Lapsen terveys 15.12.2017 Päivitetty 13.08.2019

Varo näitä leluja! - tukehtumisvaara suurin syy myyntikieltoon

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, testautti 20 joulun suosikkilelua, joista neljästä löydettiin vakava vaara. Näiden lelujen käyttö kehotetaan lopettamaan heti.

Teksti
Toimitus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, löysi joulun suosikkilelujen testissä kolmesta puulelusta pieniä osia, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua. Yhdestä rooliasusta löytyi vakava palovammavaara, ja saman lelun pakkauspussi aiheutti tukehtumisvaaran.

Tukehtumisvaaran aiheuttavat puulelut olivat Pintoy – vieterivetoinen ralliauto, New Classic Toys City Tour Bus -auto ja Hape ABC-nuppipalapeli.

Vakava palovammavaara aiheutui Ryhmä Haun Sampan (Marshall) rooliasusta, joka syttyi tuleen liian helposti. Tuotteen pakkauspussi taas oli liian ohutta materiaalia, mikä aiheutti tukehtumisvaaraa lapselle.

Crystal -kiteidenkasvatussarjan merkinnöissä taas oli vakavia puutteita, joiden takia lelun turvallinen käyttö vaarantuu. Tuotteessa ei ole turvallisen käytön kannalta tarvittavia käyttöohjeita, eikä kemikaalien luetteloa suomeksi ja ruotsiksi.

Kuluttajia kehotetaan poistamaan yllämainitut tuotteet käytöstä ja seuraamaan niitä koskevaa yritysten ilmoittelua julkisuudessa ja ohjeita jatkotoimista. Näiden lelujen lisäksi viidestä muusta lelusta löytyi lieviä merkintäpuutteita, jotka eivät aiheuta käytön kannalta vakavaa vaaraa.

Liian monia riskejä löytyi

Tukes testautti tänä vuonna leluja monipuolisesti: mukana testeissä oli niin hittituotteita, tunnettuja lisenssimerkkejä kuin perinteisiäkin leluja. Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä verkkokaupoista.Tukes valvoo myynnissä olevia tuotteita pistokokein. Tuotteet valitaan riskiperusteisesti eli testattavaksi valikoidaan tuotteita, joissa arvioidaan olevan keskimääräistä suurempi todennäköisyys turvallisuuspuutteille.

– Vaikka lelut hankittiin riskiperusteisesti, silti liian monessa oli ongelmia turvallisuudessa. Tältä osin kaupan sisäänostajilla on tsempattavaa. Positiivista on, ettei yhdestäkään testatusta lelusta löytynyt kiellettyjä muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja. Euroopassa ftalaattien takia on tänä vuonna kielletty useita leluja, ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo.

Lelujen ja muiden kulutustavaroiden turvallisuus on yritysten vastuulla. Viranomaiset eivät testaa niitä systemaattisesti etukäteen. Yritysten pitää varmistaa, että myynnissä olevat tuotteet täyttävät niille laissa asetetut vaatimukset.

Kosmetiikasta ei löytynyt kiellettyjä aineita

Tukes valvoi tänä syksynä myös lasten kosmetiikkaa. Lasten kosmetiikalla tarkoitetaan lapsille suunnattuja kosmetiikkatuotteita ja meikkejä, joiden pakkaukset on tehty lapsille houkutteleviksi ja niitä on koristeltu esimerkiksi lasten suosimilla figuureilla. 20:stä tuotteesta tarkistettiin pakkausmerkinnät sekä ainesosaluettelosta tutkittiin, etteivät valmisteet sisällä kiellettyjä ainesosia.

– Tulokset olivat hyviä, sillä yhdestäkään tuotteesta ei löytynyt kosmetiikkalainsäädännön perusteella kiellettyjä ainesosia. Positiivista oli myös huomata, että lasten kosmetiikassa on melko lyhyet ainesosaluettelot, ylitarkastaja Anna Vuori Tukesista kertoo.

Puutteita havaittiin pakkausmerkintöjen osalta: kuudesta tuotteesta puuttuivat lainsäädännön edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

Lähde: Tukes

 

Lue myös:

Onko kotisi lapselle turvallinen

Perheautoile turvallisesti jouluna

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X