Särkeekö lapsen päätä? Tunnista syyt ja hoida oikein päänsärkyä
Jotta lapsen päänsärkyä osaa hoitaa oikein, sen syy tulee selvittää. Ohimenevä, lievä päänsärky ei vaadi särkylääkkeiden antamista, migreeni taas tulisi hoitaa aina kipulääkkeillä.
Satunnainen päänsärky on yleistä, ja sitä on pikkulapsillakin. Lievä lapsen päänsärky on yleensä harmiton riesa ja paranee kotikonstein. Kova ja kohtauksittain toistuva päänsärky vaatii sen sijaan lääkärikäynnin.
Ohimenevä päänsärky voi johtua kuumeesta, allergiaoireista, silmien taittovirheistä tai yksinkertaisesti janosta, nälästä tai väsymyksestä. Korvatulehdus ja nenän sivuontelotulehduksetkin voivat joskus aiheuttaa päänsärkyä. Liikkumaan opetteleva pikkulapsi voi myös kolauttaa päänsä niin, että siitä aiheutuu lyhytaikaista kipua.
Hoida oikein lapsen jännityspäänsärky
Lapsen pitkäaikainen päänsärky voi johtua lihasjännityksestä, jota voivat aiheuttaa esimerkiksi vähäinen liikunta, purentavirheet tai niska-hartiaseudun jännittyneisyys. Psyykkinen jännittäminenkin näkyy hartioissa ja saattaa olla päänsäryn taustalla.
Tensio- eli lihasjännityspäänsäryn hoidossa ulkoilu ja raitis ilma ovat hyväksi. Venyttelyt, lämmin haude ja hartioiden hieronta voivat myös auttaa.
Säännöllinen, päivittäinen liikunta ja ulkoilu ehkäisevät jännityspäänsärkyä. Alle kouluikäisen ei tulisi viipyä tietokoneen ääressä kerrallaan tuntia pidempään.
Lue myös: Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa päänsärkyä odotusaikana
Milloin lääkäriin päänsäryn takia?
Eräät päänsäryn yhteydessä esiintyvät oireet, kuten kiertohuimaus, kaksoiskuvat tai sekavuus, vaativat aina jatkotutkimuksia. Joskus oireet vaativat jopa päivystystutkimuksia.
Kova päänsärky kuumeen yhteydessä tai päähän kohdistuneen iskun jälkeen on myös selvitettävä nopeasti. Migreenin hyvä hoitokin voi vaatia lääkärikäyntiä.
Lue myös: Miten lasta lääkitään kotona? Vinkit sairaan lapsen kotihoitoon
Kova, toistuva lapsen päänsärky voi olla migreeniä
Lapsella voi olla migreeniä siinä missä aikuisellakin. Migreenissä aivojen hermosoluissa ja verisuonistossa tapahtuu ohimeneviä, kipua aiheuttavia kemiallisia ja sähköisiä muutoksia. Taipumus migreeniin voi periytyä.
Migreenikohtauksen voivat laukaista vilkkuvat tai kirkkaat valot, hajut tai vaikka valvominen. Päänsärkypäiväkirjan pito helpottaa tunnistamaan migreenille altistavia tekijöitä.
Migreenikohtaus etenee vaiheittain: ennakoivat oireet voivat alkaa jo edellisenä päivänä, esioireet hiukan ennen särkyä, ja säryn päätyttyä voi vielä olla huonoa oloa ja väsymystä.
Keskustele: 3-vuotiaan päänsärky
Lähteet: Kirsi Tarnanen, Mirja Hämäläinen ja Tanja Laukkala, Päänsärky ja migreeni lapsilla (Duodecim)
Mirja Hämäläinen, Lasten päänsärky (Duodecim)
Jaa oma kokemuksesi