Tältä näyttää Uusi lastensairaala: Muumien mietelauseita, digitaalinen akvaario ja oma avatar – Katso kuvat!
Uusi lastensairaala on suunniteltu lapsipotilaiden ja heidän perheensä etua ajatellen. Sairaalan 8 kerrosta kuljettavat meren alta avaruuteen, ja välillä rakennuksessa tulee jopa tunne, kun ei olisi sairaalassa ollenkaan.
Helsingin Meilahteen nyt syyskuussa vaiheittain avautuva Uusi lastensairaala on vaikuttava näky. Kahden Eduskuntatalon kokoinen, värikkäillä laseilla koristeltu rakennus on lastensairaaloiden suunnannäyttäjä jopa maailmanlaajuisesti.
Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita pääkaupunkiseudun lisäksi kaikkialta Suomesta. Tarkoituksena on, että vaativaa erikoissairaanhoitoa tarvitsevia lapsia tulee sairaalaan hoidettavaksi myös ulkomailta saakka.
Uudessa, Suomen suurimmassa lasten päivystyksessä tulee vierailemaan noin 100 lasta vuorokaudessa. Ajanvarauksen kautta potilaita on päivittäin jopa 300. Sairaalan neljässä ylimmässä kerroksessa on lisäksi 140 vuodepaikkaa.
Uuden lastensairaalan rakentaminen aloitettiin syksyllä 2014, ja se maksoi noin 184,5 miljoonaa euroa. Projektin onnistumiseksi miljoona suomalaista osallistui kansalaiskeräykseen, jonka avulla kerättiin rahaa yhteensä noin 38 miljoonaa euroa.
Ensimmäiset potilaat tulevat Uuteen lastensairaalaan jo maanantaina. Kaksplus kävi katsomassa, mikä lapsia sairaalassa odottaa.
Lapset otettu huomioon kaikkien tilojen suunnittelussa
Uuteen sairaalaan sisäään astuessa vastaan tulevat automaatit, jotka on suunniteltu pienet potilaat mielessä: Ilmoittautumisautomaatilla lapsi saa valita sairaala-ajaksi itselleen mieluisan hahmon eli avatarin kuudesta vaihtoehdosta. Lapsi voi olla vaikkapa krokotiili, pingviini tai nalle, ja hahmo kulkee hänen mukanaan sairaalassa jononumeron tavoin.
Hahmon avulla potilaat kutsutaan vastaanotolle, ja ne näkyvät myös vuodeosastoilla potilashuoneiden ovissa. Hahmon avulla vanhemmat myös tietävät, missä vaiheessa lapsen leikkaus on, ja milloin lapsi on siirtynyt heräämöön.
Sairaalan kahdeksan kerrosta on suunniteltu luontoon liittyvien teemojen mukaan. Aivan kellarikerroksessa ollaan meren alla, ja maan tasalla puolestaan rannalla. Viidakkokerroksen ajanvarauspoliklinikalla loistavat pirteän oranssit ja vihreät seinät, kun taas 3. kerroksessa metsän rauhalliset, tummanvihreät sävyt rauhoittavat leikkauspotilaita.
Värien lisäksi seiniä koristavat Muumeista tutut mietelauseet niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Itse muumihahmoja ei sairaalan seinillä nähdä, mutta Muumeista tutut grafiikat ja maalaukset ovat läsnä sairaalan jokaisessa kerroksessa ja tilassa. Ne lastensairaala on saanut käyttöönsä ilmaiseksi hyväntekeväisyytenä Muumi-tekijänoikeuksia hallinnoivalta Moomin Charactersilta.
Välillä seinillä hypähtelee Tove Janssonin piirtämä kala, yhdessä kerroksessa Nipsu on kellahtanut riippumattoon loikoilemaan.
Lastensairaalasta löytyy tietenkin myös sairaalakoulu. Myös lasten leikkitiloja on lisätty vanhoihin sairaaloihin verrattuna. Niistä löytyy myös ohjattua toimintaa ja leluja monenlaisiin tarpeisiin. Opetuskeittiössä taas järjestetään lapsille esimerkiksi leivontaa viikoittain.
Tiuhti ja Viuhti -nimisessä leikkitilassa lapsi pääsee irti sairaalaympäristöstä ja voi tuntea olevansa kuin kotona. Myös muiden lasten tapaaminen pitkien sairaalajaksojen aikana voi olla lapselle hyvin tärkeää, ja sitä varten on haluttu luoda leikkeihin inspiroivat, muuntelukykyiset tilat.
