Lapsi 01.03.2023 Päivitetty 21.08.2023

Tiesitkö? 6 kummallista faktaa maaliskuun lapsista

Tunnetko jonkun, joka on syntynyt maaliskuussa? Erään tutkimuksen mukaan hänessä on erityisen suurta potentiaalia toimitusjohtajaksi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos perheeseesi tai tuttavapiiriisi kuuluu maaliskuun lapsi, tässäpä tietopläjäys, joka voi kiinnostaa sinua.

Tutkijat ovat selvittäneet yhtä sun toista vaikutuksista, joita voi seurata maaliskuussa syntymisestä. Lue, mitä ominaisuuksia kyseiseen syntymäajankohtaan liitetään.

Lue myös: Tiesitkö? 5 hullunkurista faktaa huhtikuun lapsista

1. Maaliskuun lapsi on toimitusjohtaja-ainesta

Eräässä yhdysvaltalaista yritysmaailmaa penkovassa tutkimuksessa havaittiin, että maalis- ja huhtikuussa syntyneet henkilöt etenevät muita todennäköisemmin toimitusjohtajiksi.

Kun suurennuslasin alla oli yli 350 yritystä, selvisi, että niiden toimitusjohtajista reilut 12 prosenttia oli syntynyt maaliskuussa. Lukema oli enemmän kuin millään muulla syntymäkuukaudella.

Sen sijaan kesä- ja heinäkuussa syntyneitä toimitusjohtajia oli vähiten. Tutkimustulos selvisi tarkastelemalla vuosien 1992–2009 aikaista tietoa.

2. Muita maaliskuisten urapolkuja

Mikäli maaliskuun lapsi ei päädykään toimitusjohtajaksi, muita hänelle todennäköisiä urapolkuja ovat muusikon ja lentäjän ammatit – ainakin Isossa-Britanniassa, jossa valtion tilastokeskus teki tutkimuksen brittiväestön syntymäkuukausien vaikutuksesta uravalintoihin.

3. Maaliskuun lapsi saattaa sairastaa vähemmän

Columbian yliopiston tutkijat tekivät laajan, liki 1,75 miljoonan yhdysvaltalaisen terveystietoja tarkastelevan tutkimuksen. Ideana oli selvittää, onko syntymäkuukaudella jotain yhteyttä siihen, kuinka korkea riski henkilöillä on sairastua tiettyihin sairauksiin.

Maaliskuussa ja muutenkin keväällä syntyneille on hyviä uutisia: heillä yleinen sairastumisriski on keskimääräistä matalampi!

maaliskuun lapsi

Kevättalvi vaikuttaisi olevan otollinen syntymäajankohta terveyden kannalta.

Tutkimuksen perusteella talvella ja keväällä syntyneillä on kuitenkin korkeampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin henkilöillä, jotka ovat syntyneet loppusyksystä.

Sen sijaan maaliskuun lapsi on tulosten perusteella paremmin suojassa hengityselimistön sairauksilta ja neurologisilta ongelmilta.

Tutkimus käsitteli henkilöitä, jotka olivat syntyneet vuosien 1900–2000 välillä.

4. Maaliskuun lapsi on todennäköisemmin aamuihminen…

… ainakin, jos hän on syntynyt ennen maaliskuun 21. päivää.

Eräässä italialaisia ja espanjalaisia opiskelijoita koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että syksyllä ja talvella syntyneet henkilöt menevät aikaisemmin nukkumaan kuin ne, jotka ovat syntyneet kesällä ja keväällä.

Lisäksi syksyllä ja talvella syntyneiden joukossa oli enemmän aamuvirkkuja. Tutkimuksessa kevään ja talven raja kulki maaliskuun 21. päivässä.

5. Maaliskuun lopulla syntyneet ovat todennäköisemmin iltavirkkuja

Jatkona edelliseen: jos henkilö on syntynyt maaliskuun loppupuolella, on hän todennäköisemmin jalkeilla pidemmälle iltaan kuin alkukuussa syntyneet.

maaliskuun lapsi

Jos maaliskuun lapsi on aamuisin pirteä kuin peipponen, on hän todennäköisemmin syntynyt muulloin kuin loppukuusta.

6. Maaliskuun lapsi on vaihtelunhaluinen

Muuan brittiopiskelijoita koskevat tutkimus vuodelta 2004 sai selville kiinnostavan asian. Henkilöt, jotka olivat syntyneet loka–maaliskuussa eli talven käsittävällä vuosipuoliskolla, viehättyivät muita todennäköisemmin kaikenlaisesta uudesta ja vaihtelevasta.

Tulos koski 20–45-vuotiaita henkilöitä. Jännittävä käänne kuitenkin oli, että 45-vuotiaat ja sitä vanhemmat talvella syntyneet henkilöt olivat sen sijaan vähemmän uutuudenviehätyksen perään kuin kesällä ja keväällä syntyneet ikätoverinsa.

Selitykseksi esitettiin sitä, että ehkä talvisella vuosipuoliskolla syntyneet asettuvat aloilleen muita nopeammin, vaikka nuoruudessaan he ovatkin vaihtelunhaluisempia. Kyselytutkimuksen otanta oli tosin pieni, yhteensä vain 448 naista ja miestä.

Lähteet: Good Housekeeping, Mom.com

Lue myös: Syntymäkuukausi voi vaikuttaa elämään monin tavoin – 7 tutkittua asiaa, joilla on yhteyttä syntymäkuukauteen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X