Onko kotisi lapselle turvallinen? Tarkista nämä asiat
Pikkulapsiperheen vanhemmilta vaaditaan jatkuvaa valppautta, sillä joka kodissa on vaaranpaikkoja, ja kaikki lattialta löytyvä voi päätyä lapsen suuhun.
Kotona tapahtuu tilastojen mukaan paljon tapaturmia niin lapsille kuin aikuisille. Vaikka ruhjeet ja haavat kuuluvat elämään, ei kukaan halua omalle lapselleen sattuvan mitään vakavaa.
Vanhemmuus on suuri onni, mutta se merkitsee myös jatkuvaa vastuuta. Lapsella ei ole aikuisen taitoja ja huolellisuutta, joten vanhempien tehtävä on huolehtia pienokaistensa turvallisesta elinympäristöstä. Turvallisuus syntyy arjen valinnoista.
Asiantuntijat korostavat pienen lapsen valvontaa tärkeimpänä tapaturmien ehkäisykeinona. Esimerkiksi vauvaa ei saa jättää hetkeksikään yksin hoitopöydälle. Toimivalla hoitopöydällä on kaikki tarpeellinen käden ulottuvilla, jolloin vauvaa ei tarvitse missään vaiheessa jättää valvomatta.
Hyvä hoitopöytä on vakaa, siinä on korotetut reunat ja se on helposti puhdistettava. Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille tapahtuvia onnettomuuksia.
– Vauvan vaippaa vaihdetaan monta kertaa päivässä. Ensimmäisen lapsen kanssa tilanne ei ole niin hankala, sillä lapseen voi keskittyä täysillä. Mutta jos talossa on myös toinen, muutaman vuoden vanhempi lapsi, joka vaatii välitöntä reagointia, pitää silloin vain muistaa ottaa vauva hoitopöydältä mukaan, vaikka kesken vaipanvaihdon, kertoo Tukesin turvallisuus- ja kemikaaliviraston kuluttajatuotteet -ryhmän päällikkö Jaakko Kuustonen.
Vauva tutkii kaikkea
Kun vauva kasvaa ja alkaa liikkua aktiivisemmin, häntä kiinnostavat takuuvarmasti myös vaaralliset paikat. Motoristen taitojen oppiminen on lapselle tärkeää, ja niitä on tarpeen saada harjoitella turvallisesti.
Putoamiset ja kaatumiset ovat yleisiä onnettomuuksia pienille tutkimusmatkaajille. Tässä vaiheessa on ajankohtaista asentaa rappusiin turvaportit sekä kiinnittää seinään isot kalusteet, kuten kirjahylly.
– Lapsille vaaralliset asiat, kuten kemikaalit ja terävät veitset, on syytä säilyttää heidän ulottumattomissaan. Vetolaatikoihin ja alakaappeihin ei kannata jättää mitään lapsille vaarallista. Laatikoiden turvasulkimet ovat hyvä apuväline varsinkin, jos kaikkea ei saa mahtumaan yläkaappeihin, Kuustonen summaa.
Syöttötuolin tulee olla tarpeeksi jykevä, jottei se kaadu helposti. Turvavaljaat voivat auttaa, koska ne estävät lapsen seisomisen tuolissa. Ilman valvontaa nekin voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Älä siis jätä lasta yksin syöttötuoliin. Pidä tuoli myös lähellä pöytää, sillä muuten lapsi saattaa helposti potkaista vauhtia pöydän kulmasta ja kaataa itsensä ja tuolinsa.
Nykyisin markkinoilla olevat pistorasiat ovat lapsiturvallisia. Lapsiturvallisen mallin voi todeta tarkastelemalla, näkyvätkö pistotulpan reiät avoimena vai eivät. Jos et ole varma asiasta, pistorasiat kannattaa suojata suojatulpilla.
Etsi ja osta laadukasta
Kun lapsi alkaa liikkua, kotia kannattaa tarkastella uusin, turvallisuutta korostavin silmin ja etsiä kaikki riskialttiit paikat.
– Harmittomilta näyttävät rullaverhojen narutkin voivat aiheuttaa lapsille kuristumisvaaran. Suurin riski aiheutuu pitkistä naruista, joista saa silmukan, sekä lenkeistä, jotka voi kietoa kaulan ympäri, Kuustonen kertoo.
– Suomessakin verhonaruihin liittynyt turma on vaatinut pienen lapsen hengen. Rullaverhoja ja sälekaihtimia hankittaessa kannattaakin varmistua, että tuotteen mukana on turvamekanismi naruja varten, Kuustonen muistuttaa.
Kiinnitä huomiota tuotteen turvallisuuteen myös lastentarvikkeita, kuten vaunuja, turvaportteja sekä leluja valitessasi.
– Tutki erityisesti tuotteen rakenteita ja tuotetietoja. Jos tuotteesta esimerkiksi puuttuvat käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi, voi olla, ettei myyjä ole muutoinkaan huolehtinut velvoitteistaan ja tuotteen turvallisuudesta, Kuustonen sanoo.
Tukesin verkkosivuilta löytyy tietoa kuluttajille turvallisten tuotteiden hankintaa varten sekä linkit vaaralliseksi todettuja tuotteita koskeviin rekistereihin niin kotimaassa kuin Euroopassa.
Lasta voi myös opettaa
Mikään tosipaikan tilanne ei kuitenkaan ole samanlainen kuin paperilla. Siksi lapsen valvonta toimii tärkeimpänä ja ennaltaehkäisevimpänä turvallisuustekijänä.
Myös lapsen ohjaaminen turvalliseen toimintaan, ikä toki huomioiden, on tärkeää. On hyvä opettaa lasta tunnistamaan vaaranpaikat sekä harjoitella hallitusti esimerkiksi portaissa kävelyä ja muksahtelua.
Tämä suojaa lasta vahingoilta paremmin kuin esimerkiksi pään peittävät pehmokypärät.
Lähteenä on käytetty myös Hannu Jalangon artikkelia Haava lapsella (Duodecimin Terveyskirjasto).
Jaa oma kokemuksesi