Lapsi 20.09.2015 Päivitetty 25.10.2021

Miten saada lapsi tottelemaan? Asiantuntija neuvoo

Teksti
Kaksplus
Kuvat
Colourbox

Mikä neuvoksi, jos lapsi ei tottele ja oma pinna on palaa? Lue psykologi, perhe- ja pariterapeutti Essi Juvakan vinkit, miten saat taaperon käyttäytymään paremmin ja säilytät samalla omat hermosi.

”Meillä on nykyisin koko ajan tällaista kolmevuotiaamme kanssa: Kaupassa hän nappaa hyllystä jalkapallon ja alkaa potkia sitä. Kiellän ja palautan pallon hyllyyn. Lapsi vilistää takaisin hyllylle. Kiellän, ja palautan pallon. Yritän selittää, miten kaupassa pitää käyttäytyä, mutta taas poika vilistää pallojen luokse. Kiellän ja palautan pallon. Aina kun silmä välttää, hän livahtaa pallojen luokse.

Tämä on vain yksi esimerkki tottelemattomuudesta. Yritän puhua lapselle rauhallisesti, selittää katsomalla silmiin, sitten huudan ja otan turhan tiukasti kiinni. Keksin kuumeisesti sopivia lahjonta- ja rangaistuskeinoja. Miten saan lapsen tottelemaan? Ärsyttää huutaa, lahjoa ja puhua kuuroille korville.”

Essi Juvakka neuvoo: Olette selvästi saaneet perheeseenne varsinaisen vilpertin, joka viis veisaa kielloista ja säännöistä, joista te vanhemmat haluatte pitää kiinni.

Olet varsin loppu ja voimaton sekä huolissasi myös omasta käytöksestäsi, kun otat lapsesta liian kovaa kiinni.

Hyvä, että olet lähtenyt hakemaan apua mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, etkä murehdi niitä vain itseksesi.

Vihan ja aggression tunteet ovat yhä edelleen valitettavan suuri tabu, josta ei puhuta riittävästi. Siksi moni kokee siitä turhaa syyllisyyttä ja häpeää, eikä hae tarvittaessa apua.

Vihan tunteiden hallinta ei ole yhdellekään äidille ja isälle helppoa. Harva myöntää suuttuneena itsessään olevan mitään vikaa.

Lue myös Essin neuvot, miten saat lapsen nukahtamaan itsekseen.

Opettele hillitsemään oma vihasi

Vihaisuus on luonnollinen ilmiö, mutta olet silti aikuisena aina vain ja ainoastaan itse vastuussa omista tekemisistäsi ja sanomisistasi. Tunnevyöryssä ajatukset ja tekemiset eivät ole selkeitä. Tulee sanotuksi ja tehdyksi asioita, joita ei olisi kannattanut.

On jopa tutkittu, että kun pulssi lyö yli 95, ei kannattaisi olla kenenkään kanssa vuorovaikutuksessa. Silti ketään muuta ei voi laittaa vastuuseen omista teoistaan ja sanoistaan.

Poikanne mallittaa teitä vanhempia niin hyvässä kuin pahassa. Myös laki vaatii, että jokaisen on osattava olla satuttamatta toisia, on sitten miten vihainen tahansa. Pojallanne on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, joten toivon, ettet jatkossa tartu häneen liian kovakouraisesti.

On myös turha odottaa pojan olevan satuttamatta toisia lapsia, jos itse otatte hänestä liian voimakkaasti kiinni. Jos kerran äiti saa käyttäytyä noin, on minulla siihen itsellänikin oikeus, lapsi miettii.

Lue lisää, miten säilytät itsehillintäsi uhmaikäisen kanssa.

Kokeilkaa palkintotaulukkoa

Poikanne on jo niin iso, että hänen kanssaan voi puhua toivotusta kauppakäytöksestä.

Mietit myös lahjontakeinoja. Voisitte kokeilla, toimisiko teillä yhdeksän ruudun tarrataulukko, jota täyttäisitte aina, kun käytös kauppareissulla olisi hienoa.

Laittaisitte siis aina yhteen ruutuun tarran ja kehuisitte poikaanne kovasti, kun reissu menisi odotetusti. Kun ruudukko on täynnä, voisitte mennä yhdessä vaikka jäätelölle tai ostaa sen toivotun pallon.

Samaa ruudukkosysteemiä on mahdollista käyttää jatkossa muidenkin asioiden osalta.

Lue erään äidin avoin kirje uhmaikäiselle.

Puhukaa lapselle, mitä toivotte häneltä

Pomon rooli tulee perheessä olla aina teidän äidin ja isän. Ottakaa siis asia tiukasti johtoon ja puhukaa pojan kanssa toivotusta kauppakäytöksestä.

Jaksakaa olla tiukkoina ja vanhempina yhdessä rintamassa samoilla linjoilla. Tehkää odotukset ja pelisäännöt selviksi ja välttäkää kaupassakäyntiä jonkin aikaa, jos meno villiintyy yrityksistä huolimatta.

Joillakin kerroilla tarraruudukko täyttyy, mutta koska lapsi ei ole kone, tulee myös niitä reissuja, kun pojan käytös riistäytyy edelleen holtittomaksi.

Lue kolumni: Muista rajoittamisen lisäksi myös rakastaa lasta

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 8/2015.

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X