Kasvatus 11.09.2013 Päivitetty 11.06.2021

Mistä saisi iloa arkeen?

Etenkin pienten lasten vanhempia vaivaa ilottomuus, kertovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Vanhempainpuhelimeen ja -nettiin tulleet yhteydenotot.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Etenkin pienten lasten vanhempia vaivaa ilottomuus, kertovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Vanhempainpuhelimeen ja -nettiin tulleet yhteydenotot.

Äitien ja isien yleisimpiä huolia olivat vanhempana olemisen vaativuus, oma jaksaminen ja henkinen hyvinvointi. Myös hermostuneisuus, vihamielisyys ja huutaminen olivat ongelmia, jotka kertovat perheen ilottomasta ilmapiiristä.

Osalla vanhemmista huoli ja uupumus on ymmärrettävää: jos lapsella on vakava sairaus tai on tehtävä kahta työtä saadakseen leivän pöytään, on aivan selvää, että uupuu. Toisilta työelämä saattaa vaatia niin paljon, että kotona takki on tyhjä. Töissä hurjiin suorituksiin tottuneille saattaa käydä myös niin, että suorituskeskeisyys siirtyy kotiin ja vanhemmuuteen. Tavoitteena on täydellisyys, ja uupumuksen lisäksi vanhempia vaivaa jatkuva syyllisyys, johon ei ole todellisia syitä.

Voisiko iloa etsiä arjesta, tavallisista puuhista lasten kanssa? Avain on siinä, että sukeltaa lapsen maailmaan miettimättä, onko tekeminen kehittävää, toimiiko vuorovaikutus tai onko tästä hyötyä.

Jos lapsi siis haluaa maalata sormiväreillä, kannattaisi kerrankin jättää pyykinpesu sikseen ja mennä kaveriksi. Sitten voisi olla miettimättä syntyvää sotkua, opettamatta lapselle värioppia ja odottamatta, että touhu jo loppuisi. Voisi lutrata väreillä, ottaa mallia lapsesta ja nauraa itselleen.

Kun tähän pääsee, käy helposti niin, että lapsi jo kyllästyy, mutta vanhempi ei malttaisi lopettaa.

Jos ei koskaan pysty tuntemaan iloa lapsistaan, vaan he tuntuvat vain rasittavilta, vaativilta ja hankalilta, kannattaa hakea apua. Tällaisessa tilanteessa on iso askel, että tunnustaa ongelman ja etsii tukea. Vanhempainpuhelimessa ja -netissä hädän ei tarvitse olla näin suuri. Yhteydenoton syyksi riittää, että haluaa jutella lapsista tai vanhemmuudesta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X