Leikkitiloista löytyy vauvanukkejen, autojen, lautapelien ja leikkikeittiöiden lisäksi myös sairaalaleikkeihin sopiva sairaalasänky. Leikin avulla lapsi voi käsitellä omia pelkojaan ja tutustua sairaalaympäristöön ja sen välineisiin konkreettisesti. Myös aistihuone sekä vesi- ja hiekkaleikkeihin tarkoitettu huone palvelevat samaa tarkoitusta: Lapsille on haluttu luoda tilat, jossa he voivat nauttia, rauhoittua ja saada uusia elämyksiä – olla vain lapsia, eivät sairaalan potilaita.
Vanhempi voi yöpyä lapsen kanssa vuodeosastolla
Vuodeosastot sijaitsevat sairaalan ylimmissä kerroksissa. Tähti-nimisen kerroksen potilashuoneiden seinät on maalattu violetin sävyin. Uudessa sairaalassa pyritään siihen, että jokaista huonetta kohden on vain yksi potilas sekä perhe.
Uusissa potilashuoneissa on tilaa myös vanhemmille: jokaisesta huoneesta löytyy vuoteeksi levitettävä sohva sekä pieni jääkaappi omia eväitä varten.
Huoneista löytyy lapsen käyttöön tabletti ja iso tv-ruutu, jonka kautta lapsi voi pitää Skypen välityksellä yhteyttä kotiin, ystäviin ja kouluunsa. Myös pelit ja muu viihde tarjoavat ajanvietettä. Ruudun kautta lääkäri voi näyttää perheelle myös esimerkiksi magneettikuvausten tuloksia potilaan omassa huoneessa.
Huoneista löytyy myös värivalo, jonka väriä lapsi saa itse vaihtaa mielensä mukaan. Valon on tarkoitus antaa lapselle mahdollisuus kontrolloida omaa ympäristöään tilanteessa, jossa puitteet ovat sairauden sanelemat.
Uudessa lastensairaalassa vanhemmat saavat lähtökohtaisesti olla lapsen luona ja mukana ympäri vuorokauden. Jos lapsi joutuu jäämään yöksi esimerkiksi teho-osastolle, järjestetään vanhemmille myös tilapäisiä nukkumapaikkoja.
Kotiruokaa myös sairaalassa
Rakennuksen alle on rakennettu parkkihalli, johon omaiset voivat jättää autonsa ilmaiseksi. Lasten leikkitilojen läheisyydestä löytyy myös vanhempien taukotiloja, joissa on mahdollisuus keittää kahvia ja hengähtää hetki toisten aikuisten seurassa.
Vanhemmat voivat myös pestä sairaalassa pyykkiä sekä laittaa lapselleen kotiruokaa vanhempien keittiössä. Sairaalaruoka kun ei välttämättä maistu samalla tavalla.
Uudessa lastensairaalassa päiväkirurgian määrä lisääntyy. Sairaala-ajat pyritään pitämään lyhyempinä, sillä sairaalassaolo on hienojenkin tilojen puitteissa raskasta niin lapselle kuin vanhemmille. Odotteluajat käytävillä on haluttu saada minimiin.
Esimerkiksi lasten päivystys on jaettu kahteen osaan. Toisessa, enemmän hoitoa vaativien potilaiden odotusaulassa ei ole kuin muutama tuoli. Sen sijaan vuoroaan odottaville on tarjolla omia huoneita, joissa lapsi ja hänen vanhempansa voivat odottaa rauhassa. Näin myös infektioiden tartuntariski pienenee.
“Maailman paras lastensairaala”
Uusi lastensairaala on ollut valtava vuosien projekti, johon ovat osallistuneet niin lääketieteen ammattilaiset, arkkitehdit, rakennuttajat kuin taiteilijatkin. Lopputuloksesta huomaa, että tekijät ovat halunneet todella varmistaa, että lapsilla ja heidän vanhemmillaan olisi vaikeiden ja raskaiden tilanteiden keskellä mahdollisimman helppo toimia ja hyvä olla.
Sairaalassa vierailee paljon satunnaisia ajanvarauspotilaita, mutta se on joillekin lapsille myös pitkäaikainen asuinpaikka.
Tämän takia Uudesta lastensairaalasta on haluttu tehdä maailman paras. Ja ainakin hieman ennen sen aukeamista voi sanoa, että siinä on totisesti onnistuttu.
Jaa oma kokemuksesi