Lapsen terveys 16.01.2024

Yleinen välipala kasvattaa lapsen riskiä sairastua suomalaisten kansantautiin, osoittaa yllättävä tutkimus

Kaalit ja marjat saattavat suojata lasta tyypin 1 diabetekselta, suomalaistutkimus todistaa. Banaanilla puolestaan näyttää olevan sairastumisriskiin päinvastainen vaikutus.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Hedelmien, marjojen ja kasvisten syömisellä voi olla yhteys siihen, kuinka todennäköisesti lapsi sairastuu tyypin 1 diabetekseen, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka söivät runsaasti kaaleja, kuten kerä- parsa- ja kukkakaalia, on muita pienempi riski saada tyypin 1 diabeteksen esiaste. Myös paljon marjoja syövillä lapsilla on muita pienempi sairastumisriski.

Runsaasti banaania syövillä lapsilla puolestaan havaittiin muita suurempi riski sairastua sekä tyypin 1 diabeteksen esiasteeseen että varsinaiseen tautiin.

Yhteys banaanin ja diabeteksen välillä havaittiin silloinkin, kun huomioitiin lapsen energiansaanti, sukupuoli ja perinnöllinen sairastumisriski. Muilla hedelmillä tai kasviksilla ei havaittu olevan merkitsevää yhteyttä 1 tyypin diabeteksen sairastumisriskiin.

Tutkimuksesta ei vielä selvinnyt, mitkä tekijät kaaleissa, marjoissa ja banaanissa selittävät yhteyksiä.

– Lisätutkimuksia tarvitaan varmistamaan, liittyvätkö havaitut yhteydet suoraan kaalien, marjojen ja banaanien käyttöön. On myös mahdollista, että ne kuvastavat tietyntyyppisiä ruokavaliomalleja, toteaa tutkijatohtori Markus Mattila tiedotteessa.

Suomessa tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on maailman korkein, eikä sairauden syitä vielä tunneta.

Hedelmät, marjat ja kasvikset ovat lasten ruokavalion perusta

Ravitsemussuosituksissa lapsille suositellaan hedelmiä, marjoja ja kasviksia viisi oman kouran kokoista annosta päivässä eli noin puolet aikuisille suositellusta puolesta kilosta.

Hedelmät, marjat ja kasvikset ovat tutkitusti terveellisen ruokavalion perusta niin lapsille kuin aikuisille. Ne sisältävät terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, polyfenoleja sekä ravintokuitua, ja niiden säännöllisellä käytöllä on tutkitusti monia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavilla on pienempi riski sairastua sydän- ja verissuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen verrattuna vähän kasviksia syöviin.

– On tärkeää muistaa, että tutkimuksen löydökset ovat uusia eikä yksittäisen tutkimuksen perusteella ole tarvetta muuttaa laajaan tutkimusnäyttöön perustuvia lasten ravitsemussuosituksia, Markus Mattila painottaa tiedotteessa.

Lue myös: Diabeteksen oireet lapsella – reagoi näihin hälytysmerkkeihin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X