Lapsen terveys 11.09.2022 Päivitetty 23.01.2024

Yöheräilyä, päiväväsymystä ja vatsaoireita – asentohuimaus voi vaivata myös lasta

Lapsilla hyvänlaatuinen asentohuimaus voi ilmetä huimauksen lisäksi esimerkiksi lukihäiriönä, autopahoinvointina tai kömpelyytenä.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Jos lapsi valittaa, että makuuasennossa tai sängystä ylös noustessa päässä pyörii kuin karusellissa, kyse voi olla hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta.

Tämä vaaraton, alle minuutin mittaisina kohtauksina esiintyvä vaiva oireilee tyypillisesti huimauksen ja päässä pyörimisen tunteena erityisesti makuuasennossa, ylös noustessa, kylkeä kääntäessä, mutta myös seisoma-asennossa eteen kumarrettaessa tai päätä taaksepäin taivuttaessa.

Toisinaan oireiluun liittyy myös pahoinvoinnin tunnetta ja jopa oksentelua.

– Hyvänlaatuinen asentohuimaus on vaaratonta, mutta voi säikäyttää. Ihmisiä on jopa kiidätetty ambulanssilla sairaalaan oireilun vuoksi, vahvistaa diplomivyöhyketerapeutti Eeva-Liisa Rissa.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus voi aiheuttaa monenlaisia oireita

Arvioiden ja tutkimusten mukaan jopa puolella väestöstä ilmenee hyvänlaatuista asentohuimausta jossakin elämän vaiheessa.

Riski kasvaa iän myötä, ja suurinta esiintyvyys on Terveyskirjaston mukaan 50–60-vuotiailla, naisilla 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin miehillä. Lapsilla hyvänlaatuinen asentohuimaus on melko harvinaista, mutta ei tavatonta.

Lisäksi hyvänlaatuinen asentohuimaus ei aina välttämättä oireile perinteisenä oireiluna eli huimauksen tunteena. Kuten aikuisilla, myös lapsilla asentohuimaus voi ilmetä niskajumeina, jännityspäänsärkynä, vatsaoireina, yöheräilynä ja päiväväsymyksenä.

Lapsilla hyvänlaatuinen asentohuimaus voi olla lukihäiriöiden, oppimisvaikeuksien ja jopa ADHD-oireilun takana. Myös lapsuuden ajan autopahoinvointi voi selittyä asentohuimauksella.

Korvakäytäviin kertyvä sakka syypää asentohuimaukseen

Hyvänlaatuinen asentohuimaus todetaan lääkärin vastaanotolla kallistuskokein. Mikäli koeasennoissa todetaan asentohuimauksen tyyppioireita, diagnoosi on yleensä selkeä. Mikäli lapsen huimaukseen liittyy muita hermoston oireita, esimerkiksi puheen vaikeutta tai näköhäiriöitä, ovat tarkemmat tutkimukset tarpeen.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu sisäkorvan tasapainoelimen toimintahäiriöstä.

– Sisäkorvissa on nesteen täyttämät kaarikäytävät, joihin kertyvä kalsiumkarbonaattikidesakka saa aikaan huimauksen tunnetta. Normaalisti sakat pysyttelevät omissa pusseissaan poissa kaarikäytävistä sulkijalihasten avulla, mutta joskus ne lähtevät vaeltelemaan käytäviin, Rissa kertoo.

Sakan korvakäytäviin kulkeutumisen ja kertymisen syitä ei täysin tunneta. Hoitona asentohuimaukseen käytetään tiettyjä, sakan irtoamisen aikaansaavia liikesarjoja, joiden teho on yleensä hyvä.

Toisinaan liikesarjat eivät kuitenkaan poista asentohuimausta, jolloin apua voi löytyä esimerkiksi vyöhyketerapiasta.

Atlasnivelen virheasento voi aiheuttaa asentohuimausta – vauvoilla myös koliikkivaivat mahdollisia

Vähemmän tunnettu mutta mahdollinen syy lapsen – ja aikuisen – hyvänlaatuisen asentohuimauksen takana on atlasnivelen virheasento.

– Atlasnivelen on selkärangan ylin nikama, ja sen virheasento on yllättävän yleinen ja monia vaivoja mahdollisesti selittävä ilmiö. Esimerkisi monilla sektiolapsilla atlasnivel on virheasennossa ja voi jäädä siihen tilaan aikuisikään saakka, mikäli vaivaa ei korjata, Rissa kertoo.

Myös imukuppisynnytys lisää atlasnivelen virheasennon mahdollisuutta.

Atlas-nikaman kautta ja lähellä kulkee monia tärkeitä hermoja, joka tekee siitä selkärangan herkimmän nikaman. Virheasento voi aiheuttaa muun muuassa kehon ja selkärangan virheasentoja, alaraajojen eripituisuutta, ryhtiongelmia ja vatsavaivoja – ja hyvänlaatuista asentohuimausta.

– Joillakin koliikkilapsilla oireilu voi selittyä atlasnivelen virheasennolla, ja vaivat helpottua kun asento saadaan korjattua, Rissa mainitsee.

Lue myös: Taapero kaatuilee paljon – Nämä 5 asiaa voivat selittää tasapaino-ongelmat

Lähteet: Terveyskirjasto, Sinfonia Oy,

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X