ovat yleensä odotettavissa.

– Moni alle kuuden kuukauden ikäinen joudutaan hoitamaan sairaalassa lähinnä juuri hengitysvaikeuksien takia, Qvist sanoo.

Erityisesti alle puolivuotiaan vauvan kanssa onkin syytä herkästi lähteä lääkärin, jos epäilee, että lapsen on vaikea tai raskas hengittää. Varoitusmerkkejä ovat myös se, jos vauva ei jaksa syödä ja yskiminen sekä limaisuus ovat niin runsasta, että lapsi kärsii.

Kotihoidossa tärkeintä on pitää lapsen nenä mahdollisimman auki keittosuolatipoilla, suihkeilla ja niistäjillä tai imulla. Jälleen vauvan ikä vaikuttaa siihen, kuinka riippuvainen hän on toimivasta nenähengityksestä.

– Sairaalassa on sitten lisäkeinoja ja tehokkaammat imuvälineet, mahdollisuus antaa lisähappea sekä hengitystä avustavia lääkkeitä, Qvist selittää.

Myös korvatulehdus on hyvin tavallinen jälkitauti, kun lapsella on RS-virus, Qvist huomauttaa. Sen oireiden varalta kannattaa olla tarkkana.

Päiväkotiin voi palata pahimpien oireiden väistyttyä

Entä miten RS-viruksen tarttumista voisi ehkäistä? Varsinkin saman perheen sisällä se on kiperä tehtävä, sillä RS-virus tarttuu hyvin helposti eritteiden, kosketuksen sekä yskimisen ja aivastelun kautta toiselle henkilölle.

Taudin pahin vaihe kestää noin viikon, mutta toinen tai kolmaskin viikko kuluu helposti, ennen kuin kaikki yskiminen ja lima häviää, Qvist huomauttaa.

Lapsi voi palata kuitenkin esimerkiksi päiväkotiin ja kouluun, kun pahimmat oireet ovat ohi.

– Tartuttavuutta voi jatkua noin viikko, mutta yleisesti tartuttavuus hengitystieviruksissa on suurinta taudin alussa.

Lue myös: RS-virusta vastaan voi olla pian tarjolla rokote

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X