Lapsen terveys 03.02.2023 Päivitetty 15.01.2024

Valkopippuria vatsataudin ehkäisyyn? Netissä leviävä erikoinen ohje sai lastenlääkärinkin hämmästymään

Somessa kiertää neuvo, jossa kehotetaan syömään valkopippuria vatsataudin ehkäisemiseksi. Kysyimme lääkäriltä, tepsiikö se.

Teksti
Pi Mäkelä
Kuvat
iStock

Jaffaa oksenteluun, valkopippuria vatsatautiin. Netti on pullollaan ohjeita, joiden tavoitteena on estää vatsatautiin sairastuminen tai edes lyhentää sairasteluaikaa.

Etenkin pienet lapset potevat paljon mahatauteja. Niinpä pikkulasten vanhemmat ovat tauteja ehkäisevien vippaskonstien suurkuluttajia. Ymmärrettävästi vanhemmat haluavat tehdä kaikkensa, jotta he välttyisivät taudilta itse.

Eräässä suosituimmista ohjeista neuvotaan, että valkopippuria syömällä voisi ehkäistä vatsatautiin sairastumista. Ohje kuuluu, että ennen oireiden alkua pitäisi syödä jopa kymmenen valkopippuria kokonaisena, mieluusti useamman kerran päivässä. Jos joku perheestä on jo sairastunut tautiin, valkopippurikuuria pitäisi jatkaa niin kauan kuin oireet kestävät.

Helppoa neuvoa tekee kieltämättä mieli kokeilla, mutta onko siinä mitään perää?

Mehiläisen lastenlääkäri Jukka Vakkila kertoo, ettei ole törmännyt väitteeseen aiemmin.

– Tämä on niin erikoinen ohje, että en keksi, mihin se voisi perustua. En ota tällaiseen väitteeseen kantaa muuten, mutta tuskin se tehoaa. Tieteellisiä perusteita ei ainakaan ole, Vakkila sanoo.

Vatsataudilta voi olla mahdotonta välttyä

Vakkila kohtaa työssään säännöllisesti pieniä vatsatautipotilaita. Kun lääkärin vastaanotolle saapui aiempina vuosina vatsatautia poteva pikkulapsi, oli kyse useimmiten rotaviruksesta.

Nyt, kun rotavirusrokotteen ansiosta rotavirusta on liikkeellä vähän, kyseessä on useimmiten norovirus tai muu virusperäinen tauti.

Lue myös: Ruokamyrkytys vai vatsatauti? Näin tunnistat, kummasta on kyse

Vakkila kertoo, että käytännössä virusperäisiltä vatsataudeilta on hyvin vaikeaa välttyä. Jos oksennustauti osuu perheeseen, suurella todennäköisyydellä muutkin perheenjäsenet sairastavat taudin: osa voimakkaampana, osa lievempänä.

– Virusperäiset vatsataudit tarttuvat hyvin helposti, eikä niiden tarttumista oikein voi ehkäistä edes erittäin hyvällä hygienialla. Jopa sairaaloissa syntyy vatsatautiepidemioita, vaikka sairaaloilla on erittäin tarkat hygieniavaatimukset ja potilaat voidaan tarvittaessa eristää, Vakkila sanoo.

valkopippuria vatsatautiin
Valkopippuri tuskin tehoaa vatsatautiin.

Vatsatauteja aiheuttavat virukset tarttuvat nopeasti. Virus hakeutuu suolistoon, ja kulkeutuu wc-käyntien yhteydessä käsiin. Käsiä kannattaa siis pestä ja käsipyyhkeet vaihtaa usein.

Virus elää kuitenkin pinnoilla pitkään, ja vatsataudin sairastanut voi tartuttaa virusta vielä päivien kuluttua oireiden loppumisesta.

– Jos perheessä jylläävältä vatsataudilta onnistuu välttymään, se johtuu luultavasti siitä, että virukselle on kehittynyt aiemmin immuniteetti eikä niinkään siitä, että esimerkiksi hygieniasta olisi pidetty erityisen hyvin huolta, Vakkila toteaa.

Jaffa ei paranna vatsatautia

Usein vatsataudilta neuvotaan suojautumaan maitohappobakteereita nauttimalla. Myös Vakkila kertoo suosittelevansa niitä potilailleen. Hän tosin huomauttaa, ettei maitohappobakteerien tuoma hyöty ole useinkaan kovin suuri.

– Lisäksi maitohappobakteerikantoja on lukuisia. On vaikea sanoa, mitä kantaa mihinkin vatsatautiin pitäisi syödä, jotta siitä voisi olla apua. Maitohappobakteerit auttavat kuitenkin normalisoimaan suoliston toimintaa, joten ei niiden syömisestä haittaakaan ole, Vakkila sanoo.

valkopippuria vatsatautiin
Virvoitusjuoma ei ole lääkärin ensisijainen valinta, mutta limsa on parempi kuin ei mitään.

Myös Jaffan, Fantan tai muiden appelsiininmakuisten virvoitusjuomien nauttiminen mainitaan usein täsmähoitona vatsatautiin.

Vakkilan mukaan virvoitusjuomien juominen ei nopeuta vatsataudista paranemista.

– Toki niiden juominen on parempi vaihtoehto kuin se, ettei vatsataudissa joisi mitään. Jaffaa mieluummin suosittelen juomaan erityisesti suolaa ja sokeria sisältäviä ripuli- ja oksennustautiin tarkoitettuja juomia, joita saa esimerkiksi apteekista. Niitä juomalla elimistön suola- ja sokeritasapaino pysyy tasapainossa, vaikka keho menettääkin vatsataudissa paljon nesteitä, hän sanoo.

Vakkila huomauttaa, että harva pieni lapsi suostuu juomaan suuria määriä tällaisia juomia.

– Jaffan juominen voi siksi olla ihan ok vaihtoehto. Tärkeintä on, että lapsi juo edes jotain.

Vakkila kuitenkin opastaa, että virvoitusjuomia ei pitäisi juoda vatsataudissakaan älyttömiä määriä. Niistä nimittäin puuttuu tärkeitä suoloja ja elimistön nesteet voivat laimentua liikaa.

Lue myös: Ripulijuoma lapselle valmistuu kolmesta tutusta aineksesta – löytyy valmiiksi keittiöstä

Anna.fi: Vatsatauti, siispä keltaista limsaa? Mieluummin ei, sanoo lääkäri – sen sijaan toinen vanhan kansan konsti voi auttaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X