Osa vanhemmista lääkitsee sairaan lapsen hoitokuntoon – ”Vaihdoin lapselle vaippaa ja huomasin, että siinä oli suppo”
Sairaan lapsen paikka ei ole päiväkodissa, mutta mikä siinä on niin vaikea ymmärtää? Varhaiskasvattajat kertovat, joskus lapset ”paljastavat” tulleensa aamulla lääkittynä hoitoon.
Soitto pääkaupunkiseudun päiväkoteihin kertoo, että puolikuntoisia hoidokkeja tuodaan päiväkoteihin – sairas lapsi jopa pyritään lääkitsemään aamulla kotona, jotta kuume ei paljastuisi.
– Vaihdoin eräänkin kerran lapselle puhdasta vaippaa, kun aloin katsoa, että mitä lapsen pyllyssä oikein on. No, puoliksi sulanut suppohan se, eräs 1–3-vuotiaiden ryhmässä työskentelevä hoitaja kertoo.
Myös muiden päiväkotien hoitajat tunnistavat ilmiön. Sairas lapsi saattaa leikkiä aamupäivän ihan normaalisti, mutta väsähtää yhtäkkiä ennen puoltapäivää ja muuttuu itkuiseksi.
– Sylissä huomataan, että lapsihan on aivan kuuma! Sitten lapsi saattaa kertoa ottaneensa aamulla lääkettä ennen päiväkotiin lähtöä.
Vanhemmat ”unohtavat” kertoa sairaudesta
Joskus lapset kertovat asioita ristiin vanhemman kanssa: edellispäivän tapahtumista jutellessa saattaa käydä ilmi, että lapsi on oksentanut illalla, toinen hoitaja kertoo.
Kun asiaa tiedustellaan vanhemmalta, tämä ”on unohtanut koko jutun”, koska ”lapsi ei enää myöhemmin illalla eikä yöllä oksentanut”.
– Kuitenkin lapsen täytyisi olla kotona yksi oireeton päivä, hoitajat muistuttavat.
Jos lapsi päätetään tuoda hoitoon, edellisillan oksentamisesta olisi hyvä sanoa päiväkodissa.
– Joskus oksentaminen on saattanut johtua vaikkapa liiallisesta makeasta, tai illalla ollut pieni lämpö on aamulla poissa eikä nouse enää uudelleen. Meidän olisi kuitenkin hyvä tietää näistä asioista joka tapauksessa, jotta voimme seurata vähän tarkemmin lapsen oloa ja osaamme myös reagoida oikein, jos oksentaminen tai lämmönnousu alkaakin uudelleen, esikoululaisten ryhmässä työskentelevä nainen muistuttaa.
Taudit tulisi hoitaa huolella ja tartunnoista kertoa päiväkodissa myös siksi, että jos tartunnat alkavat vaikuttaa epidemialta, terveydenhuollon ammattilaiset puuttuvat asiaan.
Lapsen etu on tärkein
Päiväkotien työntekijät muistuttavat, että lapsen edun tulisi olla aina tärkein.
– Vanhempien täytyisi miettiä lapsen vointia kokonaisuuden kannalta – jaksaako lapsi osallistua päiväkodin toimintaan: ulkoiluun, ohjattuun toimintaan, leikkiin, jaksaako hän syödä, erään keskisuuren päiväkodin hoitaja ohjeistaa.
Vanhemmille tämä ei kuitenkaan tunnu aina olevan selvää.
– Joskus lapsella voi olla superpitkittynyt flunssa. Vanhemmille on sanottu siitä useaan otteeseen, mutta vanhemmat silti tuovat lapsen päiväkotiin aamu toisensa jälkeen. Silloin olemme joutuneet ohjeistamaan, että nyt olisi hyvä käyttää lasta lääkärissä, hoitajat kertaavat.
Yleisin perustelu puolikuntoisen lapsen hoitoon tuomiselle on se, ettei lapsella ole kuumetta. Joskus syyllistetään hoitajia: lapsi on puettu päiväkodissa huonosti.
– Se on usein meidän vika, että lapsi on ollut sairaana, eräs hoitaja hymähtää.
Sairas lapsi tartuttaa muita
Päiväkodeissa kyllä pyörii sairauksia. Niitä esiintyisi vähemmän, jos sinne hoidossa ei olisi puolikuntoisia lapsia. Kun sairaat lapset ovat hoidossa, myös henkilökunta on vaarassa sairastua – tämä johtaa kierteeseen, jossa tauteja ei saada hallintaan, ja henkilökuntaa on liian vähän.
– Vanhemmat voisivat miettiä jaksaisivatko he itse, jos aamulla pitäisi lähteä töihin, vaikka aamupalalla on vähän heikko olo, ja sitten töissä pitäisi lähteä työkavereiden kanssa pelaamaan pariksi tunniksi jalkapalloa, käydä sen jälkeen syömässä ja jatkaa työkavereiden kanssa esimerkiksi askarteluiltapäivään.
Koko ajan täytyisi olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jutella ja hoitaa hommat niin, että ei tule riitaa. Sitten iltapäivällä pitäisi vielä ennen kotiin pääsyä mennä pariksi tunniksi retkelle hyppimään, pomppimaan ja kiipeilemään. Jaksaisiko aikuinen tällaista koko päivän? Tuskin, eikä myöskään lapsi sitä jaksa.
Hoitajat kertovat käännyttäneensä lapsia aamuisin myös päiväkodin ovelta.
– Emme arkaile yhtään, vaan sanomme kyllä, että nyt on lapsi huonokuntoisen näköinen, tai soitamme töihin, että lapsi täytyy hakea pois. Lapsen etu on tärkein, hoitajat napauttavat.
– Ymmärrämme kyllä, että tilanne voi olla hankala, kun kaikki neljä sairauslomapäivää on jo käytetty, mutta jos lapsen vointi on heikko, lapselle täytyy sitten joko hankkia hoitaja tai käydä hänen kanssaan lääkärissä hakemassa sairauslomatodistus.
– Sairaan lapsen paikka ei ole päiväkodissa.
Muokattu 27.10.2020: Poistettu jutusta vanhentunut linkki ja sitä koskeva teksti aihetta käsittelevästä blogipostauksesta.
Kommentit (8)
Lapsi on aina ykkönen !!! En ymmärrä mitään muuta vaihtoehtoa…Sairaan lapsen paikka on kotona PISTE ! ja sekin vielä että vie taudit päiväkotiin ja henkunnalle…Sitten itketään kun sijaiset hoitaa lapsia…..Lasten hankinta on kuitenkin vapaaehtoista…Joo ja olen itse myös äiti….
Lapsen sairausloma ei ole aikuisen sairausloma. Vaikka töistä saa olla poissa sairaan lapsen väliaikaisen hoidon järjestelyä varten, harvassa on ne työpaikat, jossa tällaista katsotaan hyvällä tai siihen suoranaisesti kannustetaan. Lapsen sairastuminen huomataan monesti vasta aamulla, hetki ennen kuin pitäisi olla jo työpaikalla. Ilmoitus kotiin jäämisestä tulee lyhyellä varoitusajalla, ja työt on jonkun kuitenkin tehtävä. Tämä kuormittaa työnjohtoa sekä työkavereita. Jos lapsella sattuu olemaan huono vastustuskyky, ja jatkuvasti joku tauti päällä, kyllä vanhemmilla alkaa olla aika kova paine mennä töihin, vaikka lapsi olisi kipeä. Jos firmaan sattuu tulemaan vaikka lomautuksia tai irtisanomisia, on selvää että sairaan lapsen kanssa kotiin herkästi jäävät ovat lähtölistalla ensimmäisenä. Ja tavallaan ymmärrettävästä syystä. En tällä puolustele sairaan lapsen hoitoon vieviä; sairaan lapsen on saatava sairastaa kotona tai muualla kodinomaisessa ympäristössä, mutta toivoisin myös myötätuntoisempaa lähestymistapaa asiaan. Työelämän vaatimukset kiristyvät koko ajan, kuten myös vanhemmuuteen asetettavat paineet. Ei enää riitä että käyt lorvehtimassa työpaikalla ja lapsi pysyy jotenkuten hengissä.
Kuka ihme tuollaisessa tautihelvettissä jaksaa tehdä töitä? Hyi hitto.
Moni ei jaksakaan ja siitä syntyy lisää ongelmia. Työntekijöiden vastustuskyky myös kehittyy torjumaan tyypillisiä tauteja.
En ymmärrä. Töistähän saa olla pois sairaan lapsen hoidon takia.
Jutun esimerkit ovat päiväkodissa ihan arkipäivää. Varsinkin isommilta lapsilta jo ”kuulee totuuksi” vaikka siitä, kuinka muu perhe on kotona vatsatudissa, ”mutta mää en ole vielä oksentanut”. Silloin sitä mielessään kyllä toivoo, että päiväkodin kokonaisuus tulisi huomatuksi myös kodeissa.
Suppo vaipassa on ihan tavallinen löytö. Samoin iltapäivällä päiväkodin välipalapöytään oksentanut lapsi valitettavan todellinen näky seuraavan aamun aamupalalla.
Toki kotonakin voi olla tiukka paikka päättää, onko vasta herätetty lapsi terve vai sairas. Aikaa päätöksen tekemiseen ei yleensä ole varttiakaan ja se kuume tai oksennut voi olla jopa helpotus. Silloin ainakin tietää. Perheissä ollaan vastuussa omille työpaikoilleen, joissa taas lapsen etu ei ole useinkaan esimiehellä ensimmäisenä mielessä.
Tuosta pukemisesta. Mulla on kaksoset. Toinen on todella kylmänarka ja pienestäkin kylmän saamisesta viimeistään ylihuomenna kipeä. Nyt lokakuussa täällä Lapissa oli lapsilla ulkoillessa sisävaatteiden päällä vuorittomat kuravaatteet, kun menin hakemaan. Ei siis ulkovaatteita välissä. Haloo! Ja neljävuotiaat kyseessä. Ja oltiin sitten kipeänä. Että kyllä siellä päiväkodissakin mokaillaan pukemisen suhteen. Oli jotenkin ärsyttävällä sävyllä kirjoitettu juttu.
Mutta mitäs sitten kun viet lapsen lääkärille monen päivän kotiin laittamisen jälkeen ja lääkäri nauraa että mikä tällä on vikana? Aamulla lapsi ihan ok ja puolilta päivin juuri ennen päikkäreitä soitettiin hakemaan kotiin. Kotona lapsi ihan kunnossa. Päiväkodille ei edes kelvannut lääkärintodistus että lapsi on päiväkotikuntoinen. Tässä on vielä se että lapsi erityislapsi ja päiväkoti tiesi että olen kotona ja heillä oli vaje henkilökunnassa. Et ei se syy aina ole vanhemmissa. Tässä oli,vielä se että lapsi ei nukkunut kunnolla päikkäreitä, joten hänellä piti olla seurana joku aikuinen. Helppohan hänet oli sitten kotiin pistää, varainkin kun pk tiesi että olen kotona. Ja äitinä en laittaisi sairasta lasta aamulla päiväkotiin tai kouluun…