Lapsen terveys 15.09.2017 Päivitetty 13.03.2023

Tiesitkö oikeasti tämän antibiooteista? Lääkäri vastaa kuuteen yleiseen väittämään

Mitä mieltä antibiooteista pitäisi olla ja uskaltaako niitä lapselleen antaa? Lastentautien dosentti Jukka Vakkila Mehiläisestä vastaa kuuteen yleiseen väittämään.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

1. Perheiden tulisi välttää antibioottikuureja, sillä niitä syödään Suomessa liikaa

On sinänsä totta, että Suomessa määrätään liikaa antibiootteja sekä aikuisille että lapsille, toteaa lääkäri Jukka Vakkila. Tämä johtuu siitä, että usein on vaikea diagnosoida, onko kyse antibiooteilla hoidettavista bakteeritaudeista vai virustaudeista, joihin antibiootit eivät tehoa.

Päätös ja vastuu antibioottien määräämisestä on kuitenkin aina lääkärillä. Lääkärin määräämät lääkekuurit on aina hyvä syödä ohjeiden mukaisesti.

2. Jos lapsi on jo tervehtynyt, voi antibioottikuurin jättää kesken

Lääkekuurit on aina hyvä syödä loppuun lääkärin ohjeen mukaisesti. Mikäli haluaa keskeyttää tai lopettaa kuurin aikaisemmin, tulisi siitä aina neuvotella lääkärin kanssa, eikä tehdä lopettamispäätöstä itse. On useita tauteja, joissa vaaditaan pitkääkin kuuria, vaikka olo olisi jo tervehtynyt, koska taudin uusimisriski on muuten suuri.

3. Lääkärin päätös antibioottikuurista on järkevää kyseenalaistaa

Lääkärin hoitopäätöksiin tulee voida luottaa, ja antibioottikuuri on hyvä syödä lääkärin ohjeen mukaisesti.

Jos vanhemmat haluavat keskustella tarkemmin antibiooteista, kannattaa se tehdä reseptin kirjoittamisen yhteydessä vastaanotolla. Päätökset ja niiden perusteet eivät aina ole mustavalkoisia. Hoitoa ei pitäisi kuitenkaan kyseenalaistaa myöhemmin kotona omien tietojen pohjalta.

4. Lasten korvatulehdukset voisi hoitaa myös ilman antibiootteja

Jos kyseessä on vähän isompi, kuumeeton lapsi, jolla on toispuoleinen välikorvantulehdus, voidaan tilannetta useimmiten jäädä tarkkailemaan muutaman päivän ajan kipulääkkeen voimin. Korvatulehdusdiagnoosi tulisi kuitenkin todentaa aina lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Välikorvatulehdus on tauti, jonka useimmat lapset sairastavat taaperoiässä – näin tunnistat oireet

5. Vauvana syödyt antibiootit voivat lisätä lihomisriskiä myöhemmällä iällä tai vaikuttaa pituuskasvuun tai esimerkiksi astman syntyyn

Yksilön kohdalla on usein mahdotonta sanoa, onko antibiooteilla vaikutusta näihin edellä mainittuihin tekijöihin.

Jos tarkastellaan isoja ihmismääriä voidaan nähdä,  että antibioottien runsaalla käytöllä varhaislapsuudessa on vaikutusta esimerkiksi pituuteen ja painoon sekä alttiuteen astman ja muiden autoimmuunitautien kehittymiseen myöhemmällä iällä.

6. Antibiootit ovat turhia

Tämä ei pidä paikkaansa. Antibiootit ovat hyvin tärkeitä lääkkeitä ja niillä voidaan pelastaa ihmishenkiä. On kuitenkin tärkeää, että niitä määrätään vain todelliseen tarpeeseen. Tästä tarpeesta tulisi kuitenkin lääkärin päättää.

Lue myös: Näin bakteerit auttavat vauvaa: lue, miten vahvistat vauvan vatsan mikrobistoa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X