Lapsen terveys 26.10.2023

Suosittu somelääkäri huolissaan nuorison keskuudessa yleistyvästä ilmiöstä: ”Moni vanhempi on ihan pihalla” – Tämä kaikkien vanhempien tulisi vapesta tietää

Sähkötupakoista on löydetty muun muassa lyijyä, joka on hermomyrkkyä. Silti tupakkateollisuus tekee kaikkensa, jotta sähkötupakat houkuttelisivat lapsia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Sähkötupakka, jota myös vapeksi kutsutaan, on on tupakkateollisuuden tuoreimpia keksintöjä. Erityisesti nuorten keskuudessa käytetty nimitys vape tulee englannin sanasta vaporizer, joka tarkoittaa höyrystintä.

Sähkötupakointi on kielletty Suomessa alle 18-vuotiailta hyvästä syystä, sillä sen haitat terveydelle ovat kiistattomat. Sähkötupakat sisältävät esimerkiksi nikotiinia siinä missä perinteiset tupakkasavukkeetkin.

– Nikotiini aiheuttaa korkeaa riippuvuutta. Riippuu toki myös ihmisen geeneistä, miten voimakkaasti nikotiiniin jää koukkuun, mutta yleensä riippuvuus on elinikäinen, kertoo lääkäri Atte Virolainen.

Hänet tunnetaan päihdelääkärinä, joka tekee lapsille ja nuorille suunnattuja Tiktok-videoita erityisesti päihteidenkäytön haitoista. Somelääkärinä Virolainen toimii A-klinikkasäätiön leivissä.

Videoillaan Virolainen muistuttaa nuoria muun muassa siitä, että sähkötupakoiden tuoteselosteisiin ei ole luottamista. Nikotiinittomina myytävien sähkötupakoiden on laboratoriotesteissä havaittu sisältävän nikotiinia.

Nikotiinin lisäksi sähkötupakkanesteistä on tutkimuksissa löytynyt vaarallisia määriä raskasmetalleja, muun muassa lyijyä. Etenkin korkeille lyijypitoisuuksille altistuminen on lapsille ja nuorille haitallista. Sen on havaittu aiheuttavan pitkällä aikavälillä muun muassa levottomuutta ja oppimisvaikeuksia, kun altistuneita on verrattu muihin ikäryhmänsä edustajiin.

– Lyijy on hermomyrkky, ja nämä lapsille ja nuorille markkinoidut tuotteet sisältävät sitä.

Lisäksi sähkötupakan sisältämä glyseroli aiheuttaa höyrystyessään ärsytystä keuhkoihin. Monet sähkötupakoitsijat kuvailevat Virolaisen mukaan tuntevansa keuhkokipua ja ärsytystä henkitorvessa vapettaessaan.

Lue myös: Pitäisikö älypuhelimet kieltää alle 12-vuotiailta? Nuorisolääkäri herättelee keskustelua rajoista Duodecimin haastattelussa

Tupakkateollisuus tekee kaikkensa, jotta vapettaminen olisi lapsista houkuttelevaa

Virolainen on huolissaan siitä, että monella aikuisella on hyvin hatara käsitys siitä, mistä vapettamisessa on kyse.

– Moni vanhempi on ihan pihalla siitä, mitä vape tarkoittaa. Osa kyselee somessa neuvoja vapettamisen aloittamiseen, kun nuori on tällaisen toiveen esittänyt.

Usein lapset saavat hankittua sähkötupakkaa isommilta nuorilta, jotka myyvät sähkötupakkaa eteenpäin.

Virolainen haluaisi jokaisen ymmärtävän, että tupakkateollisuus suunnittelee sähkötupakat lapsia ja nuoria houkutteleviksi vakaasti harkiten. Sähkötupakoissa on usein kirkkaita värejä, glitteriä tai muita nuorisoestetiikkaa huokuvia elementtejä, kuten erilaisia hahmoja.

– Tupakoinnin suosio on laskussa, joten tupakkateollisuuden on pitänyt kehitellä korvaava tuote, hän toteaa.

Lapselle ja nuorelle kannattaa puhua hyvissä ajoin siitä, että tupakkateollisuus esimerkiksi maksaa tietyille somevaikuttajille siitä, että nämä esittelevät muun muassa vapella tehtyjä temppuja ja kiillottavat mielikuvia sähkötupakoinnista.

Jos oman lapsen epäilee polttavan sähkötupakkaa, kannattaa hänen kanssaan keskustella avoimesti haitoista ja siitä, että vaikuttajien takana on ahne teollisuus, joka ei välitä lasten ja nuorten terveydestä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